среда, 11. фебруар 2015.

Zeleno povrće čisti od toksina

Najbolji borac protiv prolećnog umora je pravilna ishrana. Sezonska hrana je vaš saveznik, a posebno zeleno lisnato povrće koje čisti telo od toksina.
 
Nuticionisti savetuju da dan trebna započeti šoljom zelenog čaja, a da je najbolje da svaki obrok započnete zelenom salatom, jer tako pomažete organizmu da lakše vari. Naravno treba je jesti i tokom obroka.
Takođe, veoma je važno da zeleno lisnato povrće minimalno termički obrađujete, da bi zadržalo što više korisnih sastojaka.

 
KOPRIVA
Kopriva je savršena kada je reč o zdravoj ishrani. Bogata je kalcijumom, magnezijumom, cinkom, manganom, bakrom i vitaminima K i C. Sada se koriste mladi listovi, a možete je spremati kao dodatak čorbama, musaki, piti ili jednostavno od nje skuvati čaj. Pomaže obolelima od anemije, reumatizma, oboljenja žuči i jetre, odličan je diuretik. 

BLITVA
Blitva sadrži vitamin C, beta-karoten, kalijum, mangan, gvožđe, kalcijum, dobar je diuretik i korisna je za imunitet. Zahvaljujući antocijanima i beta-karotenu štiti organizam od raka debelog creva i čuva kožu. Osim toga sadrži dovoljno magnezijuma i kalcijuma koji kostima daju čvrstinu, a tu je i vitamin A koji je koristan za vid. Blitva sprečava i visok pritisak. 
SPANAĆ
Spanać je najhranljivija namirnica, puna vitamina i minerala. Vrlo je važno da ga kratko kuvate, oko minut, da bi zadržao sve hranljive sastojke u koje spadaju kalcijum, magnezijum, gvožđe, vitamini C, A, K, folnu kiselinu. Razne studije su pokazale da konzumacija spanaća deluje zaštitno kada je reč o oksidativnom stresu mozga, kao i da se smanjuje degradacija moždanih funkcija usled starenja.

 
 
 Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.