уторак, 9. децембар 2014.

VITAMIN B1

Vitamin B1-aneurin ili tiamin poznat je kao vitamin morala zbog njegovog pozitivnog uticaja na nervni sistem i duhovno stanje čoveka. Naziva se i antineuritički i antiberiberi.

Osobine

Ovaj vitamin je bela kristalna   materija, rastvorljiva u vodi i alkoholu. Topi se na 221 C. U namirnicama se nalazi u formi estra pirofosforne kiseline. U neutralnom i alkalnom rastvoru kuvanjem se brzo razgrađuje dok u kiseloj sredini ostaje stabilan i na 120 C. Veoma je osetljiv na oksidaciju i redukciju; kod fizioloških uslova oksidacije nastaje disulfid, a blagom redukcijom formiraju se dihidro-jedinjenja.
Ima karakterističan miris na kvasac.
U tankom crevu  ga sintetišu bakterije i obavlja se njegova brza i potpuna resorpcija. Ne deponuje se u organizmu. Ako se unesu veće doze vitamina B1, izlučivaće se preko urina, stolice, znoja i kod dojilja preko mleka.
Dejstvo
  • Učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata;
  • Sprečava nagomilavanje pirogrožđane i mlečne kiseline;
  • Značajan je u prenosu nervnih impulsa;
  • Pozitivno utiče na održavanje tonusa želudačno-crevne muskulature;
  • Povoljno utiče na rast;
  • Povećava otpornost na infekcije;
  • Pozitivno deluje na apetit, varenje i asimilaciju;
  • Povoljno utiče na srčani mišić;
  • Pomaže u lečenju herpes zostera.
Deficit 

Potpuni nedostatk ovoga vitamina dovodi do avitaminoze poznate pod nazivom beri-beri. Javljaju se drastični metabolitički poremećaji: paraliza, želudačno-crevni poremećaji i promene na srcu. Zavisno od toga da li je nastupio suvi ili vlažni oblik bolesti, javlja se jako mršavljenje, otoci, proširenje srca, popuštanje funkcije srca. Zbog uticaja na nervni sistem deficit vitamina B1 dovodi do jake uznemirenosti, a potom i do paralize. Krajnji ishod je smrt.
Suficit

Dugotrajno i predozirano unošenje ovoga vitamina dovodi do pomanjkanja vitamina B6, ali i ostalih iz grupe B.
Prevelike doze negativno utiču na tiroidnu žlezdu i lučenje insulina. Dolazi do pojave drhtavice, otoka, herpesa, ubrzanog rada srca, alergija, nervoze i dr.

Izvori


Tiamin je najzastupljeniji u namirnicama biljnog porekla. Kvasac je najbogatiji izvor ovoga vitamina, a potom žitarice (pirinač, pšenica, kukuruz, raž). Nalazi se i u orasima, kikirikiju, grašku, soji, spanaću, pasulju, a od životinjskih namirnica u žumancetu, jetri, mesu, bubrezima, mleku.
Dnevne potrebe

Dnevne potrebe su u uskoj vezi sa unosom ugljenih hidrata; ukoliko se konzumira veća količina ugljenih hidrata, potrebna je veća doza aneurina.
Odraslim osobama je potrebno 1-2 , u trudnoći do 2, a u toku dojenja i do 2,5 mg  ovoga vitamina dnevno.
Toksičnost

Nije poznato bilo kakvo toksično dejstvo vitamina B1.
Upozorenje

Pošto se ne deponuje u organizmu, mora se svakodnevno unositi ishranom ili suplementima. Da bi dejstvo ovoga vitamina bilo efikasno, najbolje je koristiti ga u količinski uravnoteženoj dozi sa vitaminima B2 i B6, jer su sinergisti.

http://www.dijetalnaishrana.com/vitaminb1.html

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.