четвртак, 24. децембар 2015.

2016 - U NAJAVI…

Sanja Perić

Period u godini kada se u astrologe gleda opravdano sa velikim očekivanjima je upravo ovaj period pred Novu godinu. Šta nas čeka? Da li će biti bolje? Kako će biti Jarčevima? A kako Ovnovima? Istina je, da taj presek koji pravimo 1. Januara nije
bukvalno presek. Ništa se realno ne završava, sem kalendara. Mi smo isti oni mi od prethodnog dana, sa istim obavezama i nerešenim stvarima, sa istim očekivanjima i mogućnostima kao i pre mesec dana ili dve nedelje. Pa zašto je onda vera u 1. Januar tako velika?

Zato što nas rituali podstiču na promenu i na prihvatanje.
A Nova godina je dakako ritualna. Kitimo jelku, ma ceo grad kitimo, dovodimo Deda Mraza i obasipamo sebe i decu poklonima, spremamo specijalne novogodišnje trpeze, vodimo računa o bojama – crveno za sreću, o željama, o ritualnim čestitkama, o tome da ne udjemo u 1. Januar sa dugovima i repovima, izmešali smo sva verovanja i religije, sve običaje u jedan, i dok se pagansko u nama raduje od miline – nismo ni svesni da ceo ovaj praznik zapravo služi ispraćaju a ne dočeku. Ispraćamo i zato slavimo. I zato je važno da prema 2015 budemo iskreni, nežni i da je ne šutnemo kao da ne možemo da dočekamo da je se otarasimo. Pa i FB to zna! Već sevaju aplikacije gde je ko bio i šta je radio u 2015, pravimo kolaže fotografija, ne zato što je to kul– već zato da ne zaboravimo da se nešto dogadjalo i u ovoj godini iz koje istrčavamo samo da opale petarde i krene vatromet.
A kada se oprostimo, ali stvarno oprostimo, zahvalimo 2015-oj, onda će i 2016 da nas prigrli mnogo bolje i sigurnije. Neće u nama videti samo još jednog koji u decembru šutira a u januaru sa osmehom dočekuje svaku godinu, već nekoga ko ume da sa poštovanjem uzme vreme koje mu ta godina daje.
I zato, kakva će biti 2016?
Moglo bi se reći, godina transformacija, ali ovog puta ne kroz rad na sebi, razumevanje sebe i drugih, ne kroz kurseve, predavanja, čitanje knjiga, mudre misli ili pozitivne sugestije. Ovoga puta transformacija je mnogo više “na živo”, reklo bi se nalik jednoj solidnoj hirurgiji – pa je ovo zapravo godina prijemnog ispita. Da vidimo šta smo stvarno naučili, saznali, razumeli. Dela nas odaju. Vazda je tako bilo. E pa divno, evo godine u kojoj “sad se vidi, sad se zna…” ko je kakav, ko je za šta spreman ili nespreman, ko je požurio, ko zakasnio, a ko je ipak stigao na vreme. Da vidimo šta se krilo u nama i od čega smo bežali bilo negiranjem, poricanjem ili na neki treći način. I neće biti baš prilike za popravni, već više za prihvatanje rezultata kakvi god da su. Ovo je zbog toga vrlo specifična godina. Reklo bi se možda i stroga, ali više mi odgovara pridev “rešena” i karakterna jedna godina, koja od nas zahteva (kao i svaka uostalom) samo ono što je i ona sama. Pa što joj više ličimo, više je sa nama u vezi, više nas gotivi i više daje. No zadaci nisu laki na ovom prijemnom treba
pokazati i rešenost, sigurnost donošenja odluke (Mars u Škorpionu) i savesnost (Saturn u Strelcu) i da smo svesni globalnih nemira i promena na koje (naučili smo valjda) ne možemo da utičemo jer pripadaju fundamentu “neminovnosti” koji je oduvek bio pelcer vere i psihičke snage koja nam daje u nekim teškim trenucima za sada neobjašnjenu volju da istrajemo ,da preživimo, da nadvladamo to što nas je slomilo, skrhalo, porazilo… za tren.
