недеља, 3. мај 2015.

Qi - životna energija

 

 U feng-shui praksi se stalno susrećemo sa pojmom qi, ki ili či - koji predstavlja životnu energiju stvorenu međusobnim djelovanjem jina i janga. Či je svugdje oko nas i on struji našim tijelom. Či je vitalna energija doma i kao što krv kruži našim tijelom, tako či  kruži prostorom. Da bismo mu  omogućili neometan tok, neophodno je da oslobodimo prostor od svih prepreka koje iscrpljuju i zaustavljaju tokove čija. Či je suptilna, treperava energija života, koja vibrira između jin i jang polariteta, više janga daje svjetlost, pozitivnost, otvorenost, dobro raspoloženje i zdravlje, više jina daje statičnost, tamu, tugu, melanholiju, zatvorenost pa i bolest.

Osnovni cilj praktičnog feng-shuija je stvaranje harmonije i balansa elemenata, da bi se ostvario osjećaj mira i sklada sa okolinom. Jednom ostvaren harmoničan protok čija u domu trebao bi usklađivati sa vremenskim (mjesečnim i godišnjim) ciklusima, da bi se stalno održavao zadovoljavajući kvalitet života.

Svaki dom ima svoj specifičan tip čija, to je kombinacija čija prostora i čija ukućana. Či može da struji na različite načine, može da se odbije odmah pri ulasku u dom, ako na primjer imamo ogledalo koje se sučeljava sa ulaznim vratima. Zatim, či može brzo da protutnji prostorom ako se kreće kroz dug i uzak hodnik, oštrih linija, bez povoljnih oblika, boja ili biljaka. Takođe, či može da se kreće tromo, usporeno i blokirano, ukoliko je kuća suviše jin, tamna, mračna, vlažna, zatvorenih roletni na prozorima, pretrpana namještajem i sl. Či je veoma suptilna energija, osjetljiva na svaki tip energije, boja i oblika na koje nailazi i koji učestvuju u njegovom načinu ispoljavanja u prostoru.  Či koji ulazi u dom, kroz glavna ulazna vrata, nosi pečat okruženja kroz koji prolazi i od njega zavisi da li nam dolazi anemičan ili bogat, oplemenjen či, za koji se dalje trebamo pobrinuti da ga dodatno oplemenimo kako bismo imali što ugodniji životni prostor.   

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.