субота, 6. децембар 2014.

Šljive

Razlozi da redovno jedete šljive



Slatki, sočni ukus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu prehranu. Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljenim hidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma.

  •  Štite vaše srce

Jedna svježa šljiva ,u prosjeku, sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka tako što čisti štetne slobodne radikale u organizmu.

  •  Pomažu pri probavi

Suve šljive su kao stvorene da pomažu crijevima da rade svoj posao. Zalihu suvih šljiva (koju možete držati u frižideru) možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suve šljive u svježe prokuhanu vodu, odhladite i ostavite u zatvorenu posudu u hladnjaku.

  • Smanjuju nivo šećera u krvi

Prema Nutricionistima Kanade, šljive rangiraju nisko na glikemijskom indeksu, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete nivo šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.

  •  Pomažu kostima

Istraživači sa Florida i Oklahoma Sveučilišta ,12 mjeseci su testirali dvije skupine žena u postmenopauzi. Jedna skupina je jela 100 grama suvih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obje skupine su konzumirale kalcijum i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suve šljive imala znatno veću gustoću kostiju u kralježnici i podlaktici.

  • Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri suve šljive dnevno mogu pomoći da neutralizirate stanice štetnih slobodnih radikala koji negativno utiču na pamćenje.

  • Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, Degeneracija makule.


Dnevna doza suvih šljiva sadrži 32.3% vitamina K, 12.3% vlakana, 9% kalija i samo 5% kalorija.
Kako rastu stope srčanih bolesti, raka, osteoporoze i dijabetesa, zdravstvene organizacije širom svijeta nas pozivaju da jedemo što više voća i povrća. Šljive su idealan prehrambeni izbor – poslastica koja vas čini zdravijim.

Recept za lekovito vino za srce


 
10 svežih stabljika peršuna zajedno sa listovima stavi se u litru čistog prirodnog vina i doda jedna do dve velike kašike čistog vinskog sirćeta. Kuva se 10 minuta na tihoj vatri (pažnja, peni se!).
Posle se doda 300 g pravog pčelinjeg meda i ostavi da se lagano kuva još četiri minuta.
Vruće vino za srce procediti i još toplo staviti u boce koje su prethodno isprane jakim alkoholom. Dobro zatvoriti! Talog koji se stvara nije škodljiv i slobodno se može piti.
Dodala bih još da se svakom pojedincu prepušta odluka da li će med kuvati ili ne.
Dr Hercka kaže: "Koje ćeš vino uzeti, crno ili belo, svejedno je. Važno je da bude prirodno... Samo se moraš pridržavati redosleda: med se vinu dodaje tek posle prvog kuvanja i on mora da se kuva zajedno s ostalim. Nemoj se bojati kuvanja... Slobodno kuvaj svoje vino za srce s peršunom i medom!"
Dalje, dr Hercka navodi: "Ako osetiš srce, uzmi jednu, dve, tri ili više punih velikih kašika na dan, i probadanja u srcu (izazvana promenom vremena ili uzbuđenjem) proći će kao rukom odnesena. Ne treba da štediš niti da se plašiš jer sebi ne možeš naneti štetu. Mnogo ćeš sebi pomoći ovim vinom za srce, a jednoga dana se možda i izlečiti ne samo od lakih početnih bolova u srcu nego i od prave srčane slabosti i ozbiljnih srčanih oboljenja."
Preuzeto iz knjige : Marija Treben – Zdravlje iz Božije apoteke i vino za srce

