среда, 30. март 2016.

PROPOLIS - LEK BUDUCNOSTI II

TERAPIJSKI POTENCIJAL
Klinička iskustva i znanstveni dokazi upućuju na njegov široki terapijski potencijal u liječenju bolesti dišnih puteva i usne šupljine, srednjeg uha, probavnog sustava, urogenitalnih organa i kože.

Mozak
Utjecaj propolisa na moždane stanice u literaturi nije bio poznat. Ispitivanja u Institutu “Ruđer Bošković” pokazala su da bi Nativni propolis mogao zaštititi mozak od oštećenja i odumiranja živčanih stanica, što je važno kod neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova, Parkinsonova i Huntingtonova bolest, dijabetična neuropatija, neuritis, ateroskleroza mozga, epilepsija, depresija, shizofrenija, ishemijsko-reperfuzijska povreda mozga, starenje i dr.), budući da:
- spriječava oksidativni stres u mozgu,
- povećava antioksidacijsku obranu moždanog tkiva,
- neutralizira slobodne radikale u mozgu,
- pojačava gen čija je oslabljena funkcija izgleda povezana s pojavom Parkinsonove bolesti,
- popravlja oštećenja DNK nastala slobodnim radikalima,
- pojačava gen koji je uključen u bolji prijenos živčanih impulsa,
- poboljšava funkcioniranje moždanih stanica i
Kod tumora mozga (gliom) potiče organizam da sam proizvodi lijek (imunosupresijska terapija).
Kod moždanog udara propolis zajedno s pčelinjim cvjetnim prahom (Nativni propolis) povećava opskrbu mozga krvlju i omogućava brži oporavak poremećenih i izgubljenih funkcija.

Dišni sustav
Terapija sa samim propolisom ili u kombinaciji s lijekovima pokazala je dobar učinak u liječenju upale nosne šupljine, grla, sinusa, glasnica, bronhitisa i tuberkuloze pluća.
Astma. Klinička studija kod pacijenata s blagom do umjerenom astmom utvrdila je da propolis smanjuje broj noćnih napadaja, širi dišne puteve i znatno poboljšava ventilatorne plućne funkcije.
Karcinom pluća. Dokazano je da spriječava nastajanje tumora bronhijalnih i alveolarnih stanica. Tretman s propolisom ili u kombinaciji s citostatikom, spriječava metastaziranje na plućima.
U Institutu “Ruđer Bošković” dokazano je da Nativni propolis štiti pluća od oštećenja slobodnim radikalima i oksidativnog stresa te spriječava pojavu karcinoma pluća. Također je utvrđeno da Nativni propolis zaustavlja rast i ubija tumorske stanice.
Zato je važno zaštititi pluća propolisom kod udisanja povećane količine kisika (terapija hiperbaričnim kisikom, ronjenje, povećani tjelesni napor-sportaši), rada u zagađenoj atmosferi (smog, kemijska otapala, pušenje), kod bolesti pluća i od mogućih nasljednih plućnih bolesti.

Probavni sustav
Propolis ima ljekoviti učinak na probavni sustav. Potiče njegov pravilan rad i štiti stanice želuca od oštećenja alkoholom. Iskustva s Nativnim propolisom ukazuju da može biti vrlo efikasan u spriječavanju zatvora i potpunog poremećaja probave (dispepsija).
Čir na želucu i dvanaesniku. Praksa u primjeni Nativnog propolisa pokazala je brzi ljekoviti učinak kod čira na želucu i dvanaesniku. Tome vjerojatno doprinosi njegova antiupalna aktivnost, stvaranje filma preko oštećene sluznice, smanjenje želučane kiselosti i smirenje grčeva glatke muskulature. Zaustavlja rast bakterije Helicobacter pylori.
Upala debelog crijeva. Istraživanja te klinička i vlastita iskustva pokazala su vrlo povoljan učinak propolisa na priraslice i kroničnu upalu debelog crijeva (kolitis).
Karcinom debelog crijeva. Spriječava oštećenja debelog crijeva koja mogu biti uzrokom razvoja karcinoma. Kod već nastalog karcinoma, usporava njegov rast, ubija tumorske stanice i smanjuje rizik od metastaziranja na jetri. U kombinaciji s citostaticima značajno smanjuje napredovanje karcinoma trbušne šupljine, a oporavak bijelih i crvenih krvnih stanica je brži. Prema preporuci liječnika, može se koristiti uz terapiju citostaticima, jer poboljšava imunološki sustav i ublažava posljedice kemoterapije, a terapija je efikasnija.

Krv
Propolis poboljšava prijelaz minerala (željeza, kalcija, fosfora, magnezija) iz probavnog sustava u sistemsku cirkulaciju.
Giht. Spriječava pojavu gihta i porast mokraćne kiseline u krvi.
Šećerna bolest. Spriječava pojavu dijabetesa, a kod već nastale bolesti zaustavlja srčanožilne komplikacije.
Anemija. Zajedno s peludom (Nativni propolis) povećava prijelaz željeza u krv i podiže razinu hemoglobina kod anemije uzrokovane nedostatkom željeza (sindrom feropenične anemije).
Ispitivanja u Institutu “Ruđer Bošković” pokazala su da nativni propolis u krvi značajno smanjuje razinu slobodnih radikala, povećava antioksidacijsku obranu i spriječava oksidativni stres.

