уторак, 28. април 2015.

Stonska torta - priča o tradiciji

Stonska torta - priča o tradiciji  

Makaroni, makaruni, makaruli - tjestenina valjkastog oblika koju običavamo poslužiti sa slanim umacima, u tradicionalnoj stonskoj torti našli su se u slatkom okruženju. Drevna je to torta koja potječe iz Stona, a priprema se na širem području Pelješca i Dubrovnika.

Recept se prenosi s generacije na generaciju, a nekada se torta pripremala samo u posebnim prilikama - obavezno za Uskrs, Božić i Poklade. Tortu se obično pripremi dan ranije kako bi se arome temeljito prožele.
Za jednu ozbiljniju tortu za 20 osoba trebat će vam pola kilograma makarona, 100 g čokolade, 400 g šećera, 300 g badema, 200 g oraha, 250 g maslaca, 10 jaja, cimet, limun, rum, ulje i vanilin šećer. Za tijesto je potrebno 400 g brašna, 2 jaja, sol i maslinovo ulje (2 žlice).
Na početku, potrebno je skuhati makarone u kipućoj vodi (barem 20 minuta tako da ne budu pretvrdi, ali niti premekani) i potom ih ocijediti i ohladiti. Kuhani makaroni preliju se smjesom limunovog soka, ruma i maslinovog ulja. Od brašna, jaja, maslinovog ulja i soli zamijesiti tijesto i staviti ga da stoji kraj izvora topline 15-20 minuta. Potom tijesto treba razvaljati i obložiti kalup (promjera 28-30 cm) prethodno namazan maslinovim uljem, tako da tijesto za desetak centimetara prelazi rub kalupa.
U zasebnoj posudi pomiješajte mljevene orahe, bademe, maslac, ribanu čokoladu, šećer, koricu limuna, vanilin šećer i cimet. Na tijesto u kalupu stavite malo tako umiješanog nadjeva, potom red kuhanih makarona i ponavljajte postupak dok ne potrošite makarone i nadjev. Na kraju pjenasto miksajte 10 jaja i 100 g šećera i izlijte ravnomjerno po složenim makarulima na tijestu. Zatvorite tijestom koje ste ostavili na rubovima, uz lagano pritiskanje rukom. Pecite u pećnici prvih 10 minuta na 200 °C, a zatim smanjite temperaturu na 190 °C i pecite ukupno sat vremena. Ohlađenu tortu treba okrenuti prilikom vađenja iz kalupa tako da donji dio postane gornji. Posuti mješavinom šećera u prahu i vanilin šećera i rezati na kriške prije posluživanja. U slast!

Izvor Gastro. hr

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.