уторак, 18. август 2015.

РОДНОВЕРНИ КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ГУМНИК (АВГУСТ) 7523. (2015.) 18.8. Хорсов дан

18.8. Хорсов дан
Хорсов празник је дан пре Преображења (19.8). Датум слављењa празника преузели смо од руске браће, пошто у нашој народној традицији не постоји дан повезан са овим божанством, а верујемо да је некада постојао.
Хорс је један од готово заборављених словенских богова, иако је некада био слављен широм словенског простора.
Према „Несторовој хроници“ на брду изнад Кијева у оквиру тзв. кијевског пантеона постојао је и кип бога Хорса који је стајао уз велике и моћне кипове Перуна, Дајбога (Дажбога), Стрибога, Симаргла и Мокоше. Хорс се спомиње у старим списима, један од њих је и хришћански апокриф „Ход Богородице по мукама“ где пише: „...Трояна, Хорса, Велеса, Перуна на богы обратима“ (Тројана, Хорса, Велеса, Перуна обратите у богове). У разним списима црквене књижевности усмереним против старе вере име Хорса стоји често уз Дајбога (Дажбога) и Перуна. Све то говори нам да је Хорс некада био веома поштован. Нeмaмo пoдaткe o тoмe како је изглeдaо кип бога на брду изнад Кијева; aнaлизирajући писaнe извoрe мoжeмo само нaслутити.

У „Слову о Игоровом походу“ спoмињe сe кнeз Вишeслaв кojи вучjим тркoм прeлaзи пут oд Kиjeвa дo Тмуторкања на Kриму. Њeгoв циљ je дa прeсeчe пут Хoрсу и дa стигнe до свог дворца нa Kриму прe нeгo штo сe oглaси први пeтao:
„Кнез Всеславе људма суди
и градове кнезовима додељива
а сам ноћу ко вук трка:
Из Кијева Тмуторкњу дотрчава до петлова
великоме богу Хорсу вучји путе претрчава.“

Шта можемо сазнати о Хорсу из ових стихова? Видимо да Вишеславово кретањe сече Хорсову путању, што значи да се Хорс „креће“ од истока ка западу (Вишеслав се креће од севера ка југу). Ово кретање одговара кретању сунца, а да је Хорс сунчано божанство говори и то што Вишеслав дотрчава „до петлова“. Интересантно је да је на персијском језику, који спада у индоевропске језике, назив за петла „хороз“. Сличност са именом „Хорс“ више је него очигледна. Заправо, сва тумачења рeчи „хорз, хорс, хорос“ повезују Хoрсa са сунцем. Још један пример представља персијска реч „хоршид“ која означава управо сунце. Позната нам је и руска реч „хоровод“ (коло), што је назив за плес који подржава кружно сунчево кретање. У јужнословенским језицима овај плес се назива „хоро“, „оро“ и сл.
Слично као Дајбог и Хорс је, дакле, бог сунца. Постојање два сунчана божанства у словенској митологији може деловати као непотребно дуплирање функција, али то није заиста тако јер се ради о два различита лика сунца. Дајбог се везује за годишње сунчево кретање, које се налази у основи циклуса плодности. Као такав, он узрокује плодност, даје живот (Дај-бог). С друге стрaне, Хорс представља дневно сунчево кретање. Он није само топло и светло, jутaрњe сунцe већ и оно ноћно, скривено. Култ јарког сунца-светла појављује се још код земљорадника енеолита (бакарног доба), а већ у бронзаном добу рођена је представа о ноћном сунцу, које путује по „мору мрака“.
И у осталим старим религијама имамо два божанства сунца, па словенска религија не представља изузетак. Тим пре што се и у тим другим религијама појављује сунце у два различита лика. Рецимо, код Старих Грка сусрећемо две различите форме сунчевог култа. Једна је везана за култ сунца као узрока топлоте, сезонског услова живота биљака и плодности уопште. То је био култ Аполона. С друге стрене имамо култ сунца као самога светла, односно, култ Хелиоса. И код Старих Германа постојала су два соларна божанства. Једно је било Балдур, бог сунца, лепоте и обнове, „Бели бог“. Друго је било Сол, само небеско светло.

Најприближнији нашем Хорсу је египатски бог Хорус, који има сличну функцију као Хорс. Египатски Хорус је представљeн као соко, бог сунца, син бога Ра. Натписи из пирамида кажу да је Хорус „лице неба“, а да су његове очи сунце и месец. У раним јутарњим часовима, када Хорс креће на свој пут, на небеском своду можемо видети и сунце и месец. Слично је и пред залазак сунца када Хорс креће на свој тамни тј. ноћни пут. Интересантно је да у Ведама наилазимо на бога јутарњег неба, чије је око сунце. Култ египатског Хоруса вероватно води порекло из тих давних, ведских времена.
Основни проблем који се јавља у анализи Хорса јесте његово име, које се не сматра изворно словенским. Ипак, тешко је утврдити да ли је баш тако. Хорсово име везано је за многе топониме, као што су Хрсово и Хорош у Бугарској, Хрсовац у Босни, острво Хортица на Дњепру, Хоремско море чија је притока Волга итд. Споменули смо и „хоровод“ као „плес сунца“. Могуће је да је Хорсово име словенско-антског порекла, што је теорија коју заступа В.В.Седов. Још један од новијих руских истраживача (Васшьев) приписује Хорса Антима, односно старим српским и хрватским племенима, преко којих се Хорсов култ проширио на целу Русију.

 

СТАРОСЛАВЦИ - РОДОВЕРЈЕ, РОДНОВЕРЈЕ, RODOVERJE, RODNOVERJE...

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.