                                                      RECEPT ZA MLADOST

 
Jedite malo i lagano, pijte puno vode, jedite puno voća i povrća i dvaput nedeljno  ribu.Potrebno vam je mnogo sna, naučite organizam  na opuštanje i aktivan odmor. Prestanite pušiti, upražnjavajte  omiljeni sport, a vremena na vrijeme popijte čašu crnog vina. Na taj način bićete  ne samo zdraviji, nego  i mlađi.
U tijelu se,pogrešnom ishranom, vremenom gomilaju previše šećera, soli, životinjske masti, toksini uz nedostatak važnih hranjivih materija. Jednom riječju -previše uživanja u jelu,vezanost za fotelju, brzi  stil života , potiče gojaznost i stres i nemogućnosti da se opustite. Uzbuđenja i prateće hormonska disregulacije čine tokom svake sljedeće stanične diobe i u kasnijim generacijama da se  pojavljuju  sve više i više preklapanje pogrešaka i iskrivljavanje . Rezultat - razvoj raka. Konačno,loš uticaj imaju  duvan i drugi stimulansi. Uzrok proliferacija slobodnih radikala, koji ubrzava starenje kože i svih organa i doprinosi formiranju aterosklerotske naslage koje dovode do srčanog i moždanog udara. Na kraju premalo sna.Ako malo spavamo, skloniji smo dobijanju težine, kao i  smanjenju  naše koštane mase. Dakle, umjesto da se žalite  da je još jedna godina prošla i ostavila  svoj trag na licu, možete početi već danas sa zdravijim životom, primjenjujući sledeća pravila:

1 Svakodnevno hodanje,
2. Redovno uzimanje vitamina iz voća i povrća,
3.Dva puta nedeljno jesti ribu,
4. Pridržavati se izreke : "Najbolja dijeta je razumna prehrana",
 5.Piti vino ,pogotovu crno ,naravno u malim količinama,
6. Jesti sjemenke i hleb od integralnog brašna, umjesto bijelog.



      NAPICI ZA DETOKSIKACIJU



Čaj od đumbira
 
Čaj od đumbira rješava puno pitanja: poboljšava probavu, ublažava bol u trbuhu, grčeve, poboljšava metabolizam. To je ekspektorans, tonik, zagrijava organizam,jača imunološki sastav i odlično pomaže kod prehlade .

Klasičan recept za đumbir čaj jei: Izrežite komad đumbira, 4-5 cm u dužinu (na litar vode). Prokuhajte vodu, stavite ga u đumbir i kuhajte oko 10 minuta.

Za poboljšanje korisnih svojstava  đumbira  dodati malo crnog papra, cimeta, nekoliko kašika  sirupa ruža  i limuna.


Sok od cvekle

Cvekla se  smatra među stručnjacima za  detoksikaciju , a sok od cvekle jedan od najboljih proizvoda za pročišćavanje. Pomaže e normalno funkcioniranje probavnog sistema i eliminiše toksine. Dakle, piti svježi sok od cvekle, dodajte cveklu u u salate, juhe.

Potrebno  je biti oprezan: svježi sok od cvekle  nije za svakoga,pogotovu ne one  koji pate od bolesti gastrointestinalnog trakta i jetre.
Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidans,a pijući zeleni čaj na najbolji način se oslobađamo viška tekućina iz organizma

Zeleni čaj je bogat vitaminima, mineralima, sadrži vrijedna eterična ulja i flavonoida, te savršeno štiti tijelo od štetnih slobodnih radikala.

Za poboljšanje učinka čišćenja preporučljivo je dodati u šoljicu čaja krišku limuna.

 Sok od kupusa
 
Kupus sok, koji sadrži kombinaciju sumpora, hlor i joda dobar je za  čišćenje sluznice želuca i crijeva. Osim toga, kupus sok je bogat u organskim kiselinama  koje pospješuju probavu, poppomažu e metabolizam i olakšavaju  apsorpciju kalcijuma, spriječavaju pretvaranje  šećera i ostalih ugljikovodonika u mast.
Sok  je pun askorbinske kiseline i vitamina B koji djeluju  blagotvorno na živčani sistem. Kalij pomaže  izlučivanje viška tekućine. Svježi kupus sok se takođe koristi za liječenje peptičkog ulkusa bolest, zatvor i hronični gastritis.

