уторак, 18. август 2015.

Величанственост хришћанства

http://svetatrojicaroterdam.com/wp-content/uploads/2015/07/+.jpg  

”Ако ли у светлости ходимо , као што је Он сам у светлости, имамо заједницу…” (1. посланица Јованова 1, 7)

Не морамо викати да би нас Бог чуо, не морамо ићи на специјална света места да бисмо Му били ближи. Он нам је ближи од наше сопствене душе, интимнији од наших најтајнијих мисли….
Али зашто неки људи проналазе Бога на ближи и интимнији начин него други? Бог свима даје исто, али нису сви спремни да исто прихвате. Узрок разлике лежи у нама, не у Богу.
У Старом Завету постојала је духовна дистанца између људи и Бога. Пре него што би дошли у Божије присуство старозаветни свештеници су морали да се претходно церемонилајно умивају и приносе жртве за своје грехове, па тек онда да уђу у храм и служе Богу.
Жене су могле да славе Бога само у одређеном делу храма намењеном само за жене. Мушкарци су били ближи Божијем олтару, али су само свештеници били ти који су могли да се директно моле Богу и приносе жртве за народ.
Долазак Исуса Христа је променио ту ригидну форму службе Богу и Његовом жртвом на крсту је поцепана завеса, која је одвајала Светињу над Светињама (тамо где је боравио Бог) од обичних људи, верника.
Ми смо данас непрекидно у Његовом присуству. У Старом завету Бог је живео у јеврејском храму, а данас, у Новом Завету са Христом, хришћанске душе су храм Духа Светог – Духа Божијег. Из тог разлога је још и више важно него раније да будемо осетљиви на Божију светост и на потребу наше душе за чистотом.
Израелити су се ритуално прали водом да би били чисти пред Богом. После Христовог Васкрсења многи од њих нису разумели да ће Христов поклон Божанске милости и благослова живети у њима и потпуно их очишћавати.
Ми данас можемо погнути главе у молитви пред Богом, молити Га да нам опрости грехе и бити савршено сигурни да их Он потпуно опрашта – не зато што смо ми специјални, већ због Његове милости, јер Његов Дух живи у нама, очишћава нас и обликује.
Није ли то довољно да узбуди твоје срце и подстакне га на давање славе и хвале Богу Саваоту.

”Ако ли ЖИВИ У ВАМА ДУХ ОНОГА који је васкрсао Исуса из мртвих, Онај који је подигао Христа из мртвих оживеће и ваша смртна телеса Духом својим КОЈИ ЖИВИ У ВАМА” (посланица Римљанима 8, 11)

Извор

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.