понедељак, 9. март 2015.

Biologija vjerovanja

vjerovanje
 
O ovoj je drevnoj istini pisano je u raznim vremenim i na raznovrsne načine. Neki suvremeni autori su toj ”spoznaji” pristupili dajući joj oblik zakona, a danas je i osjetan broj znanstvenika (čija brojka raste) u svoj svjetonazor prihvatila tu pomalo ”heretičnu” ideju kako um kontrolira materiju. Ideju koja, zanimljivo, predstavlja integralni dio mnogih starih cjelovitih medicina tj. sustava mudrosti i liječenja.
 Termin ‘um’ mijenja se kroz prostor i vrijeme sa onima ‘duh’, ‘duša’, ‘duhovno tijelo’, ‘nesvjesno’ ‘thetan’ i mnogi drugi – ovisno o predaji. Suvremeni zapadnjak voli svoju znanstvenu terminologiju, iako je spoznaja o kojoj je riječ stara koliko i bilo koja umska bića.
Široki je pregled mnogobrojnih uobličavanja tog uvjerenja koje se grana po čitavoj službenoj povijesti čovječanstva (u budizmu, kršćanstvu, hinduizmu pa sve do danas poznatoga ”zakona privlačenja”, ‘Biologije Vjerovanja’ dr. Liptona te znanja koje proslijeđuju mnogi suvremeni duhovni učitelji, kako istoka tako i zapada).
Ovaj tekst namijenjen je opisu jedne bolno očite potvrde koja ilustrira nadmoć uma i vjerovanja spram našeg biološkog organizma. Ovo je naravno samo jedna od mnogo manifestacija ove te sile, zakona te istine na kojoj počivaju. Riječ je o placebo i nocebo učinku. Stara je to vijest, ali svježi podsjetnik da se najveća čuda ne događaju pod skalpelom, već upravo u duhu i umu.
            Čitajući nekoliko jednostavno i čitko ispisanih stranica posvećenih placebu iz Biologije Vjerovanja dr. B. Liptona podsjetilo me koliko i sam, uvjetovan svjetovnom paradigmom koja kroji društveno prihvatljivu odjeću, uzimam pod uobičajenim taj naoko običan fenomen koji jasno govori svima da su ‘čudesna’ izlječenja moguća. Dokazana su  činjenicom ogromnoga broja oboljelih i samoizliječenih slučajeva u kojima apsolutno nikakvi lijekovi nisu korišteni.
Svaki placebo učinak je vjersko izlječenje. Zar to ne bi trebalo biti očito svima!? Ono pak ne dokazuje niti se bavi dogmama ili metafizičkim sustavima, ali dokazuje da puko vjerovanje (ako je prisutno i postojano) ima sposobnost izliječiti čovjeka. To vjerovanje nije ništa više ili manje mistično od ‘banalnog’ vjerovanja kako primate lijek od kojega ćete ozdraviti. Vjere u ozdravljenje. To je ‘učinak percepcije’ – kako i sam dr. Lipton navodi citirajući svoga prijatelja Roba Williamsa koji se bavi energijskim sustavom psihološkog izlječenja poznatog kao PSYCH-K. Sam dr.Lipton taj fenomen naziva ‘učinkom vjerovanja’.
            ‘Placebo učinak’ ili ‘učinak vjerovanja’ možemo smatrati ovosvjetovnim primjerom toga kako vjerovanje oblikuje i mijenja vidljivo, mjerljivo i materijalno postojanje kakvim smatramo naše tjelesno zdravlje. Isto dakako vrijedi i za mentalna stanja koja su sama po sebi  lijek, ali i ono što valja liječiti.
Sa znanstvene strane možemo općenito reći kako se u procesu između vjerovanja i fizičkog stanja događa razmjena energije. Točnije, energija više frekvencije se spušta na onu gušću i tjelesnu razinu. To se zapravo događa uvijek i stalno, ne samo kod placeba ili noceba. Naše energetsko tijelo (čiji imprint iščitava i magnetna rezonanca) prožima naše fizičko, iako postoji u mnogo širem spektru te ima svoju dinamiku. Sudeći da je materija oblik energije, a naše misli proizvod elektromagnetskog djelovanja mozga postaje očito kako je u pitanju energetska ‘igra’. Najrasprostranjenija igra u ljudskome svijetu, upravo jer je i svako nastajanje i nestajanje promjena energetske konfiguracije. Prvi zakon termodinamike nalaže da u svakom procesu kompletna količina energije u svemiru ostaje jednaka.
Aristotel je primjerice od davnih dana naučavao hilemorfizam; doktrinu o promjeni kao prelasku potencije (mogućnosti) u akt (ostvarenost). Ono što nije u aktu ili ostvareno, to je u potenciji. Nastajanje i nestajanje samo su promjene ili rekonfiguracije oblika jedne te iste supstancije. Supstancija kao stari filozofski termin koji predstavlja samostalno ‘biće’ kao nositelja svojstava danas se često naziva – energija ili polje. Bezbrojne promjene i procesi kojima svjedočimo u svemiru, na zemlji, okolišu te u nama samima mogli bi se na fundamentalnom nivou uzeti kao izmjene energija. Posve je dakle logično kako energije ili ‘stvari’ utječu jedne na drugu. Naše misli također imaju svoj energetski potpis jer su, na strogo fizičkoj razini, kreirane od elektromagnetskog organa.
