среда, 11. март 2015.

Blokade na čakrama vezane uz ženske tegobe

Problemi s jajnicima, štitnjačom, urinarne upale javljaju se najprije na energetskoj razini pa tek onda na tjelesnoj. Na energetskoj ih možete i riješiti. Budućnost ljudskog društva ovisi o zdravlju današnjih žena. Stoga budite dobre i nježne prema sebi, volite se, dobro se skrbite za sebe, odlučno recite „ne“ onome što ne želite, tražite ono što vam treba...

Simpatetički i parasimpatetički živčani sustav

Drevni jogijski tekstovi kažu i da naše energetsko tijelo prožimaju 72 tisuće tananih energetskih kanala (nadija) koji na fizičkoj razini, ugrubo rečeno, odgovaraju živčanom i krvožilnom sustavu. Kroz njih teče životna energija te ako iz bilo kojeg razloga u tom toku dođe do blokade, nastaju poremećaji u duševnom i tjelesnom zdravlju. Od tog mnoštva energetskih kanala, tri su najvažnija – ida, pingala i sushumna. Oni počinju u prvoj čakri (mooladhari) i susreću se u šest čakri.
Ida nadi predstavlja ženske kvalitete, kreativnost, mentalnu aktivnost, introvertiranost, pasivnost, Mjesečevu (hladnu) energiju, desnu polutku mozga, simpatetički živčani sustav, dok je pingala muška energija, ekstrovertiranost, fizička aktivnost, Sunčeva (topla) energija, parasimpatetički živčani sustav. Ravnotežu između ide i pingale, koje se kreću vijugavo, stvara sushumna, duhovni kanal koji na energetskoj razini prolazi središtem kralježnice.

žena 

Problemi sa stidnicom, rodnicom ili grlićem maternice najvjerojatnije proizlaze iz stalnog osjećaja da je prisiljena činiti nešto protiv svoje volje, bilo na poslu ili u vezi, dok ovisnost o seksu i vezama rezultira razvojem bolesti kao što su venerične bradavice, herpes i rak grlića maternice. Učestale urinarne upale uzrokovane su osjećajima bijesa i ljutnje, dok kronične upale mokraćnog mjehura imaju žene sklone hirovitim promjenama raspoloženja i opsesivnosti.
Česta potreba za mokrenjem bez upale može upućivati na to da žena pati od tjeskobe i nervoze ili kronične ljutnje. Bolovi ili svrab stidnice povezani su s tjeskobom i ljutnjom zbog osjećaja da nas partner ili situacija na poslu kontroliraju.
Treća čakra, smještena u području pupka, povezana je s osjećajem pretjerane odgovornosti i našom intuicijom, a s četvrtom čakrom, anahatom, povezuju se srce, grudi, pluća, rebra, gornji dio leđa i ramena. Nepravilan rad četvrte čakre može dovesti do problema s dojkama. S njom dovodimo u vezu sposobnost da izrazimo i uravnotežimo osjećaje poput nemogućnosti davanja i primanja ljubavi (dojke su i tjelesna metafora za davanje i primanje), nesposobnost praštanja, tugu i neprijateljstvo. Energija emocija kao što su tuga, kajanje i klasično „slomljeno srce“ pohranjena je u ovom području.

Štitnjača

Vishuddhi čakra „vlada“ štitnjačom i odgovorna je za komunikacijske sposobnosti i snagu volje. Nemogućnost izražavanja, a s njom neizravno povezani problemi sa štitnjačom, mogu uznemiriti i rad druge čakre te tako djelovati i na rad spolnih organa. Primjerice, u većine žena koje pate od hipotireoze može biti dijagnosticiran i sindrom policističnih jajnika.
Ajna čakra (tzv. treće oko) povezana je s epifizom (pinealnom žlijezdom) čiji rad može utjecati na bilo koji organski sustav, posebno reproduktivni. Uravnotežit ćemo je zdravim izlaganjem Sunčevoj svjetlosti, ranim lijeganjem i ustajanjem. Epifiza iz serotonina (neurotransmitera znanog kao „hormon sreće“) stvara melatonin („hormon spavanja“ ili „hormon mraka“) koji izravno utječe na tjelesni bioritam. U mraku razina melatonina raste, a razina serotonina pada, dok se tijekom izlaganja svjetlosti događa suprotno. Žene koje naginju PMS-u imaju nisku razinu serotonina, što može uzrokovati uranjenu ili zakašnjelu ovulaciju i neuravnotežen odnos estrogena i progesterona.

Estrogen i progesteron

Sahasrara, ili krunska čakra, vlada hipofizom (pituitarnom žlijezdom), žlijezdom nazvanom kraljicom endokrinog sustava. Ako je njezin rad uravnotežen, i ostatak sustava je uravnotežen. Ako radi nepravilno, to se odmah može osjetiti na jajnicima i menstrualnom ciklusu. Hipofiza luči folikul stimulacijski hormon (FSH), koji potiče sazrijevanje folikula u jajnicima, te luteinizirajući hormon (LH) koji regulira sazrijevanje folikula, lučenje estrogena i progesterona te ovulaciju. Njezin rad možemo održavati uravnoteženim naprednim jogijskim vježbama te pritiskanjem akupresurnih točaka na jagodicama palčeva.
Željka Ciganović, magistra joge i savjetnica za prirodnu medicinu

Infekcije urogenitalnih organa

Na sjecištima ovih glavnih energetskih kanala nalaze se čakre – stalni vrtlozi energije kojih imamo sedam, a raspoređeni su od anusa do vrha glave te su međusobno funkcionalno povezani. Svaka čakra povezana je s određenim područjem u tijelu i emotivnim stanjem te na svoj način djeluje na žensko zdravlje.
Prva čakra, mooladhara, obuhvaća zdjelicu i područje oko genitalija. Kod žena se nalazi na stražnjoj strani grlića maternice (gdje se maternica i rodnica spajaju). U slučaju oslabljenog rada ove čakre javljaju se problemi poput prolapsa ili infekcija urogenitalnih organa, protiv čega možemo preventivno djelovati redovitim vježbanjem mišića rodnice.

Reproduktivni organi

Swadhisthana, druga čakra, smještena je ispod pupka i povezana sa, među ostalim, spolnim organima. Slab rad ove čakre očituje se slabokrvnošću, bolnim i neredovitim menstruacijama, masnom kožom, preslabom ili prejakom seksualnom željom, bolovima u donjem dijelu leđa, neplodnošću. Kad imamo neriješene probleme u osobnim ili poslovnim odnosima, s kreativnosti i/ili osjećajem sigurnosti, pretjerano smo samokritični ili imamo manjak samopouzdanja, područje zdjelice i križa postaje neotporno na bolesti. Ako žena osjeća da njome upravljaju ili je kritiziraju vanjske sile, da je okružena financijskom ili fizičkom prijetnjom, ako je u strahu ili nesigurnosti, razvijaju se problemi s jajnicima.

Izvor 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.