понедељак, 27. април 2015.

Zdravac - lice zdravljem umiveno

Lečenje biljem - zdravac se koristi za lečenje oštećenja kože i upala sluzokože. Ova biljka se od davnina stavlja u vodu kojom se svi ukućani umivaju za Đurđevdan

 Zdravac

 Koliko je biljka zdravac (Geranium macrorrhizum) korisna i lekovita govori već sam njen naziv, ali i činjenica da je tradicionalno, uz dren i grabež, obavezni dodatak vode kojom se umivaju ukućani na Đurđevdan. Od ove biljke su se nekada pleli i venčići koji su krasili devojački vrat tokom ovog velikog prolećnog praznika, uz obaveznu pesmu "Zdravče, venče, cveće mirišljavo". I momci su se tada kitili ovom biljkom - "da budu zdravi kao zdravac". U narodu se veruje da najveću snagu ima zdravac ubran u petak pred praznik, koji se u narodu naziva biljni. U nekim krajevima ovu biljku zovu i priboj ali i ždralica, jer plod biljke podseća na kljun ždrala.

OBNAVLJA KRV Zbog crvenkaste boje cvetova i plodova u 17. veku se verovalo da je zdravac koristan za obnavljanje krvi. Zbog toga se najčešće upotrebljavao kod krvarenja, ali i dijabetesa.
Reč je o višegodišnjoj, mirisnoj planinskoj biljci koja sadrži etarska ulja, tanine (najviše ih ima u rizomu), holin i flavonske heterozide. Veruje se da može da oporavi i ojača organizam. Stabljika je uspravna, sa brojnim listovima koji su na tankim, dugim peteljkama. Cvetovi su uspravni, crvenkasto-ljubičastih krunica. Osim što je zdravac rasprostranjen na senovitim mestima u brdskim i planinskim područjima, gaji se i kao baštenska vrsta. Kao lekovita sirovina upotrebljava se rizom (podzemno stablo), koji se vadi u rano proleće (može i u jesen), pre nego što biljka počne da se razvija, a zatim suši na suncu. U narodnoj medicini upotrebljava se kao sredstvo za površinsko skupljanje tkiva, lečenje manjih oštećenja i zapaljenja kože i sluzokože, kao i protiv upala sluzokože organa za varenje.
Dobrim svojstvima obiluje i nadzemni deo biljke u cvetu, koji se sakuplja tokom leta, dok je biljka u cvetu i suši u tankom sloju, na promaji u hladu. Sadrži tanine, flavonoide, gorka jedinjenja, smole... U narodnoj medicini koristi se protiv proliva, a spolja za ispiranje usta i grla i kod manjih oštećenja kože i sluzokože. Čajevi koji se pripremaju od nadzemnog dela biljke pomažu da se ublaže različite tegobe, a spolja se ovaj napitak upotrebljava kao sredstvo koje površinski skuplja tkivo, i deluje kao blagi antiseptik. Destilacijom vodenom parom iz nadzemnog dela biljke dobija se etarsko ulje prijatnog mirisa koje se koristi u kozmetici.


RECEPTI
Čaj
- 10 g osušene biljke zdravac preliti sa
200 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procediti i piti jednu šolju natašte, a drugu tokom dana.
Za ispiranje usta
- pomešati po 25 g zdravca, nane, kamilice i iđirota. Dve kašike dobijene mešavine preliti sa 200 ml ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procediti i ispirati usta.
Protiv proliva
Mešavina 1:
- pomešati po 20 g zdravca, virka, smilja, petrovca i vranilovke. Tri kašike ove mešavine preliti sa pola litre hladne vode. Ostaviti preko noći, a ujutru zagrejati u poklopljenom sudu da proključa. Kada se ohladi, procediti i piti tokom dana umesto vode.
Mešavina 2:
- pomešati po 30 g rizoma zdravca, kantariona i žive trave i 10 g majčine dušice. Tri kašike mešavine preliti sa pola litre hladne vode. Ostaviti preko noći, a ujutru zagrejati u poklopljenom sudu da proključa. Kada se ohladi, procediti i piti tokom dana umesto vode.
* recepti prof. J. Tucakova
Izvor 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.