            Na znanstvenoj osnovi teza prema kojoj energija svijesti ima sposobnost mijenjanja energije tijela, stanica ili energiju našeg psihičkog stanja posve je plauzibilna. Zbog toga joj sve više znanstvenika i poklanja pažnju; svaki u skladu sa svojim poljem djelovanja. Većina zapadnjaka još je uvijek u ‘dogmatskom drijemežu’ ili strahu sudeći kako je svijest jedan od ”znanstvenih misterija” od kojih se mainstream znanost nažalost većim dijelom težila ograditi.
Zbog čega dakle medicina kao egzaktna znanost i dalje tretira placebo kao sporednu anomaliju ili sugestivnost labilnih ljudi, a u novije vrijeme čak i kao prijetnju u ispitivanju učinkovitosti lijekova?!? Stanični biolog dr. B. Lipton smatra ”da je medicinsko odbacivanje UMA po kratkom postupku rezultat ne samo dogmatskog razmišljanja nego i financijskih razloga… Nedavno sam na svoje razočaranje otkrio da farmaceutske kompanije proučavaju pacijente koji reagiraju na tablete šećera s ciljem da ih eliminiraju iz ranih kliničkih ispitivanja lijekova. Farmaceutske proizvođače neminovno smeta što se u većini njihovih kliničkih ispitivanja placebo uzorci, ‘lažni lijekovi’, pokazuju jednako djelotvornima kao i njihovi dizajnirani kemijski kokteli.”
(‘Biologija vjerovanja’)
            Poznajem osobu čijem je ocu dijagnosticiran rak želuca prije 15 godina te je podvrgnut operativnom zahvatu. Neko vrijeme nakon toga jedan mu je liječnik rekao kako ima oko 6 mjeseci života te izjavio kako će se jednostavno, citiram: ”polagano gasiti kao svijeća”. Zavaljujući svim faktorima u igri koje možemo domisliti, bio to Bog, obitelj, podrška, vjerovanje ili biološka izdržljivost, njegov otac i dan danas je živ, onkološki zdrav te vodi obiteljski život. Sudeći kako su mu odstranili gotovo cijeli želudac a crijeva su uz pomoć oralnog unosa enzima do danas preuzela višak enzimskih funkcija (tijelo je doista čudesan i fleksibilan sustav) jede većinu hrane koju je jeo i ranije, odlazi u šoping, šetnje, povremeno vozi bicikl sa suprugom itd.. Nadživio je netočnu i možebitno pogubnu nocebo dijagnozu već  mnogo puta, a negativna sugestija koja je obitelji tada donijela dosta jada na sreću nije imala presudan utjecaj na bolesnika. Ovaj primjer samo je jedan u moru onih gdje doktori i liječnici, kao starogrčki ćudljivi bogovi dijele i uvjetuju čovjekove preostale tjedne, godine ili desetljeća ne obazirući se na ulogu uma te utjecaj na pacijenta. Naime; ”uznemirujući slučajevi noceba sugeriraju da liječnici, roditelji i učitelji mogu uništiti nadu programirajući vas da vjerujete u to da ste nemoćni.” Dr.Lipton
Dok god se ljudsko tijelo bude promatralo kao zasebni mehanički stroj koji funkcionira po njutonovskim zakonima, kao Descartesovo ‘res extensa’ i dok god se jeftinije i učinkovitije metode liječenja ne budu univerzalno tretirale kao odlične vijesti – neovisno o interesima korporacija ili njima unatoč – do tada čekamo preobrazbu.
Dok god se jedan od glavnih uzročnika bolesti ili zdravlja, um, bude kirurški odstranjivao iz jednadžbe zdravlja kao cjelovitoga pojma – dotad čekamo. Čekamo da štetni zapadnjački trend (alopatska medicina povijesno gledano stara je koliko i jedan trend) razgradi i okrene svojem korijenju, jer medicinom se ljudi bave puno puno duže nego što mnogi pretpostavljaju. Treba težiti organskoj cjelini, kako percepcije tako i znanosti medicine.
Završit ću riječima Mahatme Gandhija, čije riječi dolaze iz oblasti ‘neovlaštenih’ saznanja te vjerskih izvora:
‘Vaša vjerovanja postaju vaše misli
Vaše misli postaju vaše riječi
Vaše riječi postaju vaša djela
Vaša djela postaju vaše navike
Vaše navike postaju vaše vrijednosti
Vaše vrijednosti postaju vaša sudbina’
 
- Robert Marinković
 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.