субота, 21. фебруар 2015.

S plesom ne možete pogriješiti

I obične kućne koreografije opuštaju, potiču lučenje serotonina, hormona sreće, te oslobađaju životnu energiju sputanu potisnutim osjećajima.
..


Osjećaj oslobođenja koji stvara ples nema veze s talentom, koordinacijom ili koreografijom, što znaju svi koji su barem jednom zaplesali u svojoj sobi, daleko od očiju publike. I takve obične, kućne koreografije opuštaju, potiču izlučivanje serotonina, hormona sreće, te oslobađaju životnu energiju sputanu potisnutim osjećajima.
„Pokret nikada ne laže“, rekla je pionirka modernog plesa Martha Graham, „on je barometar stanja naše duše i govori o njemu svakome tko zna čitati.“ Zato ples, osim zabavne rekreacije, uvijek djeluje i terapijski. U svijetu naglašene muške energije ženski plesovi pomažu nam da u sebi otkrijemo dubok izvor ženstvenosti i osjetimo dotad nepoznatu snagu, mir i postojanost. Plesačice trbušnih plesova i njegovih brojnih inačica zato kažu da trbušni ples svakome tko se potrudi zaplesati pokazuje da je najljepše što je Bog stvorio upravo žena.
Kad je riječ o zdravlju, dokazano je da ples popravlja kardiovaskularno stanje, pojačava mišićnu snagu i izdržljivost, podiže samopouzdanje, pomaže da izgradimo bolji odnos prema tijelu i poboljšamo socijalne vještine. Bio to ženstveni orijentalni, intrigantan ples s partnerom ili obično skakanje po sobi s  mikrofonom u ruci, s plesom kao oblikom rekreacije nikada ne možete pogriješiti.
Neda Džakula
 


uploaded

 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.