уторак, 4. август 2015.

KAD TI SE JAVI BIVŠI

Mirjana Bobić Mojsilović

Kad ti se javi bivši, koji te je na neki način ujeo za srce, na tren ostaneš u šoku: ćutiš, i razmišljaš kako da se postaviš: da li da budeš napadno vesela, kao, to te ni malo nije poremetilo, ništa te nije poremetilo, tvoj život posle njega je sve u svemu jedna velika i neprekidna Oda radosti. Ili, da kiselim glasom samo procediš: „Otkuda ti“? Takođe, taj ton treba da ostavi utisak da ti je apsolutno svejedno što ti se nije javio nekoliko svetlosnih godina, a za to vreme, ti si, naravno, živela fe-no-me-na-lno, pa je i logično što egzaltacije u tvom glasu, s obzirom da se radi o tvojoj dalekoj prošlosti, nema. Ili, u tih nekoliko trenutaka zabezeknute tišine, čak i pomisliš da budeš veoma nevaljala i da mu bez pardona postaviš pitanje „Ko je to“? Pošto se, bivši uglavnom ne predstavlja, jer naravno, smatra da je nezaboravan, to jest da je nemoguće da ga zaboraviš.
Kad ti se javi bivši, umesto da se on preznojava šta će da ti kaže i kako će da započne taj razgovor, preznojavaš se i lomiš se ti. Da li da odmah skratiš to mrcvarenje oštro mu stavljajući do znanja da je za tebe to gotova priča, ili da se u nekoliko narednih trenutaka, kako znaš i umeš, predstaviš kao zadovoljna, ili zauzeta, ali u svakom slučaju genijalna žena, kao da te on ne poznaje.
Kad ti se javi bivši, hajde više, promeni taktiku: reci mu „Da?“, ili „Slušam“ ili hladno procedi :“Šta se desilo?“
Da stvari izvedemo na čistinu: bivši se javlja, jer mu nešto treba. Samo zato! Ne zato što se odjednom opsetio kako si u stvari fantastična, ili kako vam je bilo divno dok ste bili zajedno, ili kako je ispao mućak prema tebi, i kako nije trebalo da te povređuje svojim lažima i prevarama – o ne, bivši nema taj kapacitet.
Kad ti se javi bivši - znači da je siguran da može na tebe da računa. Ali, uglavnom mu je dosadno. I, nešto mu treba. Ili je napravio neki problem u svom braku ili vezi. Ili ga je ostavila žena. Ili je pukao u poslu i ostao bez para, pa mu treba rame za plakanje. Ili hoće da te izvede na večeru – ali ne zanosi se, to nije zbog toga da bi ti se ponovo udvarao ili zato što sanja da ovoga puta zaista obnovi vašu romansu – on te izvodi da bi te peglao o sebi, o problemima sa decom, da bi ti kukao kako vreme brzo prolazi, i kako u njegovom braku (vezi) ne cvetaju ruže.
Ne znam koju ćeš taktiku da izabereš, ali, ako si pametna, čak i ako ga još uvek nisi prebolela, nemoj nikada da izađeš sa bivšim. I ne dozvoli da taj razgovor dugo traje.
Zevni, ali tako da on to čuje. To će ga pogoditi najviše.
Nisi mu ti najbolja drugarica, ni mama, ni tetka. Ne treba da mu dozvoliš da u tvoj život može da uđe opušteno i kad mu se prohte . Tvoj život nije njegova momačka soba.
Dakle, kada ti se javi bivši, (a valjda ti je jasno da bivši retko kada može da bude budući) jedina lekovita stvar koju možeš da uradiš je – da prekineš (tu) vezu.

Sledećeg utorka KAD TI SE JAVI BIVŠA

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.