уторак, 16. јун 2015.

Da li vas “ubija” sopstvena dobrota?

Matrix World

Kako prepoznati “dobroholičara”? Znate već, to je neko ko je uvek tu da pomogne, neko ko ne može da se naljuti, neko ko će vas saslušati, ko neće na uvredu reagovati ljutnjom, ko će prećutati i onda kada to ne bi trebalo. Neko ko će vam pohvaliti frizuru  iako vas je frizerka totalno upropastila, ko će reći da je “ok” iako ste mu ogrebali nov auto, ko će odraditi vaš posao jer ga vi niste odradili kako treba. Prepoznajete li se u ovoj priči?
Dobroholičara ima svuda oko nas…. to su prijatelji, rodjaci, poznanici, čak i potpuni stranci. Još uvek se ne zna da li se osobine jednog dobroholičara dobijaju rodjenjem ili se stiču godinama i vaspitanjem. Jedno je sigurno – te duboko ucrtane osobine se teško menjaju. Kada vas jednom “registruju” kao takvog, teško da ćete moći da promenite i sebe i one oko vas.

Ljudska dobrota bi trebala biti norma, ali na žalost nije, dok neki daju i više nego li imaju, drugi na to niti ne pomišljaju.

Ljudska dobrota bi trebala biti norma, ali na žalost nije, dok neki daju i više nego li imaju, drugi na to niti ne pomišljaju.
Ono što drugi ne znaju je da postoji i druga strana medalje. Mnogi tvrde da se u osnovi ponašanja jednog dobroholičara krije strah. U mnogim situacijama će reći “da” umesto “ne” jer ne želi da ulazi u konflikte,  neće reći da je razočaran u nečije postupke jer ne želi da povredi tudja osećanja. Sve to donosi probleme koje drugi ne vide. Neodlučnost da se kaže ili uradi ono što se misli i treba donosi samo brige, neprospavane noći, nelagodnost, i na kraju ljutnju- na druge i na samog sebe.
Kako promeniti stvari? Ono što prvo treba da uradite, ako ste dobroholičar koji ima ovakve probleme, jeste da postanete iskreni i da govorite istinu. Nemojte govoriti “da” ako ne mislite tako. Budite otvoreni da kažete svoje mišljenje, a ne ono što drugi očekuju da čuju od vas. Verovatno ćete preživljavati unutrašnje borbe, ali na kraju, kada uspete da pobedite sebe i kažete ono što želite, svaki sledeći put će to biti sve lakše.
Nemojte se puno opterećivati tudjim osećanjima- možda drugima neće u početku biti svejedno, ali će vremenom shvatiti da su vaše namere i reči iskrene. Time što otvoreno i na ljubazan način (jer ipak ste vi dobroholičar) pokazujete svoje stavove dobićete jako puno. Ljudi će vas drugačije doživljavati i samim tim ćete imati zdraviji odnos sa njima, bilo da se radi o vašoj porodici, prijateljima ili poslovnim saradnicima. Ukoliko vam se čini da je sve ovo “lakše reći nego uraditi”, budite dovoljno hrabri da probate i promenite sebe. Ništa ne možete izgubiti, a dobićete osobu koja je zadovoljna sobom.

Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.