субота, 23. мај 2015.

Jagode su zapravo eliksir mladosti

Ukoliko Vas nismo ubedili da jagodama treba da se branite od loših materija u organizmu možda ovo postane glavni razlog da danas kupite sveže jagode i pojedete ih sa osmehom. Jagode sadrže vitamin C, jod, mangan, magnezijum, dijetetska vlakna, kalijum, vitamin K i omega 3 masne kiseline. Ova kombinacija hemijskih elemenata je odlična u borbi protiv bora. Želite li da zadržite mladalački izgled svoje kože lica, onda ovo lepo vreme iskoristite da uživate u sočnim jagodama koje će Vam dati osećaj sitosti iako sadrže jako malu količinu kalorija, tek 3%. Jagode sadrže veliku količinu vode koja je samo dodatno moćno sredstvo za borbu protiv opstipacije, suve kože, ispucalih noktiju ili oštećene kose.
Read more: http://www.doktor.rs/txt/1022/jagode-su-zapravo-eliksir-mladosti#ixzz3azwhUCWl



Omiljeno voće

Ovih 12 zanimljivosti o jagodama sigurno niste znali




U Francuskoj se smatraju afrodizijakom, spadaju u porodicu ruža, a u Belgiji postoji i muzej posvećen baš jagodama

stvar ukusa, foto profimedia stvar ukusa, foto profimedia

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Ako često uživate u svežim jagodama ili poslasticama s njima, obogatite svoje znanje o ovom sočnom voću

1. Jagode su jedino voće koje seme ima sa spoljašnje strane. U proseku, svaka jagoda na sebi ima oko 200 semenki.

2. Jagode nisu bobičasto voće, poput borovnice ili grožđa. Seme bobičastog voća se nalazi u unutrašnjosti ploda. Inače, botaničari smatraju da je svako seme na jagodi posebna voćka.

3. Jagode pripadaju porodici ruža. Slobodno pomirišite žbun jagoda, miriše jednako lepo kao i sam plod.

4. Jagoda je višegodišnja biljka. Možda neće roditi prve godine, ali će biljka davati plod pet godina.

5. U Belgiji se nalazi muzej posvećen jagodama. U prodavnici koja se nalazi u sklopu Le Musée de la Fraise (Muzej jagoda) možete kupiti sve posvećeno ovom voću, od džema od jagoda do piva sa ukusom ovog voća.

6. U antičkom Rimu su smatrali da jagoda ima lekovita dejstva. Koristili su jagode da leče brojna oboljenja, od depresije preko nesvestice, kamena u bubregu, lošeg zadaha i upale grla.

7. Seks i jagode? U Francuskoj, gde se jagode smatraju afrodizijakom, ovo voće se u obliku supe služi kao tradicionalni doručak mladencima.

8. Jagode smanjuju rizik od srčanih oboljenja i određenih kancera. Ovo sočno voće sadrži malo kalorija, ali i dosta vitamina C, B6, K, vlakana, folne kiseline, kalijuma i amino kiselina.

9. Jagode sadrže dosta nitrata koji poboljšavaju protok krvi i kiseonika do mišića. Osobe koje pre fizičke aktivnosti jedu jagode imaju veću izdržljivost i sagore više kalorija, pokazuju istraživanja.

10. Kalifornija proizvede 80 procenata jagoda u čitavoj Americi. To na godišnjem nivou iznosi preko 900 miliona kiograma.

11. Jagode operite i odstranite im peteljke pre nego što ih skladištite. Međutim, ukoliko planirate da ih jedete nakon nekoliko dana, nemojte ih prati pre nego što ih stavite u frižider jer će se tako pre pokvariti.

12. Jagode možete ukiseliti. Ovo voće je naročito pogodno za kiseljenje kada je još zeleno. Ako su jagode prezrele, možete napraviti džem.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.