субота, 25. април 2015.

ТРЕТМАН сунцем или хелиотерапија

Хелиотерапија (од грчког "Хелиос". - Сунце) - један од најповољнијих облика лечења. Сунце - природни извор светлости, и људи су дуго уживали у предностима које им је Бог дао.

 


Сунлигхт
Савремена истраживања су открила да је током излагања сунцу, епифиза, налази се у диенцепхалон, производи хормон мелатонин. На висини од овог хормона зависног, на пример, по стопи од старења. Мелатонин пресреће такозване слободне радикале - једињења која настају као резултат метаболизма. Слободни радикали изазивају оштећења по целом телу, крхке крвни судови не доприносе формирању атеросклеротских плакова, уништавајући генетске информације у једра ћелија.
Какав утицај на сунчеву светлост?
- Стабилизација циркулацију крви. Лето је смањио број умрлих од инфаркта.
- Соларна енергија утиче на производњу сперме. Научници су открили да је у лето сексуалних активности повећава.
- Убрзати рад срца и пулса, шири крвне судове, а као последица повећаног протока крви у кожи, што је чини почиње да изгледа много боље.
- Постаје еластичне мишиће.
- Повећава метаболизам: храна је обрађен боље масти разбити брже, лакше свари протеине.
- Соларна енергија је узбудљива делује на мозак. Чак и после кратког боравка на сунцу приметно побољшава активност мозга.
- Соларни зраци стимулишу имуни систем.
- То је корисно да гледају у сунце - то је добра вежба за очи.
- Сунчева светлост је од суштинске важности за формирање витамина Д, који служи као грађевински материјал за кости и зубе. Са недостатком светлости код деце у развоју рахитис - болест која изазива кривину кичме. Без витамина Д не може бити нормалан развој костију. Остеопороза, која изазива бисер капсуле у старијих особа, углавном као резултат недостатка витамина Д. остеопорозе често погађа људе који воде крећете много, а ретко на сунцу.
- Ултравиолет зраци инхибира раст ћелија рака, уз помоћ сунчеве светлости, наше тело производи супстанце које су успешно боре ћелије рака: интерлеикотсити и интерферон. Људи су ретко на сунцу, већи ризик од добијања рака.

Хелиотерапија долази из чињенице да терапеутска средства садрже природну исцелитељску моћ сунчеве светлости. На пример, биљке или биљне екстракте који су акумулирани током летње сунцу, може донети несумњиву користи у лечењу болести.
Када се сушење и даља прерада лековитог биља намерно стави у љубичастој стакленим бочицама и подвргнут побољшаног сунчевог зрачења. Сматра се да од тога они оживљавају и богатији. Љубичаста део сунчевог спектра убија штетне бактерије. Биљке су затим прерадјује у соларне еликсира, есенција за соларијума, соларних пилула.

Хелиотерапија у народној медицини у другим земљама

Енглески лекар Едвард Бах цвет терапија развијао своје веома популарне ових дана. Суштина је у томе то: за сваку болест и сваки појединац бира одређене боје. Они су прикупљени само када су у пуном цвату и апсорбује максималну могућу количину сунчеве светлости. Др Бах је паковања у слаткој води, излагао на сунцу и чекао док не увене, јер је веровао да је једини начин њихова енергија и лековита снага воде прешао. Лекари зову овај процес производње медицинских напитака "Сунни" методом.
Коловоз Швајцарски Ролл који је себе називао гелиотерапевтом садрзи "соларну болницу" у швајцарским Алпима, и са великим успехом лечење туберкулозе пацијената тамо. Третиран сунце и траву. Он је тврдио да је већи доза сунчевог зрачења биљака, боље лечење. Успешно лечи колитис, анемију, гихт, атеросклероза, болести коже и астме. Његов метод је описао у својој књизи "поступање према сунцу."

Врсте сунчевог зрачења

Оптички зрачење од сунца се састоји од видљиве светлости (сопствене светлости) и невидљивог - инфрацрвена и ултраљубичастог зрачења. Различити слојеви коже да другачије апсорбује ове зраке. Дубина продирања повећава с преласком из УВ у инфрацрвеном зрачењу.
Сунчеви зраци имају благотворан ефекат на цело тело. Активира циркулацију крви и срчани мишић, јача нервни систем, повећава физичку активност, побољшану пружање органа и костију калцијума.
Сунчево зрачење је контраиндикован код малигних и бенигних тумора, кардиоваскуларних болести.