Limfni sustav
Na modelu ljudskih leukemijskih stanica (HL-60) utvrđeno je da jedna komponenta iz propolisa ubija stanice tumora.
Metodom DNK čipova u Institutu “Ruđer Bošković” utvrđeno je da nativni propolis zrazito pojačava gen čiji nedostatak uzrokuje pojavu karcinoma limfnog sustava. Zaštitno djelovanje Nativnog propolisa je značajno kod rizičnih skupina s nasljednim bolestima krvi.
Iskustva pokazuju da se uz istovremenu upotrebu Nativnog propolisa kemoterapija kod tumora limfnog sustava izvrsno podnosi, jer su nuspojave znatno ublažene (mučnina, slabost, povraćanje, sniženje krvnih zrnaca).

Reproduktivni organi
Klinička iskustva s lokalnom terapijom propolisnih preparata pokazala su dobre rezultate u liječenju ektopija, erozija i upale grlića maternice, te vaginalnih upala.
Neplodnost. Pilot ispitivanja ukazuju da bi propolis mogao biti učinkovit u liječenju neplodnosti udružene s minimalnom i blagom endometriozom.
Karcinomi. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu dokazano je da hrvatski propolis ima protutumorski i antimetastatski učinak kod karcinoma mliječne žlijezde. Zbog sadržaja krizina Nativni propolis ima terapijski antitumorski potencijal kod karcinoma mliječne žlijezde, jer inhibira estrogen. Istraživanja u Institutu “Ruđer Bošković” pokazala su da Nativni propolis potiče procese koji spriječavaju pojavu karcinoma reproduktivnih organa. Osim toga, zaustavlja napredovanje karcinoma i ubija tumorske i deformirane stanice. Protutumorsko djelovanje propolisa dokazano je također kod karcinoma prostate.
Zračenje i citostatici u kombinaciji s propolisom efikasnije spriječavaju napredovanje karcinoma i metastaziranje, a nuspojave su znatno blaže (mučnina, slabost, povraćanje, sniženje krvnih zrnaca).
Zato je primjena propolisa važna u zaštiti osoba s povećanim nasljednim rizicima od bolesti reproduktivnog sustava, a uz preporuku liječnika može se koristiti kod navedenih bolesti.

Srce
Propolis spriječava oštećenje i jača obranu srčanog mišića od oksidativnog stresa i slobodnih radikala koji nastaju pod utjecajem kardiotoksičnih tvari. Štiti srčani mišić kod dijabetesa i od akutnog oštećenja kod kemoterapije. Preventivni učinak je osobito važan kod bolesti srca i osoba s mogućim nasljednim srčanim bolestima.

Jetra
Institut “Ruđer Bošković” utvrdio je da Nativni propolis spriječava oštećenja jetre slobodnim radikalima i jača njenu antioksidacijsku obranu.
Propolis štiti jetru od kemijskih otrova i alkohola što se pripisuje njegovoj sposobnosti hvatanja slobodnih radikala. Zaštitni učinak je jači od poznate tvari glicirizina kojega koristi službena medicina.
Karcinomi. Zaustavlja rast tumora i ubija tumorske stanice jetre.
Zaštita jetre važna je kod kroničnih bolesnika koji stalno moraju uzimati lijekove, kod bolesti jetre i osoba sklonih alkoholu.

Koža
Rane i opekline. Postoje brojni znanstveni dokazi i kliničke studije da propolis ubrzava zacjeljivanje rana, povreda i opeklina na koži i sluznici, ne samo kada se primjenjuje lokalno, nego i kada se uzima na usta. Terapijski učinak pripisuje se udruženom mikrobicidnom, protuupalnom i granulirajućem djelovanju propolisa.
Kožne bolesti. Mnoge kliničke studije pokazale su vrlo ljekoviti učinak propolisa kod bolesti kože i vlasišta (trihofitoza, epidermofitoza, tuberkuloza, piodermitis, neurodermitis, alopecija). Također štiti od pojave karcinoma kože.
Melanom. Ubija tumorske stanice melanoma.

Mokraćni organi
Propolis štiti bubrege od akutnog oštećenja s citostaticima (cisplatina) za vrijeme kemoterapije i spriječava pojavu karcinoma na bubrezima.
Fistule na mjehuru, nastale kao komplikacija Kronove bolesti, nestale su nakon terapije s dnevnom dozom od 15 kapsula Nativnog propolisa.

Oči
Propolis spriječava nastajanje mrene i poboljšava antioksidacijsku obranu krvi i leće. Štiti rožnicu od posljedica kemijske i mehaničke povrede.

Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.