четвртак, 11. јун 2015.

Kombuha - gljiva dugovečnosti



Kombuha  ili čajna gljiva zapravo je simbioza dve vrste organizama: gljive (kvasci) i bakterija sirćetne kiseline. Kombuha mora da se gaji u rastvoru čaja, gde kvasci iz šećera stvaraju alkohol, a bakterije taj alkohol koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu. Pri tom kvasci saharozu pretvaraju u glukozu i fruktozu i time omogućuju bakterijama da stvaraju glukonsku kiselinu, koja štiti kvasce od konkurentnih mikroorganizama. Vrsta kvasaca koja učestvuje u ovoj simbiozi zavisi od geografskog područja u kome se čajna gljiva gaji.
Napitak od kombuhe je nutritivno vredan napitak za koji se vekovima smatra da podstiče dugovečnost a potiče iz Mandžurije, iz koje je preko Rusije prenesen u Evropu. Iako se odavno znaju njegova balgotvorna dejstva tek u XX veku počela su istraživanja negovog hemijskog sastava, mikrobiologije, antimikrobnih i najzad lekovitih svojstava.
Danas su brojne studije1 pokazale da napitak od kombuhe sadrži niz nutritivnih i biološki važnih jedinjenja kao što su glukonska kiselina,  glukoronska kiselina, L-mlečna kiselina, folna kiselina, sirćetna i druge organske kiseline,  proteini, ugljeni hidrati, saharoza, glukoza, fruktoza, C vitamin, vitamine B kompleksa (B1, B2, B5, B6, B12), nijacin, biotin, neke enzime, neke aminokiseline i mnoge antibiotske materije.
Studije2 ukazuju da kombuha čaj ima snažna antioksidativna i imunomodulatorna svojstva. Takođe brojna istraživanja su pokazala da ima anti-stresno7 i hepatoprotektivno6,7 dejstvo, štiteći jetru od mnogobrojnih zagađivača.
Čajna gljiva koristi se u terapiji oštećene kože jer blagotvorno deluje na opektine i druge povrede na koži.3Takođe zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra napitka od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Zahvaljujući pantotenskoj kiselini, odlaže se nastanak većeg broja sedih vlasi u kosi. Vitamin C pomaže za zdravlje kostiju, jača krvne sudove, preventivno deluje kod ateroskleroze, obnavlja kožu pospešujući biosinteze kolagena. Zbog ovih osobina često je opisuju kao eliksir mladosti.
Zahvaljujući vitaminima B kompleksa prisutnim u napitku kombuha deluje na nervni sistem4 lečieći anksioznost i depresiju, i poboljšavajući pamćenje(B1, B2 i B6). Riboflavin(B2) pomaže ćelijama u telu da koriste kiseonik, a u kombinaciji sa A vitaminom je odlična prevencija katarakte.
Niacin pomaže za bolje zarastanje rana, širi krvne sudove i omogućuje bolji dotok krvi, takođe drži nerve pod kontrolom. Pridoksin jača telo i onemogućuje nagli pad imuniteta pomažući stvaranje leukocita.
Jedan od najbitnijih produkata kombuha čaja je glukuronska kiselina, koja se stvara u zdravoj jetri, međutim, naša jetra najčešće ne može da luči glukoronsku kiselinu u dovoljnoj količini, jer je njeno pravilno funkcionisanje narušeno toksinima unetih u nju putem vode, hrane i vazduha, kao i stresom. Zbog toga se čovek oseća umorno, malaksalo, pospano, a dugoročno posmatrano ovakvo stanje dovodi do ozbiljnih hroničnih oboljenja. Ova kiselina vezuje otrove nastale u organizmu u procesu metabolizma i unete spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ona se ne resorbuje već se cela odstranjuje. Sem što prečišćava krv ona je i jedna od komponenata heparina koji održava nivo gustine krvi.
Glukuronska kiselina potpomaže i stvaranje nekolicine važnih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu i kolagenu, hondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica naše hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu sluz i staklasto telo oka, dok je mlečna kiselina izuzetno korisna za debelo crevo, ćelijsko disanje i balans ph vrednosti krvi . Takođe glukuronska kiselina utiče na smanjenje nivoa LDL i ukupnog nivoa holesterola uz povećanje nivoa HDL (dobar holesterol)5.
Još uvek se radi na istraživanjima antikancerogenih svojstava kombuhe ali postoje brojna zapažanja i svedočenja na osnovu ličnih iskustava ljudi koji su više godina konzumirali ovaj napitak, kao i istraživanja sprovedena na Ruskom stanovništvu koja ukazuju da kombuha može podići otpornost protiv raka, kao i sprečiti kardiovaskularne bolesti , pospešiti probavne funkcije,  pospešiti gubitak težine kod gojaznih9, smanjiti upalne probleme .8
Zahvaljujući svim ovim osobinama čaj od kombuhe se  se alternativno koristi u lečenju: hepatitisa B i C, ciroze jetre, leukemije, hemoroida, dijabetesa, reume i gihta, demencije, vrtoglavice. Sportisti ga zovu "energetska bomba" jer 15 min nakon uzimanja organizam dobija izuzetnu energiju usled brze detoksikacije. Prokrvljenost mišića je mnogo jača i redovnim korišćenjem, uz fizičko vežbanje, dobija se na kvalitetnoj mišićnoj masi, bez upotrebe steroida.
Preporučena doza je čaša do dve dnevno, a poželjno je konzumirati veće količine vode kako bi se potpomogla eliminacija toksina i izbegla eventualna neželjena reakcija organizma. Trudnicama, doiljama se ne preporučuje ovaj napitak zbog antibitskog dejstva a dijabetičarima zbog prisustva šećera.
KOMBUHA GLJIVA PRIPREMA
Kombuha čaj se pravi u povećoj staklenoj, zemljanoj ili porculanskoj tegli (izbegavajte plastične i metalne) i to tako što na 2 litra prokuvane vode (najbolje izvorske) dodajete kašićicu zelenog ili crnog čaja ili kombinacije s nekim drugim čajem (zeleni i crni čaj se koriste jer mikroorganizmi kofein iz njih koriste za sintezu nukleinskih kiselina, s tim što ga crni sadrži manje a biljni čajevi  ne sadrže).
Petnaestak minuta nakon toga,procedite tečnost  te dodajte 100 grama belog  šećera u mlak čaj i lagano mešajte dok se ne istopi.
Kada se prohladi do sobne temperature sipajte čaj u posudu.
Kombuha gljiva se prvo treba lagano isprati mlakom vodom i lagano je stavite u čaj.
Nakon toga prekrijte otvor na tegli sa pamučnom ili lanenom krpicom i pričvrstite gumicama.
Nemojte stavljati predebelu tkaninu,jer morate da obezbedite dobro strujanje vazduha i cirkulaciju.
Teglu zatim stavite na tamnije mesto,pošto se kombuha gljiva  ne sme izlagati direktnoj svetlosti.
Ukoliko želite da kombuha napitak ima blago sladak ukus, držite je tako 4 do 7 dana, ako želite jači i kiseliji ukus, ne pomerajte je 10 do 12 dana (Naša preporuka je da ako prvi put pijete čaj od kombuhe napravite blag napitak, jer glukonska kiselina direktno ide u krvotok i menja njegov ph, ako je previse kisela).
Vadite kombuhu isključivo čistim rukama i sapirajte mlakom vodom, zatim je premestite u čistu posudu, sipate u novi čaj i dodajte  1 decilitiar od starog čaja.
master biolog, Đorđija Nikić

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.