четвртак, 16. април 2015.

Heljda - izvrsna zamjena za pšeni

Heljda je izrazito bogata biljnim vlaknima te je izvrsna za pravilan rad crijeva i u borbi protiv opstipacije. Još je važnije da pomaže u izbacivanju viška estrogena iz tijela (višak ovog hormona pridonosi rastu hormonski ovisnih tumora) 

 




Znate li da je jedan od prvih Amerikanaca koji je uzgajao heljdu bio George Washington? Heljda je izvrsna zamjena za pšenicu i pšenične proizvode. Zbog svojih nutritivnih svojstava i kod nas postaje sve popularnija, posebno u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani. Vrlo je važan sastojak u detoksikaciji i borbi protiv mnogih bolesti, uključujući rak.

Prednosti

Heljda je izrazito bogata biljnim vlaknima te je izvrsna za pravilan rad crijeva i u borbi protiv opstipacije. Još je važnije da pomaže u izbacivanju viška estrogena iz tijela (višak ovog hormona pridonosi rastu hormonski ovisnih tumora). Sadrži rutin koji energizira te snižava loš LDL kolesterol pa je stoga odlična u tretmanu i prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Rutin također jača stijenke krvnih žila te tako sprečava pucanje kapilara i smanjuje mogućnost nastanka modrica.
Sadrži magnezij koji opušta i pridonosi apsorpciji kalcija, a bogata je i esencijalnim aminokiselinama što je čini dobrim izvorom proteina. Zbog niskoga glikemijskog indeksa preporučuje se oboljelima od dijabetesa.

Preporuka

Od heljdina brašna možete praviti palačinke, koristiti ga za povećanje gustoće umaka, juha i variva. Od heljdina brašna također se prave špagete koje su izvrsne kao zamjena za uobičajenu pšeničnu tjesteninu. Koristite ih u detoksikacijskim kao i bezglutenskim receptima.
Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.