Zeleni koktel
Zeleni koktel od zelenog povrća (zelena salata, krastavac, celer, spanać) je odličan napitak protiv toksina i viška tekućina, štiti jetru od pesticida i teških metala.
Jača krvne žile ,celer je  bogat vitaminima B, B2, PP, amino kiselinam, karotenom, manganom. Osim što ima puno minerala. sok oslobađa tijelo od viška holesterola, poboljšava probavni sistem i podmlađuje tijelo.
 

"Hydrobank"

To je pravi eliksir za zdravlje, poznat još od drevnog Egipta. recept je jednostavan: čašu tople vode, kašičica meda, 2 kašičice svježeg limunovog soka, zapravo - to je topla limunada. Vitamin C, kojem je bogat citrus, s pravom se smatra detox vitaminom: sve toksine i otpade čini topive u vodi i lako ih  uklanjaju iz tijela preko  tekućine.
Hydrobank je najbolje popiti ujutro na prazan želudac. Kako bismo poboljšali učinak  hydrobank može biti dodano 1-2 kašičice sika od breze i prstohvat crvene paprike.Popijte e ovo piće umjesto svoje "omiljene" kave, i zidovi vaših krvnih  žila postaće jači i jake i elastičaniji
Pažnja: voda ne smije biti toplija od 40 ° C, inače nastaje kolaps
Smoothies
 
Vrlo koristan  vitaminski koktel. Ovaj napitak sadrži sve hranjive sastojke - vitamine, minerale i vlakana.

Posebne su prednosti smoothies s dodatkom bobičastog voća. Ovaj koktel sadrži velike količine antioksidansa i pomaže da se uklone toksini  iz tijela.

Povrće smoothies od rajčica, mrkva, mlade cikle, avokada, krastavca, celera ispanaća. Dodajte mješavinu od bosiljka, korijandera, metvice i drugog biljem. Napravite mix neobičnog ukusa voća i povrća, na primjer, naranče i mrkve
 Sok od grožđa

Svježe grožđe sadrže vitamine A, C i grupe B, kao i kalcijum, fosfor, kalij, bakar, gvožđe, magnezijum, sumpor. Pomaže  metabolizam i probavu, uklanja toksine i pomaže da izgubite težinu. Sok od grožđa čisti krv, jetru, potpomaže rast kose i noktiju, pomaže u očuvanju memorije, pa čak ije dobar i u borbi  s rakom dojke.

Detox koktel na temelju grožđa:

Uu mikser umutiti cijele enaranče (oguljene), bobice bijelog grožđa, lubenicu i  metvicu. Ovo je odličan način za početak dana i pomoći tijelu Ova smjesa  snižava holesterol u krvi, sprečava upale i pomaže izlučivanje toksina.


Biljni čaj
 
Razni biljni čajevi od sušenog cvijeće, voća  i sjemenki pomoći će vašim organima: bubrezima, jetri, crijevima, itd.

Dakle, čaj se temelji na raznim travkama :različak, kadulja, hmelj, kamilica, gorke naranče i ribizle.

Ovaj čaj od raynog bilja poboljšava vaš ten, potpomaže čišćenje crijeva, poboljšava probavu. Ima jako antioksidacijsko djelovanjei poboljšava imunološki sistem.
Sok od jabuke
 
Sok od jabuke sprečava razvoj arterioskleroze, bolesti jetre, mokraćnog mjehura, kamena u  bubregu. Pektinske tvari u svom sastavu reguliraju rad crijeva, tako da oslobađaju  tijelo od toksina i slobodnih radikala . Sok od jabuka je  nisko kaloričan. Jabuka  ima mnogo gvožđa,pomaže  brz oporavak i povraćaj snage nakon vježbanja, povećava otpornost na prehlade i zaraznih bolesti, ima pozitivne učinke na bolesti kardiovaskularnog sistema i rad  pluća.
Odličan učinak kod  pročišćavanja organizma ima  jabukovo sirće. To je popularan sastojak raznih brzih dijeta.Obično  je  propisano uz obroke tokom dana piti mineralnu vodu s jabukovim sirćetom(3 kašičice na 1 l vode).

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.