петак, 22. мај 2015.

Prirodno balansiranje hormona

Autor: Irena Dujmušić
Matrix World

Pitanje ravnoteže hormona u organizmu dobiva sve više pozornosti kao veliko zdravstveno pitanje. Iako se to nekada nije ni spominjalo, danas sve više ljudi pati od hormonalne neravnoteže što je uvelike uvjetovano izlaganjem raznim otrovima iz okoliša. Ovaj problem posebno pogađa žene, kojima se od strane konvencionalne medicine savjetuje uzimanje sintetičkih nadomjestaka koji dolaze uz brojne nuspojave. No za održavanje zdrave ravnoteže hormona mogu pomoći i razne prirodne tvari kao i bio-identični hormoni, i to učinkovitije i bez popratnih nuspojava.
Što su hormoni?
Riječ hormon dolazi od grčke riječi “potaknuti, pokrenuti”, što je glavna funkcija hormona. Njih stvaraju nakupine stanica, odnosno, žlijezde čija je funkcija lučenje kako bi ciljale stanice koje čekaju funkcionalne naredbe u ostalim tkivima i organima. Ukoliko su te naredbe blokirane ili pomiješane, onda poruke ili nema ili se šalje netočna poruka prema tkivima i organima zahtijevajući pomoć u uspostavi homeostaze, metaboličkog balansiranja unutarnjih sustava tijela.
Postoje dvije glavne vrste endokrinih hormona: steroidi i peptidi. Steroidi su uglavnom spolni hormoni, poput estrogena i testosterona. Stvaraju ih kolesteroli u jajnicima i testisima, a njihova neravnoteža može stvoriti probleme sa raspoloženjem, stavom, zdravljem, sterilnošću, sazrijevanjem, pa čak i rodnom identifikacijom.

Žlijezede koje luče hormone

Žlijezde koje luče hormone
Peptidi su više bave reguliranjem šećera u krvi i ciklusima spavanja. Primjeri su inzulin za regulaciju šećera i melatonin za regulaciju sna. Hormoni štitnjače su također peptidi koji imaju tendenciju regulacije metabolizma u cjelini. Njihova neravnoteža dovodi do manjka energije, depresije te problema s težinom, između ostalog.
Kako započeti regulaciju hormona?
Dva su puta do hormonalnog balansa – jedan je izbjegavanje tvari koje truju organizam i ometaju rad hormona, a drugi je unos biljaka i dodataka koji će potaknuti pravilan endokrini sustav.
Potrebno je izbjegavati tvari zvane hormonalni disruptori, koje uzrokuju hormonalnu ravnotežu i zbunjuju organizam poput Biphenol-A (BPA) i ftalata. Oni oponašaju stvarne hormone, najčešće spolne, ali i druge, poput inzulina, te zamijenjuju stvarne blagotvorne hormone s otrovnim otpadom.
Što sve čine ftalati i BPA ljudskom organizmu možete detaljnije saznati u člancima: “Ftalati, sveprisutne kemikalije, povezane su s povećanom stopom pretilosti kod djece“, “Kemikalije iz preparata za osobnu higijenu koje uzrokuju hormonske poremećaje“, “Kemikalije u svakodnevnim proizvodima dječake pretvaraju u djevojčice?”, “Prevlake na lijekovima mogu sadržavati problematične kemikalije“, “Koliko je vaša kupaonica toksična?”.

Također treba izbjegavati fluor, iz raznih pripravaka, kao i bromid jer oboje ugrožava hormone štitne žljezde.
Osim toga, treba izbjegavati i  rafinirane žitarice, šećer i visoko fruktozni kukuruzni sirup jer su oni glavni krivci za rezistentnost leptina, hormona koji je odgovoran za osjećaj sitosti. Također izbjegavajte rafinirana ulja, koja se nalaze velikim dijelom i u prerađenoj hrani, ta hrana potiče stvaranje upala stvaranjem neravnoteže između omega-3 i omega-6 kiselina.
Dodaci i biljke za optimalno hormonalno zdravlje
Teško je zadržati hormone u ravnoteži u današnjem ubrzanom svijetu s obiljem prerađene hrane, kemijski pretrpanih proizvoda i lijekova. Sve to izaziva pustoš u tijelu. Čak i prije nego što djevojka dosegne pubertet, potrebno je održavanje funkcije endokrinog sustava zdravim jedući prvenstveno cjelovite namirnice, zdrave masti (avokado, orašasti plodovi i sjemenke, djevičansko kokosovo ulje i ekstra djevičansko maslinovo ulje) i kvalitetne proteine.

