петак, 1. мај 2015.

MERKUR U BLIZANCIMA

 

[stvarnost. stvarnost.
čudnija od sna.
ništa nije ništa nije
kao što izgleda…

- darkvudi]

Naredna dva meseca i koji dan preko (do 9. jula) Merkur je u Blizancima! Vala, neka malo dominacije zdravog razuma i pragmatične inteligencije, zdrave sumnje i vrckavog duha, korisnih saveta i razigranih misli. Ovo je vreme kada dobijamo kratke i jasne savete, vrlo praktične, izvodljive – ništa apstraktno, istripovano i daleko – već blizu. Samo malo tu levo, i našao si sebe! Da bi došli do tih pametnih reči – potreban je samo jedan preduslov, izaći na ulicu, šetati se medju ljudima, biti u kontaktu sa rajom. Pa od onih reči koje će spasiti ostavljenog Marsa što je u duelu (sprema se za Blizance) ostao bez devojke, i osloboditi ga gorčine i osvetničkih planova, do onih vizitki koje će iz ruke u ruku preći, okrenite broj, javite se – možda vas posao baš tu čeka. Oglasi su zapostavljeni nepravedno, tamo sada sve može da se nadje od posla do devojke, od čamca na naduvavanje do karata za koncert Foo Fightersa u Beču. Ko do sada nije ostavio cigarete, neka pokuša sa knjigom Alana Kara baš sad – jer atakuje zdrav razum.
Duguju vam novac? Tražite, jer pošten je ovo Merkur. Ali ako ne tražite, reći će vam posle 10 godina, “Dao bih ti da si mi tražio. Nisam znao da si u frci.” Jer…. Nije znao. On na svet gleda očima deteta, i to slobodnog koje zna šta hoće, šta mu treba i šta je za njega dobro. Za njega je dobro da vam koliko je moguće duže dug ne vraća. Ali ako bude morao, potrudiće se. Sa druge strane, i vi tako spram svojih dugova, a sada se vraćaju i knjige, diskovi, papirologije se završavaju – pogotovo oni ugovori i potvrde koji su se razvlačili iz fioke u fioku neke službe ili vašeg uma, lenjog da išta pokrene.
Kao što rekoh, ovo je pobeda pragmatičnog duha da prebrodi finansijsku krizu, da popravi ocene, da odgovori dovitljivo na uvredu ili prozivku, da ipak smisli neko letovanje u Merkurovom duhu i ne provede čitav odmor kod kuće. Ovo su poslovi sa braćom ili sestrama, rodbinom – gde jedna osoba vlada rečima, a druga je preduzetna pa su dobra kombinacija. A i deca sada razmišljaju o svom poslu. I deca imaju ideje i svoje želje za koje ne žele da traže dozvolu roditelja. Ovo su novi grafiti u ulici, nove duhovite a pronicljive emisije na medijima, novi mladi pisci koji postaju jako čitani, nova nada razuma koji nikad uspavan i nije bio. Samo možda zatrpan gomilom nepotrebnog i suvišnog, besmislenog u dokonosti dok čekamo da stvari krenu bolje.
Ovo su svakako i putovanja u najavi, ka Italiji i Londonu, a neko u Njujork opet mora da ode da se prošeta širokim avenijama. No niko ne putuje sam, i niko sada ne voli da bude sam. I svi čitaju. Knjige se čitaju i na ulici i na stanicama, i u kafićima, i u holovima dok čekamo. Svaka torba knjigu jednu krije. Ovo su i elektronska izdanja, kindle, amazon i ebay, ovo je pismo vaučer koji olakšava život.
Sve što je priručno i što vrtimo u rukama, od olovke i upaljača do mobilnog i ključeva – sada hoće da promeni mesto, nekad i vlasnika – pa malo pažljivije, odnosno prisutnije. Percepcija dobra, ali nekad tek pošto prvo obidjemo tri trafike, dve prodavnice, sestru i šalter u pošti da dodjemo do ključa koji smo slučajno ostavili dok smo vodili računa o novčaniku. Ovo su sve one izgubljene lične u izlogu, i natpisi “na prodaju” na parkiranim automobilima – o kojima će mnogi sada razmišljati. Prodam staro kupim novo, promene radi, a i vreme je.

Zato otvorenih očiju sad medju ljude i svet, medju novo, ne plašiti se novih znanja, drugačijih i otvorenijih pogleda. Ovo je vreme za učenje, za lako prepoznavanje, analiziranje, povezivanje, tumačenje, arhiviranje, bez mučenja – ide samo. Merkur u Blizancima dobro misli, dobro piše, dobro crta, a najbolje zapaža. Ništa studiozno, ništa preopširno niti ideološko. Čisti fakti, i sklapanje celine, a mene čeka puzzle sa kupolom Sisktinske kapele da ga sklopimo čim završim ovaj tekst.
I za kraj, da se razumemo. Ne sumnjam da će biti onih (kao i uvek uostalom) koji se neće snaći. Neki će samo tražiti opravdanje u zvezdama kako im je Merkur u Blizancima napravio zbrku sa papirima, doneo tračeve, lošu trgovinu, da su bili žrtve laži, prevare i slično. Slušajte, pragmatizam se isto uči. Snadjite se za sledeći put. Merkur u Blizancima je dodao onaj tekst u Bibliji “Traži i naći ćeš. Kucaj i otvoriće to se.” Jadikovanje i žaljenje sada ne pomaže. Merkur vas vidi kako gubite vreme na pitty-party, umesto da nešto preduzmete. I nema nameru da se sažaljeva, on pomaže samo onima koji kucaju, imaju lepu reč, i kulturnu i zahvalnu, kao i onima koji traže. Koji nikada neće prestati da traže…
Ilustracije: Michele Del Campo

Sanja Perić

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.