четвртак, 12. новембар 2015.

Велики дан за Србе: Данас славимо свеца који је бранио веру и српски народ!

Краљ Милутин и Симонида 

Православни верници данас обележавају дан Светог Милутина, српског краља који је ратовао и битке добијао у име Србије, борећи се за свој народ и веру. Био је веома милостив према сиротињи и много им је помагао, носио је са собом џакове пуне златника, ишао ноћу и у тајности их делио слепим људима.
Православни верници данас обележавају дан Светог Милутина, српског краља који је сазидао преко 40 цркава и чији су ратови били успешни, јер се непрестано молио Богу и уздао у њега.
Син Уроша И и краљице Јелене много је ратовао бранећи своју веру и свој народ. Борио се против Михаила Палеолога, због тога што је овај присиљавао све балканске народе да признају папу.
Такође, борио се и против бугарског цара Шишмана као и татарског цара Ногаја.
Поред цркава које је сазидао у својој земљи као што су: Грачаница, Свети Ђорђе у Нагоричу, Света Богородица у Скопљу, зидао је и цркве ван своје земље у Солуну, Софији, Цариграду.
Био је веома милостив према сиротињи и много им је помагао, носио је са собом џакове пуне златника, ишао ноћу и у тајности их делио слепим људима.
Преминуо је 19. октобра 1320. године, а његово тело данас почива у Софији у цркви Светога краља.
Две и по године после његове смрти на његовом гробу дешавале су се чудне појаве након чега су бањски игуман Сава и манастирско свештенство одлучили да ископају његово тело. Када су отворили ковчег видели су да је његово тело остало нетакнуто и да му није фалила ни влас косе са главе. Затим су га преместили у посебно украшен ковчег и ставили га поред иконе Исуса Христоса.
Велики син православне цркве краљ Милутин спасао је Балкан од унијаћења. У тренутку када је византијском цару ослабила савест, овај витешки и богоносни краљ словенски устао је одлучно и с Божјом помоћи спасао Православље не само у својој земљи него у свима земљама Балканским. Ко изближе испита живот светога краља Милутина, разумеће, зашто је Бог њему давао успех за успехом кроз цео живот и у свима пословима.
Беседа на данашњи дан говори о жељи за Богом – јединој жељи праведника.
„И на небу и на земљи једно је врховно благо за душу пробуђеног човека. То благо јесте Бог. Безброј блага има на небу, но Цар небеса је благо највеће. Безброј блага има на земљи, но Творац свих тих блага несравњив је. Никакво благо не може човеку на срце доћи ни на јави ни у сну, какво не би било у Богу, и то у највишем степену. Зато, браћо моја, иштимо Бога, да би добили све; тражимо Бога, да би нашли све; богатимо се Богом, да би били богати свим.“

Извор: bktvnews

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.