понедељак, 23. март 2015.

U čast proleću: 5 biljaka uz koje će i vaš stan procvetati (FOTO)

  
Ukoliko već znate koje cveće želite da nabavite, sada je pravi trenutak to da učinite. Ukoliko ste, pak, neodlučni, spremili smo listu 5 najlepših prolećnih biljaka za vaš dom.

1. Ljubičica (Saintpaulia ionantha)

Osim što veoma lepo izgleda i cveta cele godine, ljubičica nije preterano zahtevna i lako se gaji u kućnim uslovima. Ona voli svetle i tople kutke, a najbolje ju je zalivati vodom sobne temperature. Oblici i boje njenog cveta imaju mnogo varijanti, pa vam daju širok izbor. Na vama je samo da odaberete onu koja vam se najviše dopada.

2. Hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis)



Ukoliko želite da u stan unesete dašak egzotike, tropski hibiskus je pravi izbor. On ima velike cvetove živih boja, koji, istina, traju svega nekoliko dana, ali sama biljka cveta tokom nekoliko meseci. Važno je da mu zemlju održavate vlažnom i stavite ga na neko mesto okupano svetlošću.

3. Geranija (Pelargonium)



Nekoliko vrsta geranija mogu se gajiti kao kućno cveće. Ova biljka zahteva malo više brige od drugih, ali će vaš trud biti bogato nagrađen raskošnim cvetovima živih boja. Kao i kod ljubičica, postoji nekoliko vrsta ove biljke, a na vama je da odaberete onu koja će najbolje odgovarati vašoj sobi.

4. Begonija (Begonia semperflorens)



Ova biljka traži svetlost, a zemljište joj valja održavati vlažnim, kako bi mogla da se razvije i procveta. Različite vrste imaju lišće specifičnih oblika i boja, a u punom sjaju pokazuje se kada procveta. Neke vrste pogodne su za gajenje u bašti ili na terasi, a uz pravilnu brigu i dovoljno svežeg vazduha lepo će napredovati i u zatvorenom prostoru.

5. Neven (Calendula officinalis)



Nadaleko poznat po svojoj sunčanoj žutonarandžastoj boji, ovaj cvet će probuditi svaki prostor. Iako se tradicionalno gaji napolju, nije ga teško održavati ni u sobnim uslovima. Postavite saksiju u prozor, gde će moći da upije što više svetlosti. Zauzvrat ćete dobiti jarke cvetove tokom čitave godine.  


Tekst u celosti preuzet sa EKO KUTAK

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.