петак, 2. октобар 2015.

Vikend koji će vam vratiti energiju

Nedelju posvetite "punjenju baterija", kako biste imali snage za novi početak. Ako je moguće, pripreme započnite još u petak

 Thinkstock   

ZNATE li da su dovoljna samo dva dana da bi organizam ponovo proradio punom snagom?
Naravno, uslov za to je da ceo vikend posvetite samo sebi. Subota je dan za čišćenje organizma od toksina, glavnog uzročnika osećaja umora, stresa i lošeg izgleda. 


Nedelju posvetite "punjenju baterija", kako biste imali snage za novi početak.
Ako je moguće, pripreme započnite još u petak, tako što ćete ukloniti sve mesne prerađevine i gotova jela, a snabdeti se sa mnogo svežeg sezonskog voća i povrća, ribom, integralnim žitaricama.
Potrudite se da vam u kupatilu svi prirodni preparati budu na dohvat ruke, u stanu isključite sve što emituje loše talase (kompjuter, TV, mobilni telefon).
Krenite na spavanje ranije, da biste se ujutru probudili sveži.



SUBOTA
8.00 Lagano buđenje:
Ne otvarajte oči čim čujete budilnik. Žmureći se opustite, duboko udahnite nadimajući grudni koš, pa lagano pustite da se pluća isprazne. Protegnite se kao mačka, zatim sedite oslonjeni šakama na ivicu kreveta. Pre ustajanja nekoliko puta kružite glavom, potom i člancima ruku i nogu.
8.45 Napitak za čišćenje: Iscedite sok od jednog limuna u čašu mlake vode i odmah popijte. Limunova kiselina neutrališe stomačnu kiselinu a napitak deluje kao diuretik, podstiče izbacivanje toksina iz organizma i stimuluše pražnjenje creva.
9.00 Vežbe či-gonga: Drevne kineske vežbe zdravlja koje podrazumevaju pravilno držanje tela, disanje i fokusiranu pažnju, rade se desetak minuta, sporim pokretima. Prstom zapušite levu nozdrvu i 10-15 puta udahnite vazduh kroz desnu. Ponovite i na drugu stranu. Ustanite, blago raširite noge, povijte ih u kolenima, ispravite leđa i vrat. Lagano udahnite vazduh kroz nos i povremeno podižite ruke iznad glave. Dok izdišete spuštajte ruke. Podižite nožne prste i prebacujte težinu tela na pete. Ponovite nekoliko puta.
9.20 Osvežavajuća kupka: Napunite dno kade hladnom vodom i sedite u njoj do 5 minuta. Taj položaj osvežava prepone, deo kroz koji struji deo energije iz organizma.
9.30 Doručak: Popijte čaj od peteljki trešanja. Onda pripremite kašu za sitost. Isecite pola neoljuštene jabuke i 4 šljive isečene na komadiće, zagrejte 200 ml bistrog soka od jabuka, dodajte 40 g zobenih pahuljica, kuvajte 5 minuta stalno mešajući, pa dodajte jabuku, šljive i prstohvat cimeta. Kuvajte još minut i pojedite toplo.
10.30 Boravak na vazduhu: Provedite u prirodi 1,5 sat. Šetajte se srednjim tempom, pa obavezno istegnite. Radite na klupi vežbe istezanja i step aerobik.
13.00 Vegetarijanski ručak: Salata od soje pravi se od 100 g tofu sira, pola svežeg krastavca i 150 g sojinih klica, pola avokada, kašike soja sosa i kašičica susama. Napitak pripremite od 100 g jagoda, šolje nemasnog jogurta nemasnog, 100 ml vode, kašike limunovog soka, kašičice šećera i 2 lista sveže nane. 14.30 Refleksomasaža stopala: Stimulišite tačku za jetru (na tabanu desne noge, tačno ispod risa, bliže peti). Masirajte je palcem, kružnim pokretima, u pravcu kazaljke na satu i postepeno pojačavajte pritisak.
15.00 Odmor: Lezite 20 minuta, čitajte ili dremajte, uz tihu muziku.
16.30 Vežba: Ustanite, zažmurite, raširite noge u širini ramena, udahnite kroz nos puneći stomak vazduhom. Nekoliko sekundi ne dišite, pa izdišite kroz nos. Dok radite vežbu zamišljajte da vam kroz telo prolazi vazdušna struja.
17.00 Užina: Popijte čašu soka od soje ili pirinčano ili bademovo mleko. Uz to pojedite 5-6 lešnika ili badema.
18.00 Opuštanje: Upalite mirišljavu sveću po izboru, sedite na pod pravih leđa i 10 minuta pogledom fiksirajte plamen sveće, nastojeći da ni na šta ne mislite. Udišite i izdišite kroz nos.



19.30 Lagana večera: Salata - kuvanih 100 g graška, 100 g boba, 40 g žita pomešajte sa seckanim lukom, komadićem manga iseckanog na kockice, kašikom limunovog soka, kašičicom maslinovog ulja, kašičicom balzamiko sirćeta, seckanim čenom belog luka, seckanim listićima nane. Posolite, pobiberite, sve pomešajte. Slatkiš - pola banane, 2 kajsije, 5 jagoda, limunov sok i 50 ml mleka.


