среда, 11. фебруар 2015.

Sta treba da znate o vitaminu K?



Šta treba da znate o vitaminu K

Vitamin K je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Neophodan je za zgrušavanje krvi, može se naći u povrću ali i u vidu suplementa i kreme za kožu.
Uloga:
-          Zgrušavanje krvi.
-          Formira koščano tkivo, štiti i smanjuje factor rizika od frakture kod ljudi sa osteoporozom. Njegova snaga u zdravlju kostiju dolazi do izražaja posebno u kombinaciji sa vitaminom D.
-          Leči jetru.
-          Doprinosi srčanom radu. Od 2008. godine rađena su istraživanja koja su dokazala ulogu vitamina K1 u prevenciji i lečenju ateroskleroze.
Hrana bogata vitaminom K:
  • spanać,
  • kelj,
  • zelena salata,
  • peršun,
  • rukola
  • brokoli i dr.
Leafy-Green-Vegetables

Vitamin K može se pronaći u tri različita oblika, K1, K2 i K3. Vitamin koji možete pronaći u svežem povrću kao i kupiti u vidu suplemenata je vitamin K1. Oblici K2 i K3 ponekad mogu biti toksični i izazvati alergije i koriste se samo u medicniske svrhe. Vitamin K3 se ni ne može nabaviti u slobodnoj prodaji.
Vitamin K krema
Vitamin K je veoma zastupljen u kozmetičkoj industriji. Kreme za kožu koje su bogate ovim vitaminom pomažu uklanjanju vidljivih kapilara, fleka, ožiljaka pa čak doprinose i bržem zarastanju rana kao i tretmanu opekotina.
Nedostatak vitamina K
Do nedostatka K vitamina uglavnom dolazi kada telo nije u mogućnosti da apsorbuje ovaj vitamin. Njegov nedostatak može izazvati dosta oboljenje koja se najčešće manifestuju pojačanim krvarenjem i nemogućnosti zaustavljanja istog.
Oprez
Ukoliko uzimate suplemente vitamina K trebate biti oprezni i posavetovati se sa lekarom. Vrlo lako može doći do interakcije između koenzima Q10 i vitamina E sa vitaminom K ukoliko su uzme u prevelikoj meri. Suplemente ne bi trebalo da uzimaju trudnice i dojilje.
Iako malo znamo o ovom vitaminu mi ga svakodnevno konzumiramo putem zelenog povrća i bez ovog vitamina čovek ne bi mogao normalno funkcionisati. Vitamin K takođe može pomoći kod lečenja raznih hroničnih oboljenja ali se o tome treba posavetovati sa lekarom.
Hvala što pratite “Plan ishrane” blog,
Đorđe Agbaba

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.