петак, 18. септембар 2015.

Dvije vježbe osvještavanja emocija

Uz pomoć disanja i pokreta možemo razriješiti i neke ograničavajuće životne obrasce...

1. vježba: pružite ruke

Dok ležite na leđima, podignite ruke u zrak poput djeteta koje pruža ruke prema nekome. Ostanite tako neko vrijeme. Osjetite li nelagodu, pokušajte još malo ustrajati i osjetiti kakve vam se senzacije pojavljuju u tijelu, osvijestite gdje ste napeti ili blokirani te koje se emocije pritom pojavljuju – je li vam dosadno, jeste li ljutiti i razdraženi? Zatim neko vrijeme rukama i stopalima udarajte po podu svuda oko tijela. Na kraju, i dalje ležeći na leđima, odignite glavu, ruke i ramena od poda te neko vrijeme ostanite u tom položaju. Čak i ako vam je teško, ne da vam se ili vam je bolno, pokušajte ustrajati neko vrijeme, odnosno barem nekoliko udisaja. Zatim ustanite i zauzmite položaj slona – spustite se u pretklon, opustite gornji dio tijela, ruke i glavu te ih pustite da vise. Što osjećate na tjelesnoj i emotivnoj razini? U ovom položaju mogli biste se sjetiti nekih ljudi ili događaja.

2. vježba: recite "ne"

Uzmite ručnik srednje veličine i zarolajte ga pa ga okrećite kao da ga cijedite. Pritom možete izgovarati riječi koje će najbolje opisati što tim činom oslobađate iz sebe. Tom ćete vježbom nesputano izraziti „ne“ svojoj okolini i drugim ljudima.
Ponavljajući tu ili bilo koju drugu bioenergetsku vježbu s vremenom ćete sve snažnije osjećati dio tijela kojem ste posvećeni, a pojavljivat će se i sve jasniji osjećaji, pa čak i sjećanja, te ćete iz perspektive dijela tijela koji ste vježbali učiti o svom tijelu, svojoj ličnosti i svojim iskustvima. Produbljivanjem tog iskustva u vama će jačati znatiželja da otkrivate i povezujete procese u sebi te na taj način upoznajete svoju nutrinu. Pritom ćete sve vještije osluškivati sebe i sve više vjerovati svojem unutarnjem glasu koji vam šalje suptilne poruke na svim razinama jer to je znak prihvaćanja i povezivanja svih dijelova sebe i, u konačnici, veće osobne živosti.

Knjiga Ulricha Sollmanna Bioenergetika iz koje su preuzete vježbe osvještavanja emocija objašnjava kako iz tjelesnih mani­fes­ta­cija možemo otkriti kakva uvje­­renja imamo o životu. Izdavač je Planetopija.

Izvor .sensaklub.hr

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.