Za ovu godinu mogu reći da će Ovnovi, Bikovi, Rakovi, Jarčevi i Škorpioni biti nosioci glavnih dogadjaja, u jednoj konstantnoj dinamici koja će se shodno različitostima njihovih karaktera različito manifestovati.
Ovnovi moraju da prodju kroz wake up call ako se nisu probudili iz ratničkog splina koji ih vodi iz bitke u bitku, i da na svojoj koži osete umeće ratovanja srcem, a ne samo inatom i rečima. Da osete druge više nego do sada, ali ne zaboravite – sve ide “live”, uživo i na živo, sve se dešava kroz dogadjaje i situacije koje tek tada postaju položeni ispiti ili oni koje ćemo morati da savladamo.
Bikovi će biti mnogo zastupljeniji svuda, ulaze u ubrzanje, pa uprkos trenju koje je uvek njihovo bilo, ovo će vremenom postati jedna centrifuga koja ih izbacuje iz pasivnog i “ima vremena” – lagano. Ne voli Bik kada je baš on pokusni kunić, navikao je da uči iz primera drugih, da posmatra i upija, a sada nam on baš daje primer akcije (i reakcije). A ako bude i dalje u otporu, nek ne brine, neka fizička sila će ga sigurno izbaciti iz ravnoteže pa će se skotrljati dok se na noge ne pridigne.
Rakovi kao da više nisu oni Rakovi na koje smo navikli, da nam pričaju, objašnjavaju, gorčaju i slade, ispravljaju zapravo ovaj svet koji je nakrivo postavljen. Nešto se dogadja te eto gde su se sa svetom sprijateljili, kao da je tek malo dobrog i poverenja u njih oduvek bilo dovoljno da pokažu koliko su u stanju da daju i vole. Rasuće se na više strana, mahnito i opijeno strastima. Kao da su srećni zbog prilike koja se pruža, i zapravo najviše što se od njih (kao i od ostalih) sada traži – to da pokažu šta su spremni stvarno da urade – predstavlja im užu specijalnost, jer čitavog života prebacuju i ne poštuju one što nisu od dela.
Još jedan znak kome su dela oduvek važnija od reči jeste Škorpion, mada sa sumnjivim moralnim strukturama, obzirom da to pravilo više vrednuju u odnosu drugih prema njima, nego obratno. Tu sebe ne procenjuju jednako i zato će ovo biti izvrnuti proces, godina ogledala u kojoj Škorpioni mogu da vide koliko su od dela i zaista pouzdani, iako su sebe odavno tako etiketirali. Mnogo će se zahtevati od njih, pa ko se snadje – snašao se.
Jarac je u ovoj transformaciji već godinama, pa i nije neka promena vrhunskih razmera, ali da Jarac promeni mesto življenja, proda kuću, izmesti se u drugu zemlju? A pa to je već iznenadjenje, a baš takva predstoje mnogim Jarčevima. Nešto
gde će i sebe da iznenade.
Od ostalih znakova, Blizanci, Device i Strelčevi uče da ćute, promisle pre nego kažu, ali ništa bez prethodnih grešaka koje moraju da naprave. Pa makar bila i greškica, dovoljno za svakog od njih za samodresuru. Uče se i dresiraju sebe sami, dobrom
namerom (Strelac), zdravim razumom (Blizanci) i vraćanjem istog za isto, mere za meru (Device). No ništa od toga ne bi bilo da njihov princip samokažnjavanja ne šljaka u 2016 punom parom. Na nivou nesvesnog to već pokreće alarme da bi bilo pametnije poštovati ono staro pravilo “tri put meri jednom seci”, ali biće kako bude. Ova tri znaka će imati najveće šanse od svih za promenu posla, profesije, zanimanja, jer će na tom polju pokazati nesvakidašnju hrabrost i uzbudjenje čak, ali kao i do sada – kod njih je malo toga predvidivo i sa najavom, pa se opet prilike ukazuju najviše iznenada ili u vidu rizika u kome “su imali sreće” (tako će drugi kasnije to opisati, a oni će se ljutiti… sa pravom).
Sama činjenica da Lav nije bio u prvih osam opisanih znakova govori u prilog da 2016 nije naklonjena Lavovima u tradicionalnom načinu na koji su navikli, i kako im svi naklonjeni obično bivaju, već kao prava karakterna, gotovo mafijaška godina, sve radi na svoj način, pa ih ostavlja za sam kraj.
Zato najpre, Vaga, znak koji kao da je malo pao sa Marsa u 2016-oj, iako je bazično sa Venere. Neka vas ne iznenadi ako vam budu prilazile i uzbudjeno prepričavale dogadjaj koji ste otpratili još pre šest meseci. Možda ćete morati da im dajete savete, hintove, tipove, instrukcije za sve propušteno, ali koliko god nas budu nervirale jer su ubedljivo najnapornije u 2016 (i po malo najdosadnije kad im je stalo) svojim šarmom i iskrenim poverenjem koje umeju da daju kao retko ko (bez ubacivanja,
mešanja, klimaju glavom i slušaju) – biće vam drago da ste ih zadovoljili, pomogli ili šta god. Ovo je zato uzbudljiva godina za Vage, samo neka odlože rastavne rečenice za neko drugo poluvreme. Neka se ne zaleću sa deljenjima, razilaženjima, raskidima i otkazima. Polako… Saturn vam je u trećoj – dakle, ručna!
Vodolije su možda u najvećem problemu što se tiče burnih promena i preokreta, i situacija kada se lupi glavom o zid. Mars je nemilosrdan kada je u Škorpionu, i tera ih na manijačenje, siljenje, po svaku cenu što u nekim situacijama pre dovodi do
umora i poraza nego pobede. No kako je to lekcija za njihov ego, ostavimo 2016 da radi što misli da treba, ili Univerzumu – kako ko voli. Njima je oduvek bila potrebna stroga vladavina jer u svakom tom malom anarhisti krije se jedan diktatorčić.
Ribe su više znak ciklusa nego godina. Šta je jedna godina za večnost, to bi vam one odgovorile. A njihov ciklus počeo je pre par godina (negde 2012) kada je Neptun ušao u njihov znak . Tako da samo nastavljaju malo lerom, malo gasom. Što se ispita
i dela tiče, 2016 za Ribe sprema test odgovornosti, i one koji ga prodju dobro će i da nagradi. Sa zakonom, haos i bezumlje – pa kako je kasno da sad nešto menjate, ako ste u priči koja ima veze sa sudovima i tužakanjima – deset oče naš svako veče i
ujutru na prazan želudac. Možda pomogne.
Kako je biti Lav a ne biti Lav? Izlaz vidi u daljini i odlasku, ili makar čestom bežanju na put, u daljine, nove zemlje, pobeći negde, negde što dalje… Novac ga hoće, ali kao da prvi put novac nema onu težinu uspeha, vrednosti, ne znači ni slavu ni sjaj ni moć. Ali zbog dece ili drugih - jeste mir. Jedna ozbiljnost se uvukla u ove plejboje, animatore, glumce, atraktivce, al umesto sjajne kostimografije, kostim klovna visi u garderoberu, 2016 pokvareno izaziva poput Don Korleonea na turnir koji će trajati do besvesti u kome se karakter Lavova ogleda sa stidom, al ko prvi nabaci crven nosić – pobedjuje.
O tome kakvi su periodi pred nama, koji su meseci važni, malo više podataka o ljubavnim zgodama i nezgodama i još po koja reč za svaki znak – pisaću na svom sajtu (sanjaperic.com) početkom januara, pa ako ste u blizini, navratite.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.