петак, 15. мај 2015.

Spanać – hrana za oči

 

Odlično znamo koliko nam je vid važan. Shodno tome moramo se truditi da ga sačuvamo. Pored šešira i naočara za sunce, adekvatnom ishranom možemo sačuvati naš vid.
Promene koje mogu nastati su razne. Starosno propadanje žute mrlje, rezultat je oštećenja ćelija mrežnjače, unutrašnje površine na dnu oka. Kod degeneracije žuta mrlja, oblast osetljiva na svetlost u centru retine koja kontroliše centralni vid i sposobnost da se vide boje, otkazuje i vid se narušava. Iako periferni vid ostaje očuvan, centar vidnog polja je zamagljen ili sa primesama mrlja.


Slobodni radikali su krivi za promene na oku, molekuli kiseonika koji oštećuju ćeliju. Ishrana sa zasićenim masnim kiselinama, duvanski dim, dijabetes, povišen krvni pritisak, takođe su uzročnici promena.
Antioksidansi nam pomažu u borbi sa slobodnim radikalima. Vitamin C i vitamin E, kao i različite vrste karotenoida, pomažu kod sprečavanja štetnog dejstva molekula kiseonika, zvanih slobodni radikali. Karotenoidi lutein i zeaksantin, od velike su važnosti, jer štite retinu filtriranjem ultraljubičastih sunčevih zraka. Borovnice, selen, cink i seme koštica grožđa nam takođe dosta mogu pomoći. Paradajz sadrži likopen, još jedan veoma važan karotenoid. Čaša crnog vina dnevno može da spreči nastajanje degeneracije žute mrlje, ali ne i ostala alkoholna pića.


Osobe koje puše veliku količinu cigareta dnevno, zatim one sa svetlijim očima, imaju velike šanse da obole od ovakve vrste oboljenja. Oni koji imaju zelene ili plave oči, moraju voditi računa, zapravo neophodno je da zaštite oči od sunca.

Kako nam spanać može pomoći?
Spanać je veoma hranljiv. Ne sadrži masti, ali sadrži dosta vlakana, antioksidanata, vitamina, minerala. Velika količina folne kiseline se nalazi u spanaću. Stajanjem spanać gubi nutrijente, pa još i ako ga dugo kuvamo, ništa što je dobro u njemu neće ostati. Svež, kupljen spanać najbolje je brzo spremiti. Možete ga jesti u  svežem stanju, ili blanširan, par minuta kuvan u ključaloj vodi, ne više od toga, ukoliko želimo da nas zaštiti.
Lutein i zeaksantin su veoma zastupljeni u spanaću, upravo ti antioksidanti utiču na očno zdravlje. Pored toga što sprečava nastanje bolesti, spanać  može i da olakša simptome ukoliko je došlo do promena na oku. Iskoristljivost pigmenta iz spanaća  je daleko bolja sa malo masti, kao što je maslinovo ulje.
Sprovođenjem malog eksperimenta na dvadeset dobrovoljaca, koji su svakog dana jeli spanać u trajanju od par meseci došlo se do rezultata da spanać daje fantastične rezultate  kod degeneracije žute mrlje.
Sada pravao na pijacu, spanać vas čeka. Učinite nešto zdravo za vas.
 
Marija Stajić, nutricionista

http://drgifing.com/spanac-hrana-za-oci/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.