уторак, 16. фебруар 2016.

PRIČAJ SRPSKI

Mirjana Bobić Mojsilović

Prošle nedelje Matija Bećković napisao je genijalan duhoviti tekst o tome kako se srpski jezik sve više svodi na dve trenutno najupotrebljavanije reči : super i jebote. Sa te dve reči, kad se bolje razmisli, Matija je u pravu, danas se može reći toliko toga.
Drugim rečima, da upotrebimo savremeni srpski jezik, može se reći svašta-nešto, a da se čovek ne smori – pa, realno! 

Tako je naš jezik, brate, postao - do jaja. Jer, sve ostalo je smaranje, drugim rečima, smor smorova. Realno. A vrh vrhova je kad je super. Sve ostalo je retard. Super i jebote su postali passvordi koji otvaraju sva vrata. Sve ostalo je mračenje, i mrak, gospođo-brate, sedi dole, jedan!

Inače, baš nam je kul. I ful fulova. To jest ko hoće, lako može da bude u fulu. I sve tako, svašta nešto. A kad je nešto hit, to se zove dominacija. Na primer, ona dominira. A on je retard i dominira, to jest pobeđuje koliki je retard. OK je kad je OK, inače je top. Realno. 

Oni kojima je važno da imaju, ipak, bogatiji rečnik, često će umesto da kažu da ih nešto smara – reći samo kratko, ali slikovito – klisura! Ili malo urbanije – kanal, čime se Matijin Spisak obogaćuje na dvadesetak reči. 

Zanimljivo je kako, sa druge strane, možemo da primetimo kako su ove promene u jeziku fascinantne, s obzirom da je rekuperacija jezika od krucijalnog značaja za komunikaciju. U tom smislu, lingvisti treba da apeluju da se bude in: od slušanja world music, čak i kad je u pitanju folk. Treba lajkovati ili šerovati, i ritvitovati svaki slični blog na internetu, i blokirati svako hejtovanje, pošto su hejteri najveći luzeri i smorovi. A fanovi su kuuuul. Treba znati menadžovati životom, hendlovati i stvarnost a i jezik, naravno. Biti apdejtovan, u svakom pogledu. Napraviti listing prioriteta i implementirati ga na svakom dejtu, da se ne bi gubilo vreme.

SMS, MMS, PMS, LOL, RIP i druge skraćenice, to se podrazumeva.

Ono, kao, kida koliko smo postali moderni, to jest in.
Tako da se ova pričica može shvatiti kao kul srpski jezik za početnike koji žele da pokidaju u supersoničnom univerzumu u kome se sporazumevanje, izgleda, zasniva na onoj drevnoj izreci : Pričaj srpski da te ceo svet razume. Rečju, što se našeg jezika tiče, postali smo, što bi rekli mladi – do jaja.


Molim i sve vas da kolaborirate novim primerima u projektu apdejtovanja srpskog jezika.



 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.