понедељак, 27. април 2015.

Zdravac Geranium macrorrhizum L

 

Stanište –Zdravac raste uglavnomu u planinskim delovima, a može da se gaji i u vrtovima i baštama  kao ukrasna biljka.
Opis biljke
Zdravac je  višegodišnja biljka visoka do 40 cm. Listovi se nalaze na dugačkim drškama i sa liskama izdeljenim na krupne režnjeve. Ima crvenkasto-ljubičaste cvetove, koji oblikom podsjeca na rodin ili ždralov kljun. Ima do 1 m dugačke, kao prst debele rizome koji puze skoro po površini zemlje. Ova biljka ima veoma specifičan, jak i prijatan miris miris koji podseća na neku mešavinu ruže i muskatne žalfije.

Sastav
Rizom (Geranii macrorrhizi) i nadzemni deo (Gerranii herba) biljke su najčešće u upotrebi kao droga. Rizom sadrži: tanine (i do 20%), etericno ulje, flavonide, holin, pektine, gume, i dr. Eterično ulje se prilikom sušenja biljke brzo gubi pa je zato najbolje upotrebljavati svežu biljku.

Lekovitost
Ova biljka je u  narodnoj medicini od davnina  poznata po svojoj lekovitosti. Lekovita je cela biljka, a bere se u vreme cvetanja. Nadzemni deo biljke se u fitoterapiji koristi  za lečenje upalnih procesa na koži, infekcije usne duplje, protiv zadaha iz usta i u terapiji oboljenja sluzokože organa za varenje. Zbog sadržaja tanina u značajnim količinama upotrebljava se za zaustavljanje krvarenja iz nosa, rana i hemoroida. Smiruje nervozu srca, oporavlja i jača organizam, podstiče rad bubrega i izbacivanje toksina. Zdravac je delotvoran i u  slučaju nesanice.

Upotreba
Zbog prijatnog mirisa zdravac  se često koristi za spravljenje kozmetičkih preparata.

Upozorenje
Zbog visokog sadržaja tanina, prevelika količina zdravca može da izazove želudačne tegobe, pa treba biti oprezan prilikom konzumiranja čajeva od ove trave.

Narodni nazivi
Ždralica, priboj  


Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.