Сунчање

Сунце купање је веома корисна у многим болестима. Али постоје одређена правила њиховог пријема, која би требало да буде праћено како се не би нанело штету себи. Првог дана не може бити изложен директној сунчевој светлости дуже од 5-10 минута, други дан док се купа може бити 15 минута, сутрадан остане у повећава сун још 5 минута, чиме на крају да 50-60 минута. Останите на сунцу више од 1 сата се не препоручује.

Инфрацрвено зрачење

То је извор било загрејаног тела и интензитет и састав зрачења одреди температуре тела. Људско тело, узгред, такође је моћан извор инфрацрвеног зрачења.
Инфрацрвени зраци чине 45-50% од сунчевог зрачења инцидента на терену. Под утицајем ових зрака повећава проток крви у ткивима. Инфрацрвено зрачење стимулише процес оздрављења у упале. Уколико изложени зрачења опсежним деловима тела, кратак дах јавља. Инфрацрвено зрачење има анти-инфламаторно, метаболичких и васодилатори акцију. То је корисно за хроничне и подост-РИХ нонсуппуративе упалних болести унутрашњих органа, опекотина и промрзлина, слабе рана и чирева, лековитим болести периферног нервног система (миозитис, неуралгија), последице повреде коштаног система.
Не треба излагати инфрацрвеног зрачења у малигних тумора и због сумње да је њихово присуство, тенденција ка крварењу, акутних упалних процеса и Супуративни, цереброваскуларне инсуфицијенције, кардиоваскуларни неуспех.

 
 
Ултраљубичасто зрачење

Ултраљубичасти део сунчеве светлости је подељен на њене саставне зрацима спектра: А - дуготаласним зрачења, - средње-лаких, Ц - кратак-зрачење.
Дуготаласна ултраљубичасто зрачење изазива пигментација А или тан кожу. Под ефекат ових зрака стимулише имуни систем, повећава отпорност на опасности животне средине. Посебно треба што тренира имуни систем ослабљен хроничним болестима људима.
Индикације за ову врсту излагања су хроничних упалних болести унутрашњих органа (посебно респираторни систем); обољења зглобова и костију; опекотине и промрзлине; спор зарастање рана и чирева; екцем; себореје; умор. Добар за лечење псоријазе сунце (псоријаза).
Међутим, прекомерно и неконтролисано УВ излагање доводи до старења коже и може изазвати ћелија мутацију, који је накнадно довести до малигнитета. Контраиндикације за дуго-зрачења: бенигни и малигни тумори, кардиоваскуларне болести, акутна инфламаторна и супуративна болест, обољења бубрега и јетре са тешком дисфункцијом, повећана осетљивост на УВ зрачења.

 
Средњи-таласа ултраљубичасто зрачење доводи до црвенила на кожи. Црвенило се појављује након 3-12 сата од почетка зрачења се чува до 3 дана, има јасне границе и глатку црвенкасту боју-љубичаста. Након зрачења медиј талас инфрацрвено зрачење са УВ зрака на површини коже слојева садржане у њој постаје провитамин витамина Д3, да неопходна компонента калцијум-фосфора метаболизма у организму. Витамин Д3 у бубрезима регулише уклањање јона калцијума и фосфата у урину. У коштане ћелије, опет уз помоћ овог витамина, калцијум је картон. Ако је овај елемент није довољно у телу, смањен ментални капацитет, повећана ексцитабилност нервних центара, лужи из костију и зуба, калцијума, мање крв се своди на минимум. Деца заостају у развоју.
Произилазе из средње-зрака зрачења УВ спектра реакције стимулишу активност готово свих телесних система. Средњи-таласа ултравиолетно зрачење је корисна у упалних болести унутрашњих органа (посебно респираторни систем); Ефекти рана и повреда мишићно-коштаног система; унутрашње болести (пнеумонија, бронхитис, гастритис); рахитис, метаболички поремећаји; болести нервног и мишићног система (неуритис, ишијас); кожних болести; болести костију и зглобова.
Кратких таласа ултравиолетно зрачење има високу бактерицидно дејство. Веома је корисно за ране, посекотине, 'болести коже (абсцеси, акне), гнојних запаљења.
Противопаказано ову зрачења, као и друге врсте зрачења за малигних и бенигних тумора, кардиоваскуларних болести.
УВ уређаји могу да се купе у апотеци или електричне продавници, успешно их користи у зимском периоду. Желите да научите како да садашњу породичну седиште из његове куће.


Извор   

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.