среда, 22. април 2015.

Uputstvo kandidatima za ženidbu - Anton Pavlovič Čehov


Pošto sadržaj ovoga što ću vam sada reći spada u oblast muških tajni i zahteva ozbiljan umni napor, za koji mnoge žene nisu sposobne, molim očeve, muževe, policijske nadzornike i ostale, da pripaze, kako gospođe i gospođice ne bi ovo čule. Jer ovo uputstvo nije plod usamljenog uma već sadrži esenciju svih razgovora s iskusnim muževima i najkompetentnijim vlasnicima modnih salona.
Polazi se od konstatacije: porodični zivot ima mnogo dobrih strana. Jer, kada ih ne bi bilo, kćeri bi večito visile na vratu očeva, a mnogi svirači bi ostali bez hleba - ne bi bilo svadbi. Medicina nas uči da neženje obično umiru ludi, a oženjeni umiru i ne dospevši da polude. Neženji kravatu veze sobarica, a oženjenom žena. Dobra strana braka je i u tome što je svima pristupačan. Ženiti se mogu bogati i siromašni, slepi, mladi i stari, zdravi i bolesni... Izuzetak čine samo maloumni i ludaci, a glupi, tikvani i skotovi mogu da se žene koliko god hoće.

Prvo uputstvo kandidatu za ženidbu:
Kad se udvaraš devojci, pazi pre svega na njenu spoljašnost, jer se po tome poznaje narav jedne osobe. U spoljašnosti razlikuj: boju kose i očiju, hod i - posebne znake. Po boji kose žene se dele na plavuše, crnke, smeđe itd.

Plavuše
One su obično smerne, skromne, sentimentalne, vole tatu i mamu, plaču nad romanima i sažaljevaju životinje. Otvorene su, ali imaju strogo konzervativna shvatanja, nisu mnogo pismene. Veoma su osetljive na tuđu ljubav, a u svojoj su hladne kao ribe. U najuzvišenijem trenutku plavuša zna da zevne i kaže: ,, Da ne zaboravim, sutra treba nabaviti platno za postavu." Udavši se brzo se ukisele, odebljaju i uvenu. Plodne su i vole decu, i plačljive su. Muževima ne praštaju neverstvo, a same rado izneveravaju. Plave žene su obično mistične, podozrive i smatraju sebe mučenicama.

Crnke
Crnke nisu tako uzdržane kao plavuše. Dinamične su, nestalne, kapriciozne, često se svađaju sa majkama i šamaraju služavke. Već od dvanaeste godine počinju da "ne obraćaju pažnju" na odvratne muskarce, uče slabo, mrze svoje vaspitačice, vole romane pri čemu preskaču opise prirode, a po pet puta pročitavaju ljubavne izjave. Vatrene su, strasne, vole plahovito, gubeći glavu i dah. Žena-crnka to je prava inkvizicija. S jedne strane, takva strast da bi se i đavolu smučilo, s druge, takvi hirovi, gizdanje, bezbrižna logika, cika, piska,... Muževljevo neverstvo podnose lako a uzvraćaju istom valutom.

Smeđe
Smeđe od plavuša nisu mnogo odmakle, a do crnki nisu mnogo dospele. Čine neku sredinu između njih. Sebe smatraju za brinete.

Ridjokose
Lukave, lažljive, zle, podmukle,... Ne mogu da zamisle ljubav bez prevare. Obično su veoma lepo građene i po celom telu imaju divnu ružičastu kožu. Kažu da se đavoli i šumski duhovi žene samo sa riđokosama. Gde je laž tamo je strah i malodušnost. Riđokosi je dovoljno da podvikneš – „Sad ću te ja!“ pa da se odmah presamiti i hoće da se cmače. Ne zaboravi: Mesalina i Nana su bile riđe.

Drugo uputstvo kandidatu za ženidbu, - kad je o o boji očiju reč.

Plave čežnjive oči znače odanost, pokornost i krotkost. Plave izbuljene nalazimo kod žena varalica i onih što se prodaju. Crne oči pokazuju strasnost, plahovitost i podmuklost. Imaj na umu da pametne žene retko imaju crne oči. Sive imaju pomodarke, smešljivice i glupače. Smeđe oči ukazuju na sklonost prema spletkama i zavist na tuđe gizdanje.

Ostali znaci: kad biraš zenu, biraj ženu srednjeg stasa. Visoke žene su prilično grube i jako biju, a malene su većinom vrtirepi, vole da ciče, da grebu i zajedaju. Izbegavaj - grbave, one su zlobne i pakosne. Uzurban, oprezan hod imaju vetropirke i lakomislene. Žene čije je srce već zauzeto hodaju lenjo - tu se nećeš omastiti. Pačji hod sa geganjem i poigravanjem stražnjice je znak dobroćudnosti i povodljivosti, ponekad i tuposti. Ponosan labuđi hod odaje ženu ONE VRSTE i metresu. Ukoliko je njen hod nadmeniji utolko je znači stariji i bogatiji njen ljubavnik. Ako žena ne ide pravo nego plovi kao paunica, ti okreni rudu, ona će te nahraniti, utešiti, ali ćeš u svakom slucaju biti pod njenom papučom.

Uputstvo poslednje:
Bez miraza nemoj da se ženiš. Ženidba bez miraza je isto što i med bez kašike, Jevrejin bez zulufa ili cipela bez đonova. Obaska ljubav, obaska miraz. Odmah traži dvesta hiljada. Pošto ošamutis cifrom, počni da se pogađaš, da se izvijaš, da otežeš. Miraz, obrati pažnju, treba da dobiješ pre venčanja. Ne primaj menice, kupone, akcije, a svaku stodinarku opipaj, omiriši i pogledaj prema svetlosti, jer se često događa da uz svoje ćerke daju i lažni novac. Osim novca, iscenjkaj i što više stvari. Žena, čak i loša, treba da ti donese:
a) što vise namestaja i klavir;
b) jednu perinu od labudovog perja i tri pokrivača - svileni, vuneni i pamučni;
v) dve ženske bundice, jednu za praznike a drugu za obične dane;
g) što više posuđa za čaj, kuhinju i trpezariju;
d) osamnaest košulja od najboljeg holandskog platna sa ukrasima i šest bluza sa čipkama od istog platna, penjoar od najfinijeg batista, četiri polupenjoara, šest gaća platnenih. Čaršava, navlaka, noćnih kapica, čarapa, stolnjaka, maramica i ostalog mora biti u dovoljnoj količini. I sve to lično pregledaj, izbroj, pa ako šta nedostaje, odmah traži. Dečje rublje ne uzimaj, jer kako se kaže, ima rublja nema dece, ima dece nema rublja, i
đ) umesto haljina čija se moda brzo menja, traži tkanine u komadu. Bez srebrnog pribora nemoj da se ženiš.
A kada se oženiš - budi strog, ali pravičan prema ženi, ne dozvoli da te zanese i pri svakom sukobu kaži: „Ne zaboravi, JA sam te usrećio!

Izvor 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.