среда, 13. мај 2015.

TAKO JE VOLELA RUSKA CARICA: 15 najnežnijih citata Aleksandre Romanove o ljubavi u braku i roditeljstvu

Carica Aleksandra Romanova


Poslednja ruska carica Aleksandra Fjodorovna Romanova podelila je zlu sudbinu svog supruga i dece koje su boljševici streljali 17. jula 1918. godine. Iza sebe je ostavila zapise koji svedoče o čistoti njene duše. Izabrali smo za vas neke od njenih citata.


Ljubav muža i žene

Dužnost u porodici jeste nesebična ljubav. Svako mora da zaboravi na svoje "ja" posvetivši se onom drugom. Svako treba da krivi sebe, a ne drugog ako nešto ne ide kako treba.

Muž i žena treba stalno jedno prema drugom da ispoljavaju znake najnežnije pažnje i ljubavi. Sreća u životu sastoji se od pojedinih minuta, od sitnih zadovoljstava koja se brzo zaboravljaju, od poljupca, osmeha, dobrog pogleda, srdačnog komplimenta i bezbrojnih malih, ali dobrih misli i iskrenih osećanja.
Neka oba srca dele i radost i tugu i patnju. Neka popola dele teret briga. Neka sve u njihovom životu bude zajedničko.

Kad vene lepota lica i gasi se sjaj u očima, a sa starošću dolaze bore ili ostavljaju tragove i ožiljke bolesti, tuge i brige, ljubav vernog muža treba da ostane isto onako duboka i iskrena kao ranije.
Nijedna žena na svetu neće toliko patiti zbog oštrih i nepomišljenih reči, koje su izletele iz vaših usta kao vaša žena. A najviše od svega se bojte da rastužite upravo nju. Ljubav ti ne daje za pravo da se ponašaš grubo prema onome koga voliš.

Ako jedan supružnik poštuje drugog, i on je uzvišen, a ako ne, i on je ponižen.

Carica Aleksandra i car Nikolaj Romanov
Foto: Arhiva
Dobra žena je blagoslov Neba, najlepši dar mužu, njegov anđeo i izvor bezbrojnih blaga, njen glas je za njega najslađa muzika, njen osmeh mu obasjava dan, njen poljubac je čuvar njegove vernosti, njene ruke su melem za njegovo zdravlje i ceo njegov život, njena vrednoća je zalog njenog blagostanja, njena stidljivost je njegov najbolji ekonom, njene usne njegov najbolji savetnik, njene grudi najmekši jastuk na kojem se zaboravljaju sve brige, a njene molitve advokat pred Gospodom.

Verna žena čini život svoga muža plemenitijim i značajnijim usmeravajući ga snagom svoje ljubavi prema uzvišenim ciljevima. Kad se ona puna poverenja i ljubavi privije uz njega, u njemu se bude najplemenitije i najbogatije crte njegove prirode. Ona u njemu podstiče hrabrost i odgovornost. Ona čini njegov život predivnim, ublažava njegove oštre i grube navike ako je takvih bilo.
Međutim, ima i takvih žena koje su slične biljkama parazitima. One se obavijaju oko muža, ali same ništa ne doprinose. One ne pružaju ruke pomoći. Izležavaju se na divanima, šetaju ulicama, sanjare nad ljubavnim romanima i spletkare po primaćim sobama. One su potpuno beskorisne i kao takve postaju breme i za najnežniju ljubav. Umesto da život muža učine snažnijim, bogatijim i srećnijim, one samo ometaju njegove uspehe.

Prava žena deli sa mužem breme njegovih briga. Ma šta da se mužu dogodi u toku dana, kad dolazi u svoj dom on treba da dospe u atmosferu ljubavi. Drugi prijatelji ga mogu izneveriti, ali ženina odanost mora biti postojana.
Kad nastupa mrak i nezgode opkoljavaju muža, odane ženine oči ga gledaju kao zvezde koje sijaju u tami. Kad je potišten, njen osmeh mu pomaže da ponovo nađe snagu, kao što sunčev zrak diže pognuti cvet.

Žena uvek pre svega treba da se stara o tome da se sviđa mužu, a ne nekom drugom. Kad su sami, ona treba da izgleda još bolje, a ne da zapostavi svoj izgleda zato što je niko više ne vidi.

Roditeljstvo

Najbogatije nasledstvo koje roditelji mogu da ostave deci jeste srećno detinjstvo s nežnim uspomenama na oca i majku. Ono će obasjati buduće dane, čuvaće ih od iskušenja i pomoći će im u surovoj svakodnevici života kada deca napuste roditeljski krov.

Roditelji treba da budu onakvi kakvima žele da vide svoju decu, ne rečima, nego na delima. Oni treba da uče svoju decu na primeru svog života. 
Roditelji ne treba da stide da se igraju i prave nestašluke zajedno sa decom. Možda su baš tada bliži Bogu nego kad, kako to misle, obavljaju vrlo važan posao.


porodica Romanov
Foto: Arhiva 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.