петак, 15. мај 2015.

Vitamin C, naš zaštitnik

 

Vitamin C je veoma rasprostranjen u namirnicama biljnog porekla. Skorbut je bolest mornara, koja se javlja usled nedostatka vitamina C. Sastojak u limunovom soku, askorbinska kiselina, tačnije vitamin C, koristili su mornari i došlo je do poboljšanja njihovog zdravlja. Međutim, danas se vitamin C ređe koristi kod skorbuta, već se koristi kao zaštitnik ćelije.
Vitamin C je rastvorljiv u vodi i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Količina vitamina C u namirnicama varira, sa njim treba biti pažljiv. Dugim kuvanjem gubi se i do 90 posto ovog vitamina. U kiseloj sredini je aktivan, ali u baznoj gubi svoju aktivnost.


Njegova uloga u telu je ogromna. Vitamin C ojačava kapilare, bitan je za proizvodnju kolagena i vezivnog tkiva, aktivira folnu kiselinu, omogućuje apsorpciju gvožđa, vrši detoksikaciju jetre, aktivan je pri sagorevanju masti, štiti oko od katarakte.
Štetne materije, kao što su olovo i živa, mogu se naći u našem telu. Živa uglavnom dospeva u telo iz amalgamskih plombi. Ukoliko je 8 zuba napunjeno ovom vrstom plombi, u organizam se unosi 10 miligrama žive dnevno. Olovo dospeva u telo iz dima cigarete. Unošenjem 1000 miligrama vitamina C može doći do eliminisanja štetnih materija.
Nitrati koji se kao štetne materije stvaraju u našem telu iz cigareta ili konzervisanih kobasica, možemo eliminisati uz vitamin C.

Kao antioksidans, vitamin C štiti od raka i bolesti srca, ali ovaj vitamin može i da produži život. Dugogodišnja studija na 11 000 Amerikanaca pokazuje da dnevnoj dozi vitamina C, ako se doda još 800 miligrama, povećava se životni vek za 5 godina.
Ukoliko primetimo da smo malaksali, ili da će doći do prehlade, treba uzeti vitamin C.
Alergije su reakcije imunog sistema. U toku alergijske reakcije, dolazi do oslobađanja histamina. Vitamin C smanjuje rasipanje histamine  i dovodi do bržeg razgrađivanja histamina. Dugoročno uzimanje vitamina C može da obori histamin do 38 posto. Zato se preporučuje 2 do 5 grama vitamina C osobama sa alergijama.

Kako vitamin C utiče na gubitak kilaže?
Vitamin C utiče na stvaranje karnitina, to je molekul proteina  koji masti transportuje do mesta gde se vrši sagorevanje, tu se masti pretvaraju u energiju.

Sadržaj vitamina C u hrani na 100 g:
Šipurak 1000 mg,
Paprika 138 mg,
Brokoli 115 mg,
Prokelj 105 mg,
Jagode 64 mg,
Narandža 49 mg,
Limun 41 mg,
Peršun 190 mg,
Crna ribizla 180 mg.


Dnevne potrebe :
Preporučuje se 75 mg za odrasle,
100 mg za trudnice,
120 mg za dojilje,
30 mg za decu.

  Marija Stajić, nutricionista

Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.