недеља, 20. септембар 2015.

FOMALHAUT, FIKSNA ZVEZDA, JEDNA OD ČUVARA NEBA, PONOVO JE U KONJUNKCIJI SA NEPTUNOM U ZNAKU RIBE






Fomalhaut (Alpha Piscis Austrini) je najsjajnija  zvezda u sazvežđu (u ustima) Južne Ribe, i  jedna od najsjajnijih zvezda na nebu.  Može se videti nisko na južnom nebu na severnoj hemisferi u jesen i početkom zime uveče ili tokom cele godine u južnoj hemisferi. Crvenkaste je boje. Treća je najsjajnija zvezda koja ima planetu u orbiti. Mlada je zvezda, klase A, stara tek 100 do 300 miliona godina, a prognoza je da će živeti milijardu godina. Fomalhaut zalazi otprilike kada se Sirijus diže.  Ova zvezda ima posebno mesto u istraživanjima ekstrasolarnih planeta, jer je ona centar prvih stelarnih sistema sa takvom planetom (Fomalhaut b). Temperatura na površini Fomalhauta kreće se oko 8,478 stepeni Celzijusa, a masa joj je oko 2,1 puta, a prečnik 1,8 puta veći od našeg Sunca, dok je njena svetlost 18 puta sjajnija. 
Okružena je prstenom velikog prašnjavog oblaka kometa.



Zavisno od veličine komete, u pojasu oko Fomalhauta moglo bi da bude između 260 milijardi i 83 triliona kometa. U prašnjavom pojasu oko mlade zvezde ima toliko materijala da bi njihova masa bila jednaka masi 110 Zemlji, otkrili su naučnici.



Poredak Fomalhautinog pojasa kometa sličan je Kuperovom pojasu, iza orbite Neptuna. Naučnici su znali za postojanje oblaka prašine oko Fomalhauta od ’80-tih godina, ali su uz pomoć Heršelove opservatorije otkrili više detalja vezanih za prsten oko zvezde.

Otkriveno je da se temperature pojasa, u proseku, kreću između minus 230 i minus 170 stepeni Celzijusovih. To bi značilo da su čestice u pojasu sićušne, svaka širine svega nekoliko milionitih delova metra. Svetlost Fomalhauta obično bi oduvala tako sitne čestice prašine, ali one i dalje opstaju, što je naučnike navelo na pomisao da sveža prašina stalno dolazi od brojnih sudara kometa.

Jedna strana Fomalhautinog pojasa je toplija od druge jer je pomerenija od centra, možda zbog gravitacionog uticaja planete, čije je prisustvo potvrđeno 2005.


                                                                                         Fomalhaut b

Okom astrologije:
Fomalhaut  je jedna od četiri kraljevske zvezde, pored Aldebarana, Regulusa i Antaresa. Po tradiciji, one se smatraju čuvarima  neba, čuvarima četiri  strane sveta. Aldebaran vlada istokom, Regulus severom, Antares zapadom i Fomalhaut jugom. Sve četiri zvezde uzdižu sudbinu iznad prosečne. Smatraju se veoma srećnim, osobe koje su rođene pod njihovim uticajem treba da vode ispravan život kako bi njihove blagoslove sačuvali.  Mora da se paze gordosti.
Fomalhaut (3 stepena i 58 minuta Ribe) je besmrtne prirode, veliki je pacifista, donosi uspeh na planu umetnosti, daje poete, muzičare,  ogromnu stvaralačku moć, besmrtnost.  Osobe pod njegovim uticajem (Sunce, Mesec, MC, Asc)  trebalo bi svojim životom da budu uzor budućim generacijama.   Sve kraljevske zvezde daju mogućnost za čast, slavu i bogatstvo, duhovno i materijalno.  Njihova velika snaga i moć mora da se koristi mudro i sa pažnjom.

Fomalhaut ima uzvišene ideale, daje vrstu ljudi koji veruju da će ljubav pobediti sve, naročito kada je na jakom mestu,  Suncu,  Mesecu, Veneri,  pa i Neptunu,  kao što je u poziciji već neko vreme, kao i ovih dana. Osobe imaju sreću u ljubavi, sanjari su, ali put do ostvarenja iste je "posut" preprekama. Ali, ako su osećanja čista,  Fomalhaut daje  pobedu iste. Prema Ptolomeju je prirode Venere i Merkura.  Ponavljam, smatra se vrlo srećnim i moćnim, ali ume da izaziva zavist drugih, donosi uzdizanje od materijalnog ka duhovnom načinu života i stvaranja.  Na duhovnoj ravni Fomalhaut pripada Arhanđelu Gavrilu-Gabrielu.

Olga Milošević



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.