Crni cohosh, prirodni estrogen koji ne izaziva nuspojave.

Crni cohosh, prirodni estrogen koji ne izaziva nuspojave.
Cjelovita hrana daje prijeko potrebne hranjive tvari, omogućujući tijelu održavanje dobrog hormonalnog zdravlja. Prehrana bogata prerađenom i rafiniranom hranom, kao i vrlo fitoestrogenskim namirnicima poput soje, uvjetuje hormonsku neravnotežu, što može dovesti do zdravstvenih problema povezanih s estrogenom, poput raka dojke ili mioma, teških mjesečnih ciklusa, i iznimno neugodnih menopauza. Postoje neke namirnice i bilje koje su fitoestrogenske, kao što su mahunarke i lišće crvene maline, koje imaju određenu podržavajuću ulogu u tijelu i stoga trebaju biti uključene u prehranu. Kod većine fitoestrogenskih namirnica koje koriste endokrinom sustavu to je zato što one imaju hranjivu ulogu umjesto da potiskuju estrogen, što dovodi do izgradnje estrogena.
Crvena malina
U obliku čaja, vrlo je korisna za ukupno žensko zdravlje. Pomaže ojačati reproduktivni sustav, posebno zidove maternice. Također smanjuje teška krvarenja tijekom mjesečnice. Može pomoći u sprečavanju pobačaja, izljeve krvi tijekom poroda, jutarnje mučnine tijekom trudnoće, kao i povećanje proizvodnje mlijeka tijekom dojenja.
Cimicifuga racemosa (Cimicifugae racemosae, crni Cohosh)
Ova biljka ima prirodni estrogen koji ne daje nuspojave kao sintetički estrogen. Čest problem valunga u menopauzi rješava se jednostavno uz pomoć ove biljke. Ona također regulira krvarenje tijekom menstruacije. Ako se uzima zajedno s đumbirom, cimicifuga također pomaže oslobađanjem od bolnih grčeva kod menstruacije. Također koristi drugim sustavima u tijelu. Poboljšava sekreciju iz limfne žlijezde, bubrega i jetre, te pomaže u razgradnji sluzi u sinusnim šupljinama i plućima. Neke žene mogu dobiti glavobolju od uzimanja cimicifuga, koje obično nestaju čim se smanji količina unosa biljke.
Sarsaparilla
Biljka koja djeluje izvrsno i za muškarce i žene. Ima prirodni progesteron, testosteron i kortizon. Pomaže u stimulaciji estrogena za žene. Također se koristi za liječenje psorijaze i drugih kožnih bolesti, reumatoidni artritis (RA), bolesti bubrega, za povećanje mokrenja, kao i za povećanje znojenja. Koristi se i zajedno s konvencionalnim lijekovima za liječenje gube i za sifilisa.
Dong quai
Dong Quai (Angelica sinensis) je poznata u tradicionalnoj kineskoj medicini kao “graditelj krvi.” Ona služi kao tonik za žene u manjkavu stanju. Može koristiti ženama koje gube velike količine krvi tijekom ciklusa ili prolaze kroz menopauzu. One koje imaju suhu sluznicu, suhu kožu, ili imaju zatvor tijekom ciklusa ili dok prolaze kroz menopauzu, ova vlažeća, hranjiva biljka može pomoći ublažiti te simptome. Također je pokazala da može pomoći sa ženskim reproduktivnim poremećajima kao što su nepravilna menstruacija, amenoreja (izostanak menstrualnog ciklusa) i dismenoreja.
Ulje noćurka
Ulje noćurka (Oenothera biennis) je dodatak koji sadrži oko 25% esencijalne masne kiseline, uključujući i linolne kiseline i gama-linolenske kiseline. Pokazalo je da ublažava simptome PMS-a, kao što su bolovi grčevi, bolovi u prsima, bol donjeg dijela leđa i promjene raspoloženja. Neke žene koje su u peri ili postmenopauzi se također doživjele olakšanje zbog ovog ulja. Žene koje osjećaju simptome PMS-a obično imaju više omega-6 i malo drugih esencijalnih masnih kiselina, kao što su linolne kiseline.
Riblje ulje
Bogato je omega-3 masnim kiselinama. Kvalitetno riblje ulje će sadržavati adekvatne količine esencijalnih masnih kiselina, EPA i DHA. Omega-3 masne kiseline su neophodne za plodnost i pomažu u iznošenju trudnoće do kraja.Uzimanje ribljeg ulja u prvom tromjesečju trudnoće je pokazalo da povećava bebinu mentalnu oštrine, vizualni i motorički razvoj. Anti-upalni učinci omega-3 masnih kiselina mogu pomoći u smanjenju upale uzrokovane endometriozom. Što se tiče menstrualnih bolova i simptoma menopauze, ono pomaže u smanjenju neugodnih simptoma.
Maca
Biljka maca, botaničkog naziva Lepidium meyenii je vrlo otporna biljka iz porodice Cruciferae, crvenkastog korijena sličnog rotkvici. Bogata je proteinima, složenim ugljikohidratima i željezom. Jača snagu, libido i dobra je za povećanje plodnosti. Ublažava simptome menopauze, PMS-a i hormonalnih poremećaja, može liječiti i sterilnost kod muškaraca jer povećava proizvodnju i pokretljivost spermija, jača spolnu moć, sprječava pojavu rahitisa i osteoporoze, podiže energiju i jača imunološki sustav, pomaže u borbi protiv sindroma kroničnog umora. Maca se ne smije uzimati za vrijeme trudnoće i dojenja.
Kopriva
Kopriva ili Urtica dioica, je nježna biljka za svakoga. Hormonalna je potpora zbog svoje visoke prehrambene vrijednosti. Bogata je mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima, a posebno vitaminima C, B, K i mineralima kao što su kalcij, magnezij, kolin i silicij. Žene reproduktivne dobi i one koji su u peri ili postmenopauzi smatraju da se mogu bolje nositi sa stresom, imaju bolje imunološko zdravlje i više uravnotežen hormonalni sustav ukoliko je njihova prehrana nutritivna i stabilna. Kopriva upravo ima takav učinak kod žena. Za trudnice i dojilje, koprive ne služe samo kao tonik, već pomaže osigurati energiju nakon poroda, a može pomoći stimulirati proizvodnju mlijeka.
Kadulja
Osušeno lišće Salvie officinalis pomaže ženama koje prolaze kroz menopauzu pateći se s valungama. Smanjuje noćno znojenje i nalete vrućine kada se suho lišće konzumira u obliku čaja.

