петак, 29. мај 2015.

Smilje i bosilje

smilje

Kad dan zamiriše na smilje, a hrana na bosilje ne treba vam ništa više da se opustite i uživate u čarima ljeta, jedino malo hlada… Donosimo vam pregršt korisnih informacija o ovim ljekovitim začinskim biljkama, možda se baš u njima krije lijek za vašu boljku.

Pripremila: Ivana Jokić 


Smilje - taj divni miris mora 

S obzirom da raste veoma gusto, smilje je ona biljka koja daje mirišljavu atmosferu koju osjećamo za vrijeme vrućih i sunčanih dana u krajevima oko mora. Zbog intenzivnog mirisa od obilja eteričnog ulja, smilje se koristi i kao začin i kao lijek. Iako se u funkciji začina koristi rjeđe, može se dodavati jelima od riže, mesa, složencima te slasticama. Jelima daje izrazito jaku aromu, upotrebljavaju se grančice i lišće.
Ova biljka se nerijetko koristi kod liječenja probavnih smetnji, a podstiče i izlučivanje želučanog soka, djeluje prouupalno, pomaže kod nadutosti, bolesti jetre i žučnog mjehura. Pomaže prilikom inhaliranja kod tegoba u disajnim putevima, a eteričnim uljem od smilja mogu se tretirati vene i kapilari, te različite povrede.


Eterično ulje od smilja
Od smilja se dobiva izrazito ljekovito eterično ulje koje nastaje kada se smilje destilira u roku 24 sata nakon branja.

Sportske povrede i bolovi: Na mjesto udarca i boli možete nanijeti jednu kap smilja i jednu kap eteričnog ulja paprene metvice - djelovanje je trenutno.

Ožiljci: Za friške ožiljke koristite eterično ulje smilja u kombinaciji sa eteričnim uljem lavande, te biljnim uljima nevena, kalofila i ploda divlje ruže. Za stare ožiljke, uz smilje koristite eterična ulja ruzmarina, verbenona i španske lavande, u biljnim uljima ploda divlje ruže, centele, pšeničnih klica, kalofila i kantariona. Slična kombinacija se koristi i za tretiranje strija.

Krvožilni sistem: Za tretiranje popucalih kapilara, eterično ulje smilja kombinujte sa eteričnim uljima čempresa i limuna; kod rizika od tromboze vena, smilje dodajte eteričnom ulju čempresa; kod upaljenih vena, uz čempres, koristite smilje i druga protuupalna ulja poput njemačke kamilice i limunskog eukaliptusa.


Ljekoviti čaj od smilja

Jednu do dvije kašičice cvijeta smilja prelijte sa 2 dl kipuće vode. Pustite da odstoji poklopljeno 15 do 20 minuta uz povremeno miješanje, te procijedite. Pije se kod smetnji probave, bolesti jetre i žučnog mjehura.

Gusto upozorenje: U slučaju preosjetljivosti na polen biljaka iz familije glavočika smilje može izazvati alergiju ili kontaktni dermatitis.


Bosiljak/Bosilje - začin, čaj, lijek

bosiljak

Bosiljak je odlična začinska biljka koja se može kupiti u lončanicama ili u vezicama. Svježe natrgani listovi bosiljka izvrsni su za salatu ili čorbu od paradajza. U salatu ih treba dodati u posljednjem trenutku jer će umaci za salate na bazi octa oslabiti svježi okus bosiljka. Ova biljka ulazi i u sastav poznatog pesto umaka, a od bosiljka možete napraviti i odličan umak za odreske, piletinu ili morske plodove na roštilju. Sušeni bosiljak ima jači okus od svježega pa ga dodajte u variva i razna druga jela od povrća, ponajprije od graška i graha, razne salate i namaze.
Bosiljak je odlična zamjena za so pa način prehrane u kojem umjesto soli koristimo začinsko bilje posredno djeluje i na snižavanje visokog tlaka i uklanjanje celulita. Bosiljak otvara apetit te povoljno djeluje na probavu i ravnotežu crijevne flore. U obliku čajeva najčešće se primjenjuje kod liječenja različitih upala, početnih stanja tuberkuloze i kod bolesti mokraćnih organa. Ublažava kašalj, smiruje živčanu napetost, migrenu, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni umor.

Gusto savjet: Oblozi od bosiljka pospješuju zacjeljivanje rana, a svježi listovi bosiljka odličan su domaći lijek protiv uboda kukaca, ukoliko prstima usitnite lišće i natrljate mjesto uboda.

Gusto recepti sa bosiljkom:

Tjestenina sa bosiljkom

Sastojci: 400 g tjestenine, 200 g graška, 20 g sušene slanine, 4 kašike maslinovog ulja, 2 češnja bijelog luka, bosiljak, 3 kašike parmezana, so, biber, limunov sok, 20 ml slatke pavlake, 2 kašike začina za povrće
Priprema: Slaninu narežite na sitne kocke. Pripremite mješavinu od bosiljka: izgnječite bijeli luk, dodajte bosiljak, parmezan, maslinovo ulje i biber pa sve dobro izmiješajte. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi. Na malo ulja propržite slaninu i dodajte grašak i 1 kašiku začina za povrće. Dinstajte dok grašak ne omekša, pa dodajte malo limunovog soka. Sve sjedinite - tjesteninu, proprženu slaninu i grašak kao i mješavinu od bosiljka. Dodajte malo vode, slatke pavlake i peršuna pa sve prokuhajte da se sjedini.

Paradajz čorba sa bosiljkom

Sastojci: 1 kg paradajza, 1 glavica crnog luka, 1 češanj bijelog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica sušenog bosiljka, 1 l bistre supe od povrća, 2 kašike džina, 1 vezica bosiljka, šećer, biber, so
Priprema: Na zagrijanom ulju prodinstajte sitno nasjeckan crni i bijeli luk, dodajte oljušten i od sjemenki propasiran paradajz. Kratko kuhajte, dodajte sušeni bosiljak, ulijte toplu bistru supu od povrća i poklopljeno na srednjoj temperaturi kuhajte oko 20 minuta. Nekoliko kašika skuhanog paradajza odvojite na stranu a preostali dio izmiksajte, posolite i pobiberite, dodajte vrlo malo šećera. Po želji dodajte džina, vratite odvojene komadiće kuhanog paradajza. Odozgo pospite sitno nasjeckanim svježim listovima bosiljka.


Njoki sa bosiljkom


Sastojci: Za njoke: 500 g krompira, 100 g brašna, bosiljak, so; Za umak: 150 g mini paradajza, 2 češnja bijelog luka, nekoliko listića bosiljka, maslinovo ulje, so i biber, parmezan
Priprema: Za njoke, ogulite krompire, narežite na kockice, pa kuhajte u posoljenoj vodi dok potpuno ne omekšaju. Procijedite i propasirajte, pa ostavite da se hladi u zdjeli. Ustinite listove bosiljka, pa kad se krompir ohladio, dodajte bosiljak, brašno i malo soli. Miješajte dok se dobro ne sjedini. Masu podijelite na 4 dijela, pa svaki dio opet dobro izradite. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u obliku gusjenice i režite iz njega njoke. Slažite ih na pobrašnjenu krpu, samo pazite da se ne preklapaju. Ostavite ih da se malo prosuše dok vi napravite umak. Za umak, operite paradajz i narežite na četvrtine. Zagrijte ulje u tavi pa prepecite 2 češnja bijelog luka krupnije nasjeckana. Kad malo dobiju boju, dodajte paradajz, pa ga dinstajte nekoliko minuta na jakoj vatri. Njoke skuhajte u većoj količini posoljene vode (pazite da ne pretrpavate, radije ih skuhajte u turama), a gotove su kad isplivaju na površinu. Njoke pomiješajte sa umakom i servirajte posuto narendanim parmezanom.

Gusto savjet: Pripremljene sirove njoke možete i zamrznuti pa koristiti kasnije.

Izvor Gusto

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.