понедељак, 5. јануар 2015.

SAN U CRVENOM


Bez ove prelepe biljke ne mogu se zamisliti božićni i novogodišnji praznici. Nijedan drugi cvet ne može da napravi takvu briljantnu crvenu predstavu za vreme prazničnih dana u decembru i januaru.

 badnjak BOZIC I BADNJAKPoznata je pod nazivom božićna zvezda, ali joj je pravo ime poinsetija. To je sobna biljka, poreklom iz Meksika, čiji su cvetovi okruženi jako obojenim listovima. Na američko tlo, gde je postala jako popularna, doneo ju je meksički ambasador Džoel Roberts Poinset (Joel Roberts Poinsett). Sličnost u njegovom imenu i imenu ove biljke nije slučajna, jer je ona po njemu i dobila svoj naziv. Od te davne 1825. godine dobila je svoje ime i postala je omiljeni božićni cvet.

Postoji, međutim, jedna interesantna stvar kad je reč o cvetovima ove neobične biljke. U stvari, pravo cveće je malo, zelenožute boje i jedva primetno. Ove prelepe crvene latice koje vidimo zapravo i nisu cvetovi - već listovi. Botaničari ih stručno nazivaju brakejama. One se formiraju ispod svakog cveta. To se vidi ako dobro pogledate biljku. Tako je božićna zvezda uspela da nas sve zavara. Ima je u crvenoj, beloj, roze boji ili kombinaciji boja.

 Za  novogodišnje praznike crvena je sigurno najpogodnija, a ujedno i najlepša.

 badnjak BOZIC I BADNJAKUglavnom se gaje u staklenim baštama, ali tamo gde je toplo i gde klimatski uslovi to dozvoljavaju, mogu se videti i na otvorenom, a to je zaista prelep prizor. Ipak, najviše se gaje u saksijama, ili kao rezano cveće. Ako se neguju na pravi način, što znači da se dovoljno zalivaju i da se nalaze na svetlom mestu bez promaje, listovi će ostati u boji i sveži i do jedan do dva meseca.

Ova biljka nikada ne izlazi iz mode. Odlično će poslužiti kao poklon, ali je nezamenljiva pri novogodišnjem ukrašavanju prostorija; božićna zvezda krem boje u kombinaciji sa grančicama čempresa, ili ružičaste boje lososa sa lavandom, žalfijom i bršljanom. Sjajni, purpurnocrveni gornji listovi čine božićnu zvezdu veoma otmenom. Preostaje vam jedino da uživate u ovim cvetnim lepoticama.

Božićne zvezde pokazuju se u zimskoj paradi biljaka kao stilski svemoćne - prave egzotične lepotice.


************  


Izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.