понедељак, 21. децембар 2015.

Zimski solsticij!


Zima ove godine dolazi 22. decembra, u 6.48 sati. Mnoge drevne kulture slavile su zimski solsticij kao poseban dan u kome su izvodile rituale koji bi im omogućili dobro zdravlje i berićetnu godinu. Smatra se da je ovo vreme je da se zaboravi na mnoge stvari, da se rešimo senki prošlosti, odrkenemo nepotrebnih stvari ili želja.

Photo by Feelart. FreeDigitalPhotos.net
Dani u decembru tamni su i turobni, pa ipak, svi koji stvari gledaju s vedrije strane znaju da će nakon zimskog solsticija  postajati sve svetliji, tj. "duži". Pritom je zimski solsticij  poseban dan u godini - najkraći i najtamniji. Ali,  pošto prođe, Sunce će biti prisutno na nebu sve duže, dan za danom – donoseći nam više energije i vitalnosti.

Mnogi od nas već nedeljama osećaju dolazak zimskog solsticija. Budući da svakog dana dobivamo sve manje i manje sunčeve svetlosti, postajemo umorniji, te nismo toliko voljni preduzimati bilo kakve akcije. Potreba za odmorom je sve veća – kao i potreba za okretanjem prema našem unutrašnjem svetu. Zbog toga su nadolazeći dani vrlo dobri za meditaciju.

Naši preci već godinama obeloežavaju ovaj dan, podsećajući se na cikluse i godišnja doba koja simbolizuju konstantnu izmenu životne energije, čije smo svi mi deo. To možemo videti u mnogim duhovnim tradicijama.


Važnost ovog dana leži u samome Suncu. Sunce predstavlja našu dušu, ali i naš ego. Sunce nam takođe omogućava život na Zemlji. Kako se količina sunčeve energije smanjuje, dobivamo manje energije iz spoljnog sveta. To je vreme kada se trebamo okrenuti prema unutra, prema meditaciji, i povezati se sa unutrašnjim Izvorom energije, koji je u stvarnosti puno snažniji od samog Sunca. To je tajna zimskog solsticija.

Ali, mnogi danas ne pridaju važnost ovom danu. Umesto korišćenja ove energije za duhovnu praksu, ljudi često osećaju umor i potrebu za dužim snom. Mnogi postaju nervozni jer ne primaju dovoljno energija od svemira, a nemaju na koji drugi način popuniti taj nedostatak.

Prema verovanju, zimski solsticij je dan kada se Sunce ponovo rađa. Idealan je za razne obrede i rituale, jer  obeležava rođenje novog života. Prema drevnoj legendi, intenzivne i koncentrisane želje i misli u noći zimskog solsticija mogu da budu ispunjene. Isto tako, dobri rezultati mogu se ostvariti u isceliteljskim ritualima, obredima za sticanje mudrosti, snage i privlačenje prosperiteta. Takođe, svako proricanje tokom zimskog solsticija daće najtačnije rezultate. Meditacija, samorazvoj, sticanje duhovnog procvata i mnogih drugih postupaka koji se sprovode u ovom danu, imaju blagotvoran učinak na ljudski život.


Zimski solsticij je vreme za promenu, koja je u stanju da donese poboljšanje svakoj osobi.

Kelti su na ovaj dan proslavljali smrt starog Sunca i rođenje novoga, a za njih je to bilo magično doba tokom kojeg božanstvo Sunca putuje kroz podzemni svet i spoznaje tajne života i smrti i iz podzemlja dovodi duše koje će se reinkarnirati.

Poslednji pun Mesec ove godine


U noći 25. decembra, pun Mesec će - posledni put u 2015. godini - obasjati planetu. Izuzev posebnog trenutka u kom će se pojaviti, postoji još nekoliko zanimljivosti o poslednjem punom Mesecu u ovoj godini.

Naime, Božićni mesec će se pojaviti već sa prvim sumrakom i sijaće u punom sjaju čak i malo nakon izlaska sunca. Zbog hladnih decembarskih dana, naziva se još i Hrastov i Hladni mesec, a zbog toga što je u pitanju poslednji pun Mesec u godini, poznat je i kao Duga mesečeva noć.

Ovaj fenomen poslednji put je zabeležen 1977. godine, a neće se ponoviti sve do 2034, upozorava NASA, zato iskoristite priliku i uživajte u retkoj pojavi!


Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.