среда, 18. фебруар 2015.

Кинеска Нова година: 2015

4713 (или 2015) је година ов

Кинеска Нова година је најдужа и најважнија прослава у кинеском календару . Кинески 4713 година почиње 19. фебруара, 2015. године.
Кинески месеца су рачунали од лунарног календара, са сваког месеца почињу најцрње дан. Новогодишње славље традиционално почиње првог дана у месецу и наставити до петнаестог, када је Месец најсјајнија. У Кини, људи могу узети недеље одмора од посла да се припреми за и прославимо Нову годину.

Шармантна Нова година

Легенда каже да је у древним временима, Буда замолио све животиње да га упознам на кинеску Нову годину. Дванаест дошао, и Буда назван годину дана након сваке од њих. Он је најавио да ће људи који су рођени у сваке животиње године имати неке личности тог животиње. Они рођен оваца година често уметнички, шармантан, осетљив, и слатко. Познат је као најкреативнији знак у кинеском зодијаку. Јане Аустен , Борис Бецкер , Јамие Фокк , Мел Гибсон , Мицхелангело , Марк Тваин , Рудолпх Валентино , Барбара Валтерс , Бруце Виллис и Орвилле Вригхт рођени у години овце .

Ватромет и Фамили Празници

На Кинеска Нова година прослава људи носе црвене хаљине, украсите са песмама на црвеном папиру, а дају деци "Луцки" новац у црвеним ковертама. Црвена симболизује ватру, која је према легенди може отерају лошу срећу. Ватромет који Туш свечаности су укорењени у сличној древном обичају. Некада давно, људи у Кини лит бамбуса стабљике, верујући да ће пуцкетање пламен уплаши зле духове.

Фестивал лампиона

У Кини, Нова година је време спајања породица. Чланови породице окупљају једни другима за домове за посете и заједничких оброка, што је најзначајније гозбу на новогодишњој ноћи. У Сједињеним Америчким Државама, међутим, многи рани кинески имигранти стигао без својих породица, и нашао осећај заједништва кроз удружења из суседства уместо. Данас, многи кинески-амерички удружења комшилука домаћини банкета и других новогодишње манифестације.
Лантерн Фестивал се одржава на петнаести дан првог лунарног месеца. Неки од фењера може бити уметничка дела, обојене птице, животиње, цвеће, хороскопским знаковима, и сцене из легенди и историје. Људи висе сјајне фењери у храмовима, и носе фењери да вечерњу параде под светлости пуног месеца.
У многим областима врхунац Фестивала лантерне је змај плес. Змај-што би могло протежу стотину метара дугог се обично направљен од свиле, папира и бамбуса. Традиционално змај високо држи младића који плешу док су водити шарене звер улицама. У Сједињеним Америчким Државама, где Нова година се слави по скраћеном распореду, змај плес увек одвија на викенд. Поред тога, многи кинески-амерички заједнице додали америчке елементе параде, као што су марширају бендова и сплавова.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.