петак, 22. мај 2015.

Hormonska neravnoteža: Kako da stavite stvari pod kontrolu prirodnim putem




Estrogen, progesteron, kortizol… Vjerovatno ste čuli pomenute nazive, ali isto tako, postoji i vjerovatnoća da i niste baš sasvim sigurni o čemu se radi. Hormonska neravnoteža je situacija sa kojom se susreće skoro svaka žena, a vraćanje hormona u “normalu” može biti dosta težak zadatak. Već ste imali priliku saznati koji su to uzroci hormonske neravnoteže kod žena, a ovaj put saznajte i kako da to stanje suzbijete, odnosno kako da hormone vratite na optimalan nivo prirodnim putem.

Izbjegavajte “bijelu” hranu

 



Rafinisani ugljeni hidrati, kao što su šećer, bijela riža, bijeli hljeb, alkohol i namirnice napravljene od bijelog brašna trebali biste svesti na minimum. Zapravo, najbolje bi bilo da ih u potpunosti izbacite iz ishrane. Naravno, ovo nije nimalo jednostavan zadatak, ali ukoliko budete izbacivali jedno po jedno, uspjećete u tome. Tražite zamjene. Primjera radi, umjesto “normalne” tjestenine konzumirajte integralnu, umjesto bijele uživajte u smeđoj riži itd.

Omega-3 masne kiseline

 



Jedan od najlakših načina da ponovo uspostavite hormonsku ravnotežu jeste da unosite više polinezasićenih omega-3 masnih kiselina. Najbolje je da to bude u obliku masnih vrsta ribe. Sjemenke lana i orasi sadrže alfa-linolensku kiselinu te ih organizam teže pretvara u upotrebljive omega-3 masne kiseline.

Klonite se komercijalnih ulja

 



Mnoga komercijalna ulja sadrže omega-6 masne kiseline koje mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu. Bilo bi najbolje da izbjegavate ulje uljane repice, suncokretovo i sojino ulje, margarin i druge hemijski modifikovane masti. Birajte masti i ulja poput kokosovog i maslinovog (nemojte ga zagrijavati) te životinjskih masti (loj, svinjska mast).

Ograničite unos kofeina

 



Prekomjerna količina kofeina podiže nivo kortizola i usporava rad štitne žlijezde. To ne znači da ne trebate uopšte piti kafu, ali bi bilo mudro da je ograničite na minimum. Imajte na umu da je kofein sastojak i drugih napitaka (čaj, gazirana pića, energetski napici, alkohol).

Konzumirajte ulje kokosa i avokado

 



I druge zdrave izvore zasićenih masti. Ovo je najbolji način da se poveća nivo testosterona ili ženskih hormona. Holesterol je potreban za formiranje zdravih ćelijskih membrana i preteča je svih steroidnih hormona (progesterona, estrogena i sličnih). Bez adekvatne količine zasićenih masti nije moguće uspostaviti hormonsku ravnotežu.

Leptin

 



Leptin je hormon koji reguliše osjećaj gladi i metabolizam. Konzumiranjem previše šećera ili prerađene hrane može doći do nedostatka leptina u organizmu. Takođe, nedostatak sna može biti jedan od uzročnika. Nedostatak leptina utiče na povećanu želju za hranom i usporavanje metabolizma. Kako biste to spriječili, konzumirajte integralne namirnice, izbjegavajte šećer i spavajte bar sedam sati dnevno.

Vlakna

 



Unosite vlakna u organizam konzumiranjem svježeg voća i povrća. Vlakna se vezuju za stari estrogen, čisteći ga iz organizma, što dovodi do bolje hormonske ravnoteže. To je dobro i za žene i za muškarce koji imaju višak estrogena u organizmu.

Prepoznajte uzurpatore hormona u svom kupatilu

 



Kada je riječ o hemijskim uzurpatorima endokrinih hormona, o njima se zna veoma malo. Naime, postoji ih oko 870, a najčešći, za koje se dokazano zna da izazivaju neravnotežu hormona su: ftalati, parabeni i bisfenol A (BPA). Najčešće se nalaze u proizvodima za ličnu higijenu, kao što su gelovi za tuširanje, kupke, dezodoransi. Prilikom kupovanja istih, obavezno pročitajte listu sastojaka.

Upravljanje stresom

 



Čak iako sve drugo radite pravilno, ako ste pod stresom, visok nivo kortizola uzrokovaće neravnotežu i ostalih hormona. Upravo zbog toga je bitno da naučite kako da se na najbolji mogući način izborite sa stresom, tj. kako da ga svedete na minimum. To i nije tako lako, ali možete probati sa vježbama disanja ili meditacijom – istraživanja pokazuju da pomenuto daje veoma dobre rezultate kada je riječ o upravljanju stresom.
Autor: minimagazin.info

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.