четвртак, 17. март 2016.

Ko gospodari svojim MISLIMA taj gospodari svojim ŽIVOTOM

Ko gospodari svojim MISLIMA taj gospodari svojim ŽIVOTOM  

Život je zaista veličanstven u svojoj punoći, punoći emocija koje smo u mogućnosti da osetimo, od sreće preko entuzijazma, oduševljenja, miline, osećaja spokoja, ponosa, do straha, stida, osećaja krivice, tuge itd.
Samo latinsko poreklo reči emocija nas i upućuje na neku promenu, kretanje
.

Ali, šta sve te naše emocije drži na okupu, odnosno, šta to najviše utiče na naša osećanja?
To su naravno naše misli i zato je vrlo važno da ih osvestimo i da se što više fokusiramo na sadašnji trenutak.

Kada kažem da misli treba osvestiti pod tim prvenstveno mislim da treba da postanemo svesni i onih pozitivnih i negativnih misli koje svakodnevno utiču na naše raspoloženje. Naš um se neprestano u svakom deliću sekunde bavi najrazličitijim stvarima, dovoljan je jedan pogled na neki predmet, neki predeo, a da to u nama izazove buru emocija.
Da li je sam predmet imao tu moć da izazove takva osećanja u nama? Pa naravno da nije.
To su, opet ponavljam, naše misli. Od naših misli zavisi puno stvari a da toga nismo ni svesni. Kada čovek nauči da gospodari svojim mislima uspeo je u najvažnijoj bici, bici sa samim sobom. Zato se često i kaže pobedi sebe i pobedio si celi svet.

A sad da vidimo šta to sve zavisi od nas samih i naših misli: pre svega naše zdravlje, naše zdrave misli donose i zdravo telo, svakako od naših misli zavise i međuljudski odnosi, naše ljubavne i prijateljske veze, posao, porodica, materijalni prosperitet, duhovno bogatsvo, inetelektualni napredak i mnoge druge stvari.

Lista je zaista duga, a ja sam nabrojala samo neke segmente našeg života koji su u direktnoj vezi sa našim mislima. Da bi poboljšali sva ova životna polja, ostvarili obilje i prosperitet, važno je pre svega da se pozabavimo sobom.
Koliko vremena je potrebno za to, zavisi samo od nas samih. Samo je na nama odluka da krenemo putem promena, a kada jednom kročite na tu stazu i osetite koliko dobrobiti vam ona pruža nećete više nikad poželeti ništa manje, shvatićete da vi zaslužujete i da ste vredni svakog dobra.
Jedna od ključnih reči ovde jeste promena. Videli smo da se i same emocije svojim latinskim poreklom vezuju za promenu i kretanje. Put promene je jedini pravi put, a možemo ga nazvati i put ozdravljenja duše, put pronalaska svog iskonskog bića, traženje sebe, isceljenje duše, jačanje unutrašnjeg bića, put oslobođenja istinske autentičnosti.

Naš unutrašnji svet i naše unutrašnje duhovno bogatstvo privlači i svako drugo bogatstvo, tajna uspeha nalazi se u nama, a naša je dužnost da je svakim danom otkrivamo.

Autor: Suzana Smoljić
Preuzeto sa: novasvest.com

Izvor 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.