недеља, 22. март 2015.

Ima li nade za izgubljeno poverenje?

"Nisam ljut jer si mi lagala, ljut sam jer ti sada više ne verujem" - Fridrih Niče ima svoje viđenje situacije kada se izgubi poverenje, ali ono se ipak može vratiti uz mnogo truda i nekoliko dobrih tehnika.



Ko prizna, pola mu se odmah oprašta

Prećutkivanje samo dovodi do još problema i svađa, a istina mora izaći na videlo. Tako da iskrenost i preuzimanje odgovornosti su put ka kojem morate krenuti. 

Obrambeni stav, pametovanje i ležernost ne pale

Mora da postoji iskren trud sa obe strane da bi se problem rešio, inače nikada nećete uspeti. Što ste ljući, teže ćete slušati šta druga osoba ima da kaže, a ako ste previše ležerni, to znači da ćete se manje truditi da dođete do rešenja. Osobu treba da saslušate otvorenog uma, a cilj vam je popravljanje situacije, ne pametovanje i izvlačenje.

Raspravite zbog čega ste nešto učinili

Otvoren razgovor o unutršnjim borbama koje ste preživljavali i svest o tome šta vas je dovelo dotle objasniće najbolje koji su vaši razlozi za to što ste učinili. Jednom kada iznesete svoje viđenje situacije i pokušate da objasnite zbog čega je došlo do toga, veće su šanse da će vas razumeti. Pričanje o vašim osećanjima je najbolji način da se opet povežete a u isto vreme razumete sebe i  shvatite zašto ste nešto uradili pa samim tim i da izbegnete ponavljanje iste greške.

Budite otvorena knjiga

Poverenje je najlakše vratiti ako pokažete da ništa ne skrivate. To znači da morate bar neko vreme ostaviti mobilni telefon tamo gde ga druga osoba može videti, dozvoliti da pristupi vašem email-u, Facebook-u i ostalim društvenim alatkama i pokazati da više ne želite nikakve tajne. Morate sami odlučiti šta vam je bitnije - vaša veza ili vaše tajne.

Obnovite vaše zavete

Bili u braku ili ne moraćete razgovarati o vrednostima u životu. Nađite vremena da razgovarate o tome šta želite, šta vas je dovelo do problema i šta je potrebno kako bi nastavili dalje.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.