Kopriva, hormonalna potpora zbog svoje visoke prehrambene vrijednosti.

Kopriva, hormonalna potpora zbog svoje visoke prehrambene vrijednosti.
Jod
namirnice bogate jodom koji je važan za pravilan rad štitne žljezde su: alge, posebno kelp, grah, organski uzgojen jogurt, organski ne zaslađeni sok od brusnice ili svježe brusnice, neprerađena himalajska sol i svježe organske jagode. Više o benificijama joda iscrpno saznajte u tekstovima: “Jod – vratite univerzalni hranjivi lijek“, “Zdravlje iz jestivih algi“.
Križonosan povrće, luk, korijen maslačka
Pomoć za jetru pri razgradnji viška hormona daju brokula, kupus, kelj, cvjetača. Sumpor iz češnjaka i luka također pomaže u radu jetre. Korijen maslačka potiče rad jetre.
Bio-identični hormoni
Bioidentična hormonska nadomjesna terapija (BHNT) je pojam koji se odnosi na korištenje hormona koji su identični, na molekularnoj razini, s endogenim hormonima u hormonskoj nadomjesnoj terapiji.
Bioidentični hormon se definira kao molekula identična hormonu koji proizvodi ljudsko tijelo. Postali su sinonim za sigurnije hormone jer su izrađeni od prirodnih tvari koje su biokemijski identični ženinim prirodnim hormonima. Iako su prirodni, oni su još uvijek hormoni i uzimanje prevelike količine uvijek može stimulirati rast stanica raka. Najbolji pristup za balansiranje ženskog hormonskog sustava je ravnoteža drugih sustava u tijelu, a ako je hormonska nadomjesna terapija potrebna, to će biti u tako malim količinama da se to neće izazvati nastanak stanica raka.

Bioidentična hormonalna nadomjesna terapija je prirodna alternativa sintetički izvedenim hormonalnim lijekovima.

