петак, 15. мај 2015.

Bolja kleka i od leka!

Lečenje biljem - bobice kleke olakšavaju mokrenje, deluju protiv nazeba, kašlja, astme, znojenja. Svi delovi biljke, od iglica do ploda, lekoviti su, plodovi se sakupljaju tokom jeseni


 Foto Thinkstock   

Obična kleka ili borovnica (juniperus communis) je izuzetno cenjena biljka u narodnoj medicini. U zavisnosti od staništa, može da bude patuljasta, ali i da dostigne visinu od nekoliko metara. Listovi su joj igličasti, u početku svetlozelene boje a kasnije tamniji, sa plavo-belom linijom po sredini gornje strane. Biljka raste i na kamenitim i kraškim terenima. Svi delovi oslobađaju karakterističan miris, a i drvo, i iglice pri sagorevanju imaju miris balzama. Ukus bobica je gorko-slatkast.

Svi delovi obične kleke su izuzetno lekoviti, a posebno plodovi. Sakupljaju se od jeseni do zime. Branje je sporo ako se bere rukom, zato se preporučuje da se pod drvo stavi prostirka a klekinje pažljivo stresu motkom. Suše se na provetrenom mestu, razastrte u tankom sloju, uz češće prevrtanje drvenom lopatom. Na isti način se pripremaju i osušene iglice i vrškovi grančica, ali se prethodno sitno iseckaju. Na kraju sušenja treba odstraniti sve nečistoće (iglice, grančice i sl.) i zelene plodove. Čuvati na suvom mestu.
Kleka se već dugo koristi u narodnoj medicini kao diuretik, protiv nazeba, kašlja, vodene bolesti, gonoreje, astme, za stomak, znojenje i sl. Primenjuje se i za spoljnu upotrebu u obliku spiritusa (Spiritus juniperi), ili u jakoj rakiji za obloge i trljanje protiv nazeba, reumatizma i sličnih bolesti.
Od brojnih lekovitih sastojaka važno je etarsko ulje koje, u malim dozama, olakšava iskašljavanje. Koristi se za inhalaciju obolelih organa za disanje i kao sredstvo za draženje kože. Etersko ulje prodire duboko u kožu, te se koristi u lečenju reumatskih oboljenja, naročito na zglobovima.
Kleka ima baktericidno dejstvo, pa se koristi i za lečenje infektivnih bolesti pluća. Takođe reguliše i:
* rad bubrega i pospešuje izmokravanje,
* organe za varenje,
* koristi se i za lečenje zapaljenskih procesa želuca i creva,
* uvarak od iglica i mladih grana otklanja otok nogu i poboljšava cirkulaciju.
NAPOMENA: Kleku treba koristiti obazrivo, jer preterana upotreba može da dovede do oštećenja bubrega, osobe sa osetljivim bubrezima ne smeju da piju čaj niti druge preparate od kleke.
RECEPTI
Čaj - diuretik
Mešavina 1: izmešati po 25 g klekinja, korena od zečjeg trna, šipurka i sitnice.
Mešavina 2: izmešati po 25 g klekinja i peršunovog ploda i po 10 g peteljki od višanja, zove i ploda od anisa, morača i kima.
Mešavina 3: izmešati po 25 g klekinja, rastavića, zubače i iđirota.
Kašiku jedne od ponuđenih mešavina popariti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji dva sata i popiti u tri doze pre jela.
Protiv grčeva
Izmešati jednake količine kleke, pelina, hajdučke trave i cveta kamilice. 2-3 kašičice mešavine preliti sa 2-3 šoljice ključale vode, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta, a zatim procediti i piti nezaslađeno.
Protiv glavobolje
Dobro izdrobiti plodove kleke i previti na čelo.
Za jačanje apetita i bolje varenje
Pripremiti kompot od plodova kleke uz dodatak šećera. Plodove treba pojesti, a tečnost popiti. Ponavljati onoliko dugo dok se apetit ne popravi.
Protiv šećerne bolesti
Izmešati po 10 g plodova kleke, virka, lanenog semena, ždraljevine i lista borovnice. Tri kašike mešavine preliti sa 500 ml hladne vode, ostaviti da prenoći. Sutradan kuvati 5 minuta (toliko treba da ključa), prohladiti, procediti i piti pre svakog obroka po 1 čašu (nezaslađeno).
Čaj od ploda
* kašičicu dobro zgnječenih plodova popariti sa 200 ml vrele vode i ostavi pokriveno 5 do 10 minuta. Procediti i piti najviše dve šolje dnevno, zaslađeno kašičicom meda, ili šećerom. Ako se čaj pije zbog oboljenja želuca i creva, ili dijabetesa, ne treba ga zaslađivati.
Sirup
* 500 g klekinja kratko prokuvati u 3 l vode, zgnječiti ih i još jednom prokuvati uz dodavanje vode po potrebi. Dobijenu smesu procediti kroz sito i ostaviti da se ohladi. Dodati tek toliko meda da se napravi sirup. Ostaviti u dobro zatvorenim teglama. Koristi se za poboljšanje apetita.
Primena: Deci davati jednu kašičicu sirupa tri puta dnevno jedan sat pre obroka, a odraslima po dve kašičice.

Izvor Novosti. rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.