понедељак, 28. март 2016.

OVAJ SOK JE PRIRODNI LEK ZA MNOGE BOLESTI NADOHVAT RUKE (INSTRUKCIJE)

Predlažemo vam  da napravite zdrav prirodni sok odličnog ukusa  kojim možete tretirati mnogobrojne tegobe i oboljenja.

Sok predstavlja idealan izvor karotena, iz kojeg nastaje vitamin A,  Vitamina E,H, B1, B2, B6 te bjelančevina, celuloze sluzi i škroba. Ovaj napitak koristi se u narodu odavnina kada nije bila razvijena medicina. Sok se tada pravio ručnim rendanjem mrkve.  U sadašnje doba modernih sokovnika i blendera njegovo spravljanje biće vam jako jednostavno.

Ono što je najbolje je da vam je za ovaj lijek u obliku jako ukusnog soka potrebno: svježa mrkva (šargarepa) i sokovnik. Da, radi se o svježe iscjeđenom prirodnom soku od mrkve koji je istinski izvor zdravlja a što vjerovatno niste znali.

Sok reguliše i potpuno neutralize želučanu kiselinu i odstranjuje žgaravicu. Dovoljno je popiti od 0,2-0,5 litara svježeg  soka i žgaravica će biti neutralisana bez gastro-lijekova ili sode bikarbone.  Sok se koristi i kod pojave glista u odralih ili djece gdje ga je potrebno piti na prazan želudac ujutro i navečer po 1-2 dcl i to u gutljajima a ne sve odjednom.  Sok je posebno preporučljiv za oboljele od gihta i reume. Za ova oboljenja potrebno je piti po jednu šolju (1-2 dcl) uz svaki obrok.  Sok se koristi i za čišćenje organizma i krvi , te brže izlućivanje mokraće. Preporučuje se starijim osobama u kombinaciji sa mlijekom i to na 2 dcl soka doda se 2 dcl mlijeka i pije se u gutljajima postepeno, Korištenjem ove kombinacije starije osobe vraćaju energiju i poboljšavaju pamćenje a dovoljne količine soka preveniraju I depresiju.

Sok se koristi i za pospješenje stolice odnosno kod zatvora a pijete ga svježeg na prazan želudac  sve dok se stolica ne reguliše potpuno.

Sok od mrkve izuzetno je koristan za zdravlje pluća. Preporučuje se njegova konzumacija osobama osjetljivih pluća te posebno pušaćima radi prevencije infekcija i raka.

 Čisti sok od mrkve veoma je koristan i za detoksifikaciju jetre i poboljšanje njene funkcije. Potrebno je piti barem pola litre čistog soka na dan nekoliko sedmica.

Velika količina alfa i beta karotena u soku pomaže u održanju zdravlja srca i krvnog pritiska te se preporučuje osobama koje imaju povećanu opasnost ili su već preživjele srčani udar.

Sok je odličan i za održavanje zdravlja debelog crijeva jer ga čisti i podstiče na bolji rad te na taj način smanjuje rizike od različitih  oboljenja.

Ovaj sok se u narodnim predanjima i receptima koristi za čišćenje kože od akni, za anemiju, arterosklerozu, povišen holesterol, čir , te izbacivanje viška vode iz tijela.

Najnovije studije potvrdile su da je mrkva sjajan izvor antioksidanska a sok od mrkve idelan je način prevencije više vrsta raka posebno raka pluća, dojke, debelog crijeva i kože.

Ukoliko imate problem sa slabom, i suhom kožom, lošim noćnim vidom vjerovatno ne dobijate dovoljno vitamin A.  Jedna  čaša (2 dcl) soka od mrkve na dan  u potpunosti će zadovoljiti vaše dnevne potrebe za vitaminom A i već za nekoliko dana početi da pozitivno djeluje na riješenja ovih problema.

Čisti svjež sok od mrkve se preporučuje  za djecu posebno onu koja imaju problema sa jelom, anemijom, koja su često slaba i bolesna odnosno podložna infekcijama. Nakon korištenja soka djeci se vraća apetit, energija i počinju intenzivnije dobijati na težini. Kod djece duže korištenje soka može izazvati manje  žutilo na obrazima i ušima koje će brzo nestati nakon prestanka intenzivnog korištenja. Preporučujemo da sok pravite isključivo sami od domaće ili organske mrkve te da izbjegavate kupovne sokove ako je moguće jer se dobar dio svojstava gubi fabričkim procesuiranjem, dodacima aditiva  i dugoročnim stajanjem u flašama.
(zdravljebezdoktora)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.