четвртак, 19. март 2015.

Danas je i prvi dan proleća



Danas je i prvi dan proleća

Proleće počinje u petak u 23 sata i 45 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen.

Na dan početka proleća, Sunce u Beogradu izlazi u 5 sati i 42 minuta, zalazi u 17 sati i 50 minuta, što znači da će obdanica trajeti 12 sati i osam minuta, a noč 11 sati i 52 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice dan i noć nisu jednake dužine, jer zemlja ima vazdušni omotač, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta.

Prema rečima sekretara Astronomskog društva Milana Jeličića, kada je reč o pomračenju Sunca u Beogradu će se prvi kontakt Sunca sa Mesecom videti u 9 sati i 40 minuta.

- U 11 sati i 59 minuta Mesec će sići sa Sunca, odnosno imaće poslednji kontekt sa Suncem, a maksimalno pomračenje biće u 10 sati i 49 minuta i tada će biti pokriveno 51 posto sunčeve površine - rekao je Jeličić Tanjugu.

On je dodao da će Opservatorija za ljubitelje neba biti otvorena, ali da neće biti posmatranja ukoliko bude oblačno. Taj prirodni fenomen videće se iz cele Evrope.

Proleće će trajati do 21. juna, kada počinje leto.

Letnje računanje vremena u Srbiji počeće u noći između 28. i 29. marta, kada časovnike treba pomeriti jedan sat unapred.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre devet godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Izvor: blic.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.