недеља, 24. мај 2015.

Marmelada - domace je najbolje

Veoma je vazno da voce od kojega se pravi marmelada sadrzi dosta vocnih kiselina i pektina. Moze se pripremati od jedne ili vise vrsta voca, kuvana ili sirova. Prilikom zagrejavanja, iz vocne mase isparava veliki deo vode, a unistavaju se i mikroorganizmi. Kod pripreme sirovih marmelada, tj. Onih koje se ne kuvaju, ili se kuvaju samo kratko, treba povecati kolicinu secera zbog zastite. Za marmalade se mogu upotrebiti sve vrste voca koje treba da je zrelo, moze biti natuceno, ali ne sme biti trulo.
Lepa boja i hranljiva vrednost marmelada zadrazava se brzim kuvanjem. Racuna se da je za kuvanje marmalade koja se pravi od voca sa dosta pektina (kupine, ribizle, dunje) dovoljno 15 minuta, a od voca sa manje pektina oko 30 minuta. Vreme se racuna od casa kada cela kolicina marmalade pocne da vri.
Posuda za kuvanje marmalade treba da je siroka i plitka, jer tako ima vecu povrsinu za isparavanje tecnosti i samim tim se brze kuva. Posuda ne sme biti ostecena, jer ce marmelada lako da zagori. Odjednom ne treba kuvati vece kolicine. U manjim serpama kuvati do 1 kg a u vecim i sirim I do 2-3 kilograma. Marmeladu treba kuvati na jacoj vatri, da dobro vri. Jako i krace kuvanje manje unistava vitamine od duzega, na nizim temperaturama.
Gotovu marmeladu treba skinuti sa stednjaka i cistom sipacom kasikom sipati u prokuvane i zagrejane tegle. U masi ne sme ostati vazduha. Najbolje je marmeladu sipati u teglu sa jedne strane (nagnuti teglu) jer tada vruca marmelada potiskuje vazduh napolje. Tegla treba da stoji na dasci ili presavijenoj salveti. Za vreme sipanja teglu treba malo protresati i paziti da rub tegle ne upralja marmelada. Puniti do ruba tegle.

Tegle se povezuju celofanom koji je prethodno pokvasen u alkoholu, rumu ili jakoj rakiji. Marmelada se poze povezivati kada je ohladjena. Medjutim, ostavljena marmelada do hladjenja izlozena je klicama iz vazduha, pa je tada preporucljivo da se na povrsinu na kojoj se u toku hladjenja stvorila pokozica, stavi celofan, na povrsinu se moze posuti i sloj secera.
Na tegle treba staviti etiketesa podacima o marmeladi i smestiti je u suvu i hladnu prostoriju. Posle nekoliko dana mora se pregledati, ako se pojavi plesan, ili pak, ako se “svodenila”, treba je prekuvati i dodati jos secera malo. Tegle se tada moraju opet dobro prokuvati i zatim napuniti i staviti u zagrejanu pecnicu.

Marmelada od jagoda

Sasvim zrele jagode otrebiti i pazljivo oprati. Uzeti vecu serpu i staviti u nju oko 2 kg jagoda, pa ih zatim zasuti kristal-secerom, i to koliko jagoda toliku kolicinu i secera. Pokriti i ostaviti na hladno mesto da jagode sa secerom prenoce.
Sutradan staviti serpu sa jagodama na stednjak i iz pocetka serpu ne stavljati na jaku teperaturu vec postepeno zagrevati. Nakon toga kuvati ih na jakoj temperature kao svako slatko. Ovako skuvanana marmelada nece biti nista losija od pravog slatkog, samo ce jagode biti malo rasplinutije.
U jagode staviti limuntusa ili limuna, sipati odmah u zagrejane tegle i ostaviti u mlakoj pecnici da prenoce. Sutradan vezati tegle celofanom. Ovu marmeladu je najbolje sluziti uz caj, ali dobra je i kao nadev najboljih torti.



 Nekuvana marmelada od sumskih jagoda

Kilogram i pol jagoda oprati, pa ih propasirati kroz sito od dlacica tako da se dobije oko litar sok. Sok staviti u posudu i dodati isto toliko Kristal-secera, pa to strpljivo mutiti oko tri sata sve dok se secer ne istopi.
Sipati marmeladu u ciste i suve tegle, povezati ih pergament papirom ili celofanom i ostaviti za zimu. Ova marmelda se drzi odlicno i vrlo je dobrog ukusa.

Slatko od jagoda iz haj-tek serpe

Za pripremu vam je potreban sud od nerdjajuceg celika sa debelim dnom (“cepter”, “amc”, “inoks”, “berhof” i sl.) od 5-7 kg, dva kilograma jagoda i dva kilograma Kristal secera.
Zrele i potpuno zdrave jagode kratko operate, dodajte im secer i ostavite da odstoje preko noci. U specijalnoj posudi, prema uputsvu o kuvanju, prokuvajte jagode oko pet minuta bez mesanja, sklonite sa ringele i poklopite. Ostavite da odstoji jednu noc. Tokom sledeca dva dana kuvajte slatko jos po pet minuta. Kada ga skuvate po treci put, odmah ga sipajte u tegle i zatvorite. 

Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.