NEDELjA
Cilj je povratak snage i vitalnosti. U ishranu se uvode životinjski proteini i obroci obogaćeni vitaminima, da bi se podstakao protok energije kroz telo, ali bez zamornih vežbi.
8.30 Pokretačko, brzo buđenje: Čim zazvoni sat ustanite i zauzmite pozu za vežbu či-gonga. Stojeći, glavu podignite ka plafonu, noge su u blagom raskoračnom stavu, a ruke ispružene ispred grudi, kao da želite nešto da uhvatite. Ne pomerajući gornji deo tela, okrećite kukove devet puta u desnu stranu i, dok to radite, ispustite krik. Ponovite na drugu stranu.
9.15 Energetska masaža: Sipajte na dlan nekoliko kapi eteričnog ulja bora ili eukaliptusa i kružnim pokretima masirajte zonu oko bubrega.
9.30 Energetski doručak: Sastoji se od šolje zelenog čaja bez šećera, 2 kriške crnog hleba premazanog sa 5-10 g margarina obogaćenog omega 3 mastima, šolje nemasnog jogurta u koji ste umešali kašičicu mlevenih badema i iseckanu sezonsku voćku.
10.30 Sportske aktivnosti: Ako imate sobni bicikl vozite bar sat vremena. Ili, izađite u šetnju. Ili, ako imate u blizini bazen, plivajte 45 minuta.
12.00 Hladan vitaminski napitak: Izmiksajte zajedno kriške pomorandže, po pola grejpfruta i limuna i 2 kockice leda.
12.30 Osvežavajuća masaža: Zagrejte dlanove i štipkajte celo telo, od nogu do ramena, ruke masirajte sve do ivica prstiju. Vrhovima prstiju masirajte vrat, lice i celu glavu. Masažu završite tapkanjem po celom telu.
13.00 Gurmanski ručak: Paketići od ribe i povrća - ribu po želji položite na papir za pečenje, premažite senfom, odozgo nanesite sloj paradajza isečenog na kolutove, prelijte kašikom limunovog soka, posolite, pobiberite, okolo rasporedite kolutiće šargarepe, praziluka, zatvorite papir u obliku koverte i pecite 20 minuta u rerni, na 180 stepeni. Slatkiš - Jabuku isecite na kockice, pospite sa malo cimeta i ispržite na kašičici vrelog maslinovog ulja. Dobijenu masu sipajte na dno vatrostalne posude i prekrijte testom koje ste napravili od po 25 g ovsenih pahuljica i mlevenih badema, kašike meda. Pecite 15 minuta u rerni, na 180 stepeni.

15.00 Opuštajuća dremka: Kao prethodnog dana, lezite i uz muziku, zatvorenih očiju, 20 minuta se opustite.
17.00 Sok za lepotu: Izmiksajte šargarepu i dobijeni sok pomešajte sa šoljom jogurta i popijte naiskap.



 
18.00 Joga vežbe: Joga je idealna za opuštanje, ali i podsticanje cirkulacije i podizanje energije. Vodite računa o disanju kada radite ove položaje. Uvek dišete kroz nos!
Polumesec: Ustanite, spojite stopala, ispravite noge, podignite ruke uvis i spojite dlanove. Udahnite i podižite se na prste, što više se istegnite, pa izdahnite, nagnite gornji deo tela na desnu stranu što više istežući ruke. Udahnite 5 puta i vežbu ponovite na drugu stranu.
Stomačni ples: Stojeći savijte telo napred, ruke su na bokovima a kičma prava. Lagano stomakom udahnite vazduh, pa izdahnite. Pumpajte stomak. Vežbe udisaja i izdisaja ponovite četiri, a celu vežbu 5 puta.
18.45 Kupka: U toplu vodu u kadi dodajte šaku krupne morske soli koja ima opuštajuća svojstva ili sipajte neku kupovnu kupku na bazi lavande.
19.30 Ukusna večera: Zapečeno povrće - pola glavice luka, po pola sveže paprike, šargarepe, tikvice i plavog patlidžana isečenih na kockice i pola glavice luka, propržite na 2 kašike maslinovog ulja. Prelijte mešavinom od umućenog jajeta i 1 dl milerama. Posolite, pobiberite, sipajte u vatrostalnu posudu, pecite 40 minuta u zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
Slatkiš - 40 g pirinča isperite nekoliko puta pod mlazom hladne vode, prelijte vodom da ogrezne i kuvajte do vrenja. Kad proključa još 4 minuta kuvajte. Procedite, ali vodu u kojoj se pirinač kuvao sačuvajte. Odvojte 2 dl te vode, dodajte 20 g smeđeg šećera i pola kašičice đumbira u prahu i kuvajte do vrenja. Kada tečnost proključa, vratite u nju pirinač i kuvajte još 40 minuta na niskoj temperaturi. Pred sam kraj kuvanja dodajte kašičicu suvog grožđa.
23.00 Dubok san: Neposredno pre odlaska na spavanje popijte neki umirujući čaj, na primer od kamilice ili lavande.
A šta posle? Da biste sačuvali energiju koju ste povratili posle ovakvog vikenda, nastavite da se pravilno hranite, izbacite iz ishrane sve prerađevine, koristite isključivo biljna ulja i proteine, jedite što više ribu i integralne žitarice. Provedite bar pola sata dnevno u brzom hodu, i to ujutru, pre posla. Svako veče pre spavanja uradite nekoliko vežbi joge i s vremena na vreme pijte detoksikacione napitke.


izvor Novosti. rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.