понедељак, 23. новембар 2015.

Sveti Stefan Dečanski

 





Sveti Stefan Dečanski beše sin kralja Milutina, a otac cara Dušana. To čedo pobožne kraljevske porodice, još od najranijeg detinjstva bi vaspitan u hrišćanskoj veri. Preživeo je mnoge nedaće i nevolje, jer po naređenju očevom bio je oslepljen, a kasnije po naređenju svog lakomislenog sina, cara Dušana bi udavljen.
Kada je postao punoletan, oženiše ga kćerkom bugarskog vladara, Marijom i time je dobio na upravu Zetu. Umiljat, dobar, krotak, milosrdan prema sirotinji, car Stefan je uživao veliku ljubav i poštovanje. Oklevetan je kod svog oca Milutina, od svoje maćehe kako sprema zaveru protiv njega. Otac naredi da mu u manastiru Svetog Nikolaja Čudotvorca u Ovče Polju izvade oba oko, ali javi mu se ovaj čudotvorac (Sveti Nikolaj) držeći u svojoj ruci njegove oči i nakon pet godina, koje Stefan provede u sužanjstvu u Carigradu, povrati mu se vid. U znak zahvalnosti, on podiže hram Visoki Dečani, jednu od najlepših građevina vizantijske umetnosti i srednjevekovne arhitekture na tlu srpske države.
Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i blagougodnošću izazivao je divljenje i monaha i ostalih ljudi. Svoj vek prožive ovaj sveti kralj srpski, kao pravednik i mučenik i tako ga je i skončao, 1336. godine.
Sa Svetim Savom i knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagodarnijih ličnosti i svetitelja koje dao Srpski narod.
Sedam godina nakon smrti, javi se u snu igumanu manastira Visoki Dečani, te ga oni izvadiše iz groba i pokaza im se telo netruležno iz koga se širilo miro. Pod dejstvom svetih moštiju ovog svetitelja, dešavaju se mnoga čudesa; slepima se vraća vid, hromi, nemi, gluvi, bolesni i raslabljeni isceljuju se dotičući se sa verom svetih moštiju ovog svetog mučenika.
Telo se nalazi i dan danas u kivotu pred ikonostasom u hramu manastira Dečani i čini mnoga čudesa.

Tropar (glas 4):
Carstvo ježe na zemlji dobrje okormljaja stradalče i bagrjanicu nosja, smireno stjažal jesi mudrovanije, niščih posješčaja i svim hljeb razdrobljaja, tjemže prebožestvenaja Trojica carstvija kupno i mučeničestvo vjenec uvjeze tja.

  


Na današnji dan, 1331. godine umro je srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina, pod čijom je vladavinom Srbija osigurala premoć na Balkanskom poluostrvu. Posle očeve smrti u borbi za presto nadvladao je brata Konstantina i rođaka Vladislava, sina kralja Dragutina, i krunisan je 1322. u manastiru Žiča. Prethodno je, posle pokušaja da zbaci oca, delimično oslepljen i proteran u Carigrad. Pobedio je 1329. vojsku bosanskih feudalaca, a kad su Bugarska i Vizantija sklopile..vojni savez protiv Srbije, ne čekajući napad potukao je Bugare kod Velbužda (danas Ćustendil) 1330. i osigurao prevlast nad Makedonijom, što je učvrstilo Srbiju kao najmoćniju zemlju u ovom delu Evrope. Kao uspomenu na tu bitku podigao je u Metohiji manastir Dečani po kojem je i nazvan Dečanski..








Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.