Bioidentična hormonalna nadomjesna terapija je prirodna alternativa sintetički izvedenim hormonalnim lijekovima.
Mnoge studije vežu konvencionalnu hormonsku nadomjesnu terapiju (HNT) s povećanim rizikom od raka dojke, te su mnoge žene prestale uzimati hormonske lijekove. Premda su njihove stope raka dojke smanjene, njihova kvaliteta života je također smanjena, zbog brojnih simptoma koji dolaze s  hormonskom neravnotežom. To je uzrokovalo da žene potraže moguće sigurnije alternative za hormonske nadomjesne terapije. Tada je BHNT stupio na scenu kao mogući način za vraćanje života u normalu. Bioidentični hormoni su izrađene od prirodnih tvari, umjesto od urina ždrebne kobile.
Postavilo se pitanje, ako HNT nije sigurna onda kako to može biti BHRT ? Estrogen je hormon rasta, on smanjuje apetit, poboljšava mentalne sposobnosti, stabilizira raspoloženje, djeluje kao antidepresiv, promiče seksualni nagon, prevenira bore, pomaže u sprječavanju osteoporoze, srčanih bolesti i Alzheimerove bolesti. Ovo sve zvuči dobro, da se žena od 50 osjeća kao da joj je 20. No postoji jedan problem – kada je tijelo stimulirano da čini sve to na previsokoj razini kada je 50 godina staro, rizik od povećanja rasta stanica raka se također povećava.
Jedino sigurno uzimanje bioidentičnih hormona bez povećanja rizika od raka leži u ravnoteži tjelesnih sustava. Postoji pet glavnih sustava zajedno s biokemijskim i mentalno/emocionalnim stanjima koji kontroliraju zdravlje i život: nervni, hormonski, probavni, eliminacijski i spolni.
Kada ovih pet sustava radi normalno uz uravnoteženo biokemijsko i mentalno/emocionalno stanje, promiče se ukupno zdravlje. Hormonsko zdravlje se ne razlikuje od neurološkog ili zdravlja probavnog sustava. Svi su međusobno povezani, pa ravnoteža estrogena i progesterona u krvi ne leži samo u uzimanju potencijalno sigurnijih bioidentičnih hormona, već u balansiranju svih sustava.
Znači, u balansiranom, zdravom tjelesnom zdravlju, uzimanje bioidentičnih hormona bi trebalo biti sigurno, uzimajući male doze koje će služiti tek kao mala pomoć  u ženskom hormonskom području.
Komparativna studija objavljena 2009. pod nazivom “Debata o bioidentičnim hormonima: jesu li bioidentični hormoni (estradiol, estriol, i progesteron) sigurniji i više efikasni od uobičajeno korištenih sintetičkih verzija u hormonskoj nadomjesnoj terapiji?” je obuhvatila radove identificirane iz PubMed/Medline, Google Scholara, i Cochrane baze podataka, koji uključuju ključne riječi povezane s bioidentičnim hormonima, sintetičkim hormonima, i HNT-a. Odabrani su radovi koji uspoređuju učinke bioidentičnih i sintetičkih hormona, uključujući i rezultate kliničkih ishoda i in vitro rezultata.
U zaključku studije stoji:
“Fiziološki podatci i klinički ishodi ukazuju da su bioidentični hormoni povezani s nižim rizicima, uključujući i rizik od raka dojke i kardiovaskularnih bolesti, te su učinkovitiji od njihovih sintetskih i animalnih verzija. Dok dokazi ne potvrde suprotno, bioidentični hormoni ostaju preferirani način HNT-a. Daljnje nasumične kontrolirane studije su potrebne kako bi se jasnije razgraničile ove razlike.”
Istražujući ovu tematiku, mi možemo zaključiti da nije dovoljno ispitana, te da se konvencionalna medicina i farmacija zalažu za sintetske verzije (i zbog profita, naravno), dok alternativna medicina, holističari i homeopati uglavnom imaju pozitivno mišljenje.
Ukoliko se odlučite za BHNT, svakako je potrebno da o tome nađete više informacija (na interenetu ima dovoljno informacija na našem jeziku) te da potražite savjet educiranih liječnika specijaliziranih za to područje.
Svo bilja i sve dodatake najbolje je uzimati pod nadzorom dobrih, educiranih travara ili holističkih zdravstvenih stručnjaka. Nisu sva bilja ili dodaci za svakoga, niti će na sve djelovati jednako, a kombinacija bilja ili dodataka može djelovati bolje nego samo jedan. Educirano osoblje će najbolje znati procijeniti što se događa s vašim tijelom i koje bilje ili dodaci bi mogli imati najbolje učinke.
Reference:
Balance your hormones naturally with these food remedies
Experiencing a Hormonal Imbalance? Try These Herbs to Balance Your Hormones Naturally
10 Natural Ways to Balance Your Hormones
The only safe bioidentical hormones
The bioidentical hormone debate: are bioidentical hormones (estradiol, estriol, and progesterone) safer or more efficacious than commonly used synthetic versions in hormone replacement therapy?

i

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.