недеља, 24. мај 2015.

SLATKO OD JAGODA



("Moj kuvar" 1939. st. 561, poglavlje "Slatka")
1. Limuntos rastopiti u hladnoj vodi. Činiju i količinu rastopljenog limuntosa izabrati shodno količini jagoda koje se odvojili za slatko.
2. Jagode periti i skidajte peteljke pažljivo ili makazama uklanjajući peteljku sa listićima. Nikako ne vaditi peteljku i praviti rupu u jagodi. Svaku načetu jagodu odbaciti. Lepe, cele, oprane i bez listića, jagode stavljati u činiju sa rastopljenim limuntosom.
3. Uzeti dublju šerpu u kojoj će se kuvati slatko. Sve jagode koje idu u slatko moraju pre toga da budu potopljene u rastvoren limuntos u hladnoj vodi.
4. Ređati u šerpu red jagoda, red šećera. Odnos jagoda i šećera je: na 1 kg jagoda, 1 kg i 1/4 šećera. Šerpu prekriti mokrom krpom i ostaviti da prenoći. Šerpa mora da bude velika i komotna za masu koju ste u nju stavili, jer slatko nikako ne može da iskipi.
5. Ujutru odmah staviti na jaku vatru šerpu da se slatko kuva. Napomena: Jagode možete spremiti za slatko i ostaviti 8 sati pod mokrom krpom. Npr. ujutru i skuvati popodne. Jagode vrlo brzo prokisnu.
6. Jagode ne mešati. Penu ako se javi skidati kašikom.
7. Kada je gotovo, Skinuti šerpu sa ringle i prekriti je mokrom krpom. Ostaviti da stoji 4 sata. Jagode će pustiti vodu.
8. Šerpu posle 4 sata vratiti na jaku vatru. I čekati da pusti 3,4 ključa. Skinuti penu. Gotovo slatko pokriti vlažnom krpom i ostaviti do ujutru da se potpuno ohladi.
9. Sipati slatko u tegle veoma pažljivo da jagode budu cele i imaju dovoljno soka. Zatvoriti i čuvati.
10. Paziti da se ne stavi malo šećera. Može više. Može se i preterati sa šećerom ali, nikako ne smanjiti količina potrebnog šećera.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.