петак, 22. мај 2015.

Hormoni i koža

Dobro je poznato kakve posledice sunce može ostaviti na koži, međutim, često nismo ni svesni da naši hormoni mogu biti jednako štetni po nju.
Hormoni imaju neverovatno veliki uticaj na organizam, naročito na izgled i lepotu kože. Oni utiču na apetit, vitalnost, aktivnost epidermalnih ćelija i njihovo obnavljanje, kao i na raspoloženje, plodnost i starenje. Mogu da naprave čudo tako što će dati neverovatnu blistavost tenu, koži i kosi, ali zato i najmanja neravnoteža može da pokrene probleme. Zbog toga je od izuzetne važnosti znati ulogu i delovanje hormona i, ako je neophodno, posavetovati se sa kozmetičarom ili lekarom, u zavisnosti od vrste problema.

Hiperpigmentacija
U današnje vreme 25% žena ima problema sa hiperpigmentacijom. To je porast normalne pigmentacije u određenim zonama, najčešće na licu. Melanin je odgovoran za boju koju vidimo na našoj koži i kada melanociti počnu da proizvode prevelike količine melanina, može doći do promena na koži, odnosno stvaranja tamnih, braon fleka. Jedan od glavnih uzroka hiperpigmentacije jeste preterano izlaganje štetnoj sunčevoj svetlosti, ali postoji još jedan, mnogo češći faktor, o kome sada znatno više znamo – hormoni. Hiperpigmentacija na licu najčešće ukazuje na neki hormonski disbalans. 






Akne
Pored promena na koži u vidu tamnih fleka, hormoni mogu biti zaslužni i za druge probleme, recimo akne kod odraslih osoba.
Hormoni se lako mogu uznemiriti spoljnim uticajima kao što su dijete, zagađenje i naročito stres, dok su neki ljudi genetski predodređeni hormonskom disbalansu. Uopšteno govoreći, upravo ovakava neravnoteža hormona je i glavni pokretač dermatoloških problema.

Hormoni
Dominantni hormon kod žena je estrogen, ali takođe postoje i drugi uticajni hormoni, kao što su progesteron i mala količina muških (androgenih) hormona. Androgeni hormoni izazivaju razvoj muških karakteristika, kao što su maljavost lica i dubok glas. Zensko telo proizvodi ih u minimalnoj meri kako bi održalo mišićnu masu, jačinu kostiju i libido. Ako neki problem u ženskom endokrinom sistemu izazove preveliki nivo androgenih hormona ili ako njeni geni i životni stil dovedu do njihove hipersenzitivnosti, može doći do pojačanog rada lojnih žlezda i lučenja sebuma, što dovodi do zapušavanja pora i nastanka akni na licu. Ovo postaje povoljna sredina za razvoj bakterija, a samim tim i ozbiljnih dermatoloških problema.

U slučaju hiperpigmentacije važi obrnuto pravilo. Višak ženskog hormona estrogena, obično izazvan uzimanjem kontraceptivnih pilula, trudnoćom ili jednostavno hormonskim disbalansom, izaziva povećanu proizvodnju melanina, koji onda dovodi do pojave fleka na koži, naročito na jagodicama, bradi i iznad gornje usne.

Naučnici su odavno svesni efekta koji hormoni imaju na našu kožu, međutim, novost je u tome što sada znamo u koliko su oni bliskoj vezi. Pored godina i oštećenja od sunca, ništa drugo u tolikoj meri ne utiče na izgled kože kao hormoni, ali sve donedavno ta veza se nije ozbiljno shvatala. Tek u proteklih deset godina svest o uticaju hormona na kožu je porasla. Recimo, pre pet godina na tržištu skoro da nisu postojali antipigmentacijski proizvodi, ali sada je za većinu kompanija to jedna od tri oblasti u kojima se postiže najveći razvoj i napredak. 


Izvor 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.