среда, 6. мај 2015.

Trodnevni bazni jelovnik: kako da se osvežimo i vratimo u ravnotežu


Ljudski organizam je blago alkalnog (baznog) sastava pa je takva pH vrednost optimalna za održavanje zdravlja. Na to možemo da utičemo pažljivim izborom namirnica...

trodnevni_bazni_jelovnik_kako_da_se_osvezimo_i_vratimo_u_ravnotezu_1

Brza hrana, mnogo šećera i belog brašna u ishrani donose ne samo "prazne kalorije" već izazivaju i kiselu reakciju u telu. Ljudski organizam je blago alkalnog (baznog) sastava pa je takva pH vrednost optimalna za održavanje zdravlja. Mnogi ljudi ne znaju da su limun, zeleno povrće i maslinovo ulje izrazito alkalne namirnice i da nam mogu pomoći da uravnotežimo kiselost organizma. Evo predloga za trodnevni bazni jelovnik koji će vas osvežiti i vratiti u ravnotežu.

1. dan
Doručak: sveža limunada i porcija sezonskog voća, a nakon pola sata - kaša od kuvanog prosa u koju je dodato suvo grožđe, ceđena pomorandža i mleveni bademi.
Užina: tri sata nakon doručka pojesti jabuku ili bananu.
Ručak: riba ili meso (pečeni u foliji), uz zelenu salatu sa rotkvicama i mladim crnim i belim lukom, začinjenu jabukovim ili umeboši sirćetom i maslinovim uljem.
Večera: ražani krekeri, salata od šargarepe i kupusa (može i neko drugo sezonsko povrće).

2. dan
Doručak: biljni čaj, kriška dinje ili porcija svežeg sezonskog voća, a nakon pola sata - kaša od ovsenih pahuljica, suvog grožđa, cimeta, rogača, meda, mlevenih badema, mlevenog susama i lanenog ulja.
Užina: suve smokve, suve kajsije i orasi.
Ručak: varivo od sočiva i prosa sa lukom, šargarepom, celerom, belim lukom i peršunovim listom (povrće dodati pet minuta pred kraj kuvanja, s tim da se beli luk i peršun dodaju tek kada se jelo skloni sa „vatre"), kao prilog - salata od sveže cvekle i šargarepe, ili bilo koja druga salata od sezonskog povrća.
Večera: integralni hleb sa namazom od avokada, maslinovog ulja i belog luka, zelena salata.



trodnevni_bazni_jelovnik_kako_da_se_osvezimo_i_vratimo_u_ravnotezu_2

3. dan

Probajte sveže ceđen voćni sok, jagode, banane, a nakon pola sata - sojino mleko sa medom, suve kajsije, suve urme i suvo grožđe, ili žitarice sa sojinim mlekom, i neka to bude vaš osvežavajući doručak za ovaj dan.
Užina: bademi i lešnici.
Ručak: musaka od krompira (skuvanog u ljusci), luka, tikvica i tofua (sojinog sira) - bez preliva od jaja, sveža salata od mešanog povrća, začinjena umeboši sirćetom i maslinovim uljem, a uz jelo može da se posluži i ražani hleb.
Druga varijanta: salata od dva kuvana jajeta (jedno belance „odbaciti") i krompira kuvanog u ljusci (jede se sa ljuskom), pomešana sa mladim lukom, rendanom šargarepom, maslinovim uljem i jabukovim sirćetom, a kao prilog se služi kupus salata (uz ovo jelo se ne konzumira hleb).
Večera: kuglice od integralnog pirinča, dinstanog povrća i peršuna, uvaljane u mlevene semenke susama, sok od šargarepe ili cvekle.

Važna napomena: 20 minuta pre svakog obroka popiti čašu vode.
Izvor: Lisa

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.