недеља, 12. април 2015.

О чуду Благодатног огња и вере у њега

На дан доласка Благодатног огња и у српске земље преносимо својевремени интервју патријарха јерусалимског Теофила о овом знамењу православног хришћанства. Више чланака апологија чуда силажења Благодатног огња, можете да нађете на интернет страници истоименог руског часописа.

Интервју с Блажењејшим Патријархом Јерусалимским Теофилом

(Благодатни огањ, 23. 2. 2011)
Feofil-Patriarh 

Двадесет шестог априла 2008. године, пред православну Пасху, сав хришћански свијет, као и двије хиљаде година уназад, молиће се за догађај највећег чуда – силазак Благодатног огња. Више десетина хиљада људи, који се по благословеној срећи налазе тог момента у храму Гроба Господњег у Јерусалиму, постаће непосредни свједоци чуда. По легенди, године, када огањ не сиђе, наступиће крај свијета и храм ће бити разрушен.

Поглавар Јерусалимске Православне Цркве Блажењејши Теофил, Патријарх Светог Града Јерусалима и све Палестине одговара на питања у поводу чуда силаска Благодатног огња.
– Ваше Блаженство, кода настају прва свједочанства силаска Благодатног огња?
– Први свједок чудесне свијетлости у Гробу Господњем био је апостол Петар. Како је написано у Јеванђељу, послије извештаја о Воскресењу Спаситеља, он је притрчао ка Гробу видио у њему не само погребна платна, него и чудесну свијетлост.
Божанствени огањ снисходи сваке године тачно уочи православне Пасхе у Велику суботу.

– Шта се измјенило у церемонији сусрета Благодатног огња током историје?
– То је веома древна церемонија Јерусалимске Цркве. Благодатни огањ силази само овдје, на Гробу Господњем у Јерусалиму. Ништа се није измјенило. Послије одређеног ритуала у цијелом храму гаси се огањ. На средини лежишта Живоносног Гроба поставља се лампа, напуњена уљем, поред се налазе 33 свијеће – по броју година земног живота Исуса Христа. Унутра остају православни патријарх и представник Јерменске Цркве. Улаз у капелу запечаћује се великим воштаним печатом.

– Познати су давни спорови између Јерусалимског и Јерменског патриархата. Неколико година уназад јерменски патријарх Јерусалима Торком Манугјан обратио се Вишем суду правде: он је тражио да му се дозволи могућност да заједно с Јерусалимским патријархом зажегне своју лампу непосредно од Свештеног огња.
– Не само Јермени, све друге хришћанске заједнице – Копти и Сиријци – хтјели би да учествују у том богослужењу. Но молити се на Гробу Господњем може само православни патријарх Јерусалимски, само по његовим молитвама снисходи Благодатни огањ.
– Многи сумњају и не вјерују у чудо. Могућа ли је превара?
– Све се дјешава по вјери! Што се тиче сумњи, оне могу да изазову само жаљење.

oganj-2015-2

– Зашто, зар је превара искључена?
– Оних који су жељели да разоткрију «мит» било је много. Но, током стотина година то још никоме није успјело. Земља, на којој се налази храм, припада турској породици, кључар (чувар) храма јесте муслиман. Литија на Пасху око капеле над Гробом Господњим одвија се у пратњи чауша – Турака. Са патријарха и представника Јерменске Цркв скидају свештеничку одежду и претресају. А капелу пажљиво надзиру израелски полицајци и мусулимани – има ли негдје извора ватре? Осим тога, представник Јермена прати све чинове и увијек је спреман да се умијеша.

– Ви сте један од малобројних реалних свједока највећег чуда. С чим је то могуће поредити?
– То је опит аналоган ономе што се дјешава, када човјек прими Причешће. И при примању Светих Христових тајни, и у вријеме силаска Благодатног огња Господ улази у тебе.

– Шта сте лично Ви доживјели у том моменту?
– Постоје такви доживљаји, које је немогуће пренијети ријечима.

Разговарала: Јекатарина Рожајева
26. априла 2008. године
С руског посрбио: А. Ж.

oganj-2015

Извор

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.