среда, 23. март 2016.

Recept iz Grčke star 6.000 godina: Čisti masnoću u krvi, reguliše visok krvni pritisak ..

Recept datira iz doba od pre 6.000 godina i spominje se u drevnoj Grčkoj i Bliskom istoku. Naziv pod kojim je ovaj specijalitet poznat je pasteli, a neki ga zovu i grčki doručak.

 

 Ova lekovita poslastica se zaista spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. Radi se o verovatno najukusnijem receptu koji ćete ikada probati, a koji istovremeno ima tako dobre lekovite karakteristike.

Šta je zapravo pasteli? Radi se o mešavini dve super zdrave namirnice i to susam i meda.
Nazivaju ga još i pitom od susama i meda.

Koristi i lekovita svojstva Pastelija
Kombinacija ove dve namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcioniranje organizma.

Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka delotvorna je za regulaciju masnoća u krvi posebno odnosa LDL I HDL holesterola.
Pasteli će idealno delovati na regulaciju nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju.
Daće vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihiči rad.
Istraživanja ukazuju da redovno korištenje pastelija rešava hronični umor, nervozu i depresiju. Kombinacija sjajno deluje i na hronični stres i to nakon 3 nedelje redovnog korištenja.
Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.
Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja na ćelijskom nivou.
Samo jedna ili dve kuglice pastelija pred neki važan događaj, daće vam dugotrajnu i jaku energiju i biti sjajno gorivo za zdravlje celog organizma.
Toplo vam preporučujemo da probate i napravite te redovno koristite ovaj sjajni recept.
Izvorni recept za Pasteli
Sastojci:
– 300 grama tahinija (pasta od čistog mlevenog susama)
– 300 grama prirodnog meda

Napomena: U trgovinama zdrave hrane možete naći gotovi tahini.
Možete ga praviti i sami ako imate vremena i dobar blender:

Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene semenke susama i ulje po želji (obično 2 kašike ulja idu na jednu ili pola šalice semenki, zavisi koliko gustu smesu želite – najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano popržite semenke bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno). Budite oprezni da vam susam ne zagori jer će postati gorkog ukusa.
Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).
Postupak:
Pomešajte ove dve namirnice u posudi. Pre stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tekuća ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmešate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.
U toku mešanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lešnika ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa,pise (zdravljebezdoktora)
Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice u cele semenke susama.
Kuglice poređajte na neku tacnu i stavite sve u frižider.

Kuglice pastelija stoje u hladnjaku, a kao lijek ali i slasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno. Ipak, to će vam biti vrlo teško kada probate koliko je ovaj slatkiš ukusan.
Budite umereni jer se radi o energetskoj “bombi”.

 Izvor